avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am centrala pe gaz si sunt pus sa platesc caldura din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am centrala pe gaz si sunt pus sa platesc caldura din subsol, pe ce baza?

Incepand cu luna aceasta sunt plus sa platesc caldura degajata de tevile ce tranziteaza apartamentul si cea care se pierde in subsol. Astfel mi s-a marit cota parte indiviza de la 3.28 la 5.50. Totodata platesc mai mult cu 10 lei renumeratia administratorului caci renumeratia se raporteaza tot la cota indiviza.
Imi puteti spune va rog care este ordinul/legea precum si algoritmul de calcul conform caruia mi-a crescut cota indiviza. Blocul nu are repartitoare.

Atasat si imagini cu tabelul de cheltuieli:
[ link extern ] /
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 13:29, 6 Mai 2011
doncristiano a scris:

Totodata platesc mai mult cu 10 lei renumeratia administratorului caci renumeratia se raporteaza tot la cota indiviza.
Imi puteti spune va rog care este ordinul/legea precum si algoritmul de calcul conform caruia mi-a crescut cota indiviza.

1-Remuneratia administratorului de imobil se negociaza intre asociatia de proprietar si prestator servicii,pe criterii care nu implica cota indiviza
2-Cota indiviza aferent apartament proprietatea dvs ,este mentionata in contractul de vanzare-cumparare si nu poate fi modificata aleatoriu
3-Indiferent daca izolati sau nu tevile ce traverseaza apartamentul dvs ,aveti obligatia sa achitati cota parte incalzire spatii comune
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
goe_07, utilizator
goe_07 a scris:

1-Remuneratia administratorului de imobil se negociaza intre asociatia de proprietar si prestator servicii,pe criterii care nu implica cota indiviza
2-Cota indiviza aferent apartament proprietatea dvs ,este mentionata in contractul de vanzare-cumparare si nu poate fi modificata aleatoriu
3-Indiferent daca izolati sau nu tevile ce traverseaza apartamentul dvs ,aveti obligatia sa achitati cota parte incalzire spatii comune
[ link extern ]

Completare conf. HG.1588/2007:
"Art. 44
(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la:
....
personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;
indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori;
prime;
....
@doncristiano, ai dreptate cu art 44, asa se platesta administratorul si ceilalti.

cota patrte indiviza ca ne-ai aratat-o in extrasul de carte funciara pt informare, 3,20%, reprezinta cota parte la partile comune enumerate in acest extras: fundatie, subsol tehnic, pereti, planseul acoperis, trotuarul de protectie, fatada, instalatiile, uscatoriile si es ia in calcul pt toti proprietarii din condominu, adica pt tot blocul.

Iar cota parte indiviza ce se foloseste pt art 44 este calculata conf art 3:
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale;

aici nu intra si cele de pe extras, de aceea este diferenta de cota.
Pentru subsolul blocului se pot disjunge mai multe situatii:
- in subsol se afla garaje sau boxe de depozitare iar acest spatiu se doreste a fi incalzit iar in cazul acesta se plateste de catre cei care folosesc aceste spatii.
- exista un subsol tehnic unde se afla si tevile de la incalzirea regiei dar care sunt folosite numai de consumatorii captivi sistemului centralizat.Aceste tevi degaja caldura intr-un spatiu comun care nu foloseste nimanui iar aceasta pierdere trebuie platita la comun de toti cei care folosesc acele tevi adica cei din sistemul centralizat, pentru ca nici cei din sistemul centralizat nu ar fi de acord sa plateasca celor cu centrale proprii caldura degajata de niste tevi care ipotetic ar trece prin acelasi subsol.:D
doncristiano a scris:

george_neagu a scris:

Legat de tevile comune care trec prin apartamentul dumneavoastra, puteti sa le izolati pentru a nu va mai spune ca beneficiati de aceea caldura.

Da insa exista vreo lege sau ordin care sa ma scuteasca de aceasta plata dc le izolez. Dc da care?

A fost odata ca niciodata Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală nr. 233/2004 pentru aprobarea unor reglementări privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica si anume la Art. 12, alineatele 2 si 3, au fost abrogate prin ORDINUL preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală nr. 255 din 14 aprilie 2006 prin art. 9, pentru alin. 2 al Art. 12 si prin art. 10, pentru alin. 3 al Art. 12. A ramas in vigoare decat Aliniatul 1 al Art. 12 care prevede ” (1) Repartizarea cantităţilor individuale pentru încălzire, aferente consumurilor de energie termica ale instalaţiilor de încălzire aflate în proprietate comuna, se aplica tuturor proprietarilor de apartamente sau de spaţii cu alta destinaţie decât
cea de locuinta, indiferent dacă sunt sau nu sunt racordati la sistemul de alimentare centralizata cu energie termica. ” X-(
Asa ca in prezent Lege sau Ordin de scutire a platii pentru caldura degajata de conductele ce traverseaza imobilul nu exista. :">

Alte discuții în legătură

Izolare termica cu polistiren+plata pierderilor la incalzire a celor care au centrale de apart. f_dali208 f_dali208 Buna,locuiesc intrun bloc in care s-au montat usile+geamurile de pe casa scarii de termopan iar acoperisul e cu tigla in 2 ape. D-nul administrator +d-nul ... (vezi toată discuția)
Nu vreau sa mai platesc caldura. Nikia Nikia Am Centrala de apartament, locuiesc la etaj 3, nu avem calorifere pe casa scarii, nu am tevi de la sistemul de incalzire in apartament si totusi platesc 22 ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza partea comuna din caldura? zamcanuvictoria zamcanuvictoria Revin la discutia legata de repartitoarele de costuri .Nu sunt multumita de interventiile gasite pe forum legate de acest subiect si as dori sa-l dezvoltam ... (vezi toată discuția)