avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie retroactiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie retroactiva

Buna ziua, sunt mama a 3 copii, divortata de aproape un an. Instanta a hotarat ca tatal copiilor sa plateasca pensie alimentara de la data deschiderii procesului de divort. El nu a fost de acord , nu a facut apel la sentinta si as vrea sa il dau in judecata pt neplata(abandon de familie). Va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa angajez un avocat sau este de ajuns sa fac plangere la politie si de acolo sa i se intocmeasca dosar penal.
A doua mea intrebare este : daca el a parasit domiciliul inainte de pronuntarea divortului, ce sanse am ca la partaj sa obtin apartamentul?
Va multumesc.
La prima intrebare , va pot raspunde ca aveti posibilitatea sa puneti in executare hotararea judecatoreasca, prin intermediul unui executor judecatoresc.Atentie, nu puteti solicita decat cu trei ani in urma aceasta pensie, deoarece exista termenul de prescriptie, adica daca ati stat in pasivitate si nu ati pus in executare aceea hotarare, nu mai puteti sa valorificati suma.
Daca vedeti ca se sustrage de la plata pensiei, aveti un motiv in plus, in a dovedi reaua-credinta, ce semnifica una dintre conditiile esentiale prevazute de art. 305 lit c c. pen . O alta conditie este aceea ca de la data cand s-a dat hot. jud. sa fi trecut 60 de zile.
Puteti formula plangere penala pentr abandon de familie,iar la aceasta plangere anexati, demersurile efectuate la executor, hotararea judecatoreasca precum si alte probe, spre exemplu depozitiile unor martori, prin care dovediti ca tatal nu se mai intereseaza de problemele minorilor.
La a doua intrebare, privitoare la partajarea bunurilor comunune, se pleaca in primul rand de la prezumtia legala ca bunurile obtinute in timpul casatoriei , se prezuma ca sunt in cote egale de cate 50% fiecare, insa puteti rasturna aceasta prezumtie relativa, prin probe, dovedind ca in achizitionarea acestor bunuri ati avut o contributie mai mare. :)
daria72 a scris:

Buna ziua, sunt mama a 3 copii, divortata de aproape un an. Instanta a hotarat ca tatal copiilor sa plateasca pensie alimentara de la data deschiderii procesului de divort. El nu a fost de acord , nu a facut apel la sentinta si as vrea sa il dau in judecata pt neplata(abandon de familie). Va rog sa-mi spuneti daca este necesar sa angajez un avocat sau este de ajuns sa fac plangere la politie si de acolo sa i se intocmeasca dosar penal.
A doua mea intrebare este : daca el a parasit domiciliul inainte de pronuntarea divortului, ce sanse am ca la partaj sa obtin apartamentul?
Va multumesc.

Nu este neaparat necesar sa va angajati avocat pt plangerea penala.Va ajuta si politia.

Parasirea domiciliului de catre sot poate fi in favoarea dvs la procesul de partaj.Acolo veti avea nevoie de avocat.

avocat Claudiu Lascoschi
Multumesc din suflet pt raspunsuri. Imi sunteti de mare ajutor :)
As mai avea o intrebare. Stiu ca plata pensiei retroactive( de la data deschiderii divortului) se face esalonat. Ce inseamna asta? De exemplu, daca are sa plateasca in jur de 30000 RON, i se pot opri cate 100 Ron lunar sau institutia este obligata sa opreasca un procent anume? Intreb deoarece eu nu stiu ce venit net are lunar iar calculul meu la venitul sau declarat in instanta nu se potriveste cu suma pe care o plateste( e mai mare cu cativa lei, eu calculasem 1600 lei si el plateste 1750) , poate fi aceasta diferenta partea esalonata a sumei retroactive? Repet, el a spus ca nu o sa vedem niciodata banii din urma.
Va multumesc.
Cu stima, Daria .
Ultima modificare: Marți, 1 Iulie 2008
daria72, utilizator
Institutia care va efectua poprirea pensiei de intretinere va respecta disp. art.409 (1) cod pr. civila care prevad ca se pot retine pana la 1/2 din venitul net lunar pentru acest tip de debit.
Va recomand sa formulati plangere penala la parchet pentru savarsirea infractiunii de abandonde familie, plangere la care trebuie sa anexati atasati copia hotararii judecatoresti prin care s-a stabilit acea pensie alimentara.
Pe de alta parte, in baza prevederilor legale, privind prescriptia exinctiva puteti sa obtineti plata retroactiva a pensiei alimentare doar pe ultimii 3 ani.

Alte discuții în legătură

Neplata pensie alimentare ContSters199164 ContSters199164 Buna ziua,am divorzat in anul 2008 am 2 copii.Fostul sot nu mi a platit nici un leu din pensia alimentara ,specific ca nu stiu unde lucreza ,copii sunt cu mine ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara popescu  maria popescu maria Ma numesc Popescu Maria sunt divortata de 7 ani am doi copii minori in intretinere ,in urma divortului instanta a hotarat ca pensie alimentara sa primesc 65 ... (vezi toată discuția)
Naplata pensie alimentara Z.A.G. Z.A.G. Buna seara. Am divortat de sotul meu de 2 ani (25.06.2009)si am facut la notar un partaj voluntar in urma caruia mi-a lasat un apartament fara pretentii ... (vezi toată discuția)