avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Pactul "de quota litis"
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Pactul "de quota litis"

Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor castigate

Astept cu interes comentariile voastre!:D

av. vasilescu
1.Actiunea de pronuntare a unei hotarari care sa tina loc de act autentic ...mi se pare chiar inadmisibila...strict pe speta de fata..Eu nu pot "vedea" ca in contractul civil de asistenta juridica sa existe si o promisiune de vanzare a apartamentului. Serviciile juridice reprezinta cumva arvuna ?? Asta nu este nici ETIC .( Si nu ma rafer la etica comunista) poate discuta mult pe tema asta....
2.Judecatoria nu pronunta in cazul acesta "decizii" ci sentinte...

Ar fi fost mai bine ca pentru onorariu de succes sa fi trecut in contract chiar o valoarea estimativa a unui apartament daca clientul a consimtit...era mai usor la executarea silita...Clauza aia de success trebuia BINE SCRISA...conditii , modalitate de plata...definitia :succesului strict pe speta in care s-a dat aistenta , mandatul si indatoririle avocatului ,bine explicate...

Nu vad de ce ar fi un pact quota litis pentru ca litigiul nu s-a purtat decat asupra redobandirii dreptului de folosinta a imobilului(imobilelor).Avand in vedere ca strict quota litis se refera la "TOTALITATEA onorariilor ce depind exclusiv de rezultatul judiciar al cauzei... ceea ce in speta NU avem, deoarece sunt prevazute 2 tipuri de onorarii..

Instanta nu poate cenzura in asemenea mod acel contract deoarece el cuprinde legea partilor(969 c.civ) . Instanta poate invalida cel mult contractul de asistenta pentru nerespectarea conditiilor speciale de validitate prev. in STATUTUL Profesional .

Onorariul de succes e un onorariu aparte (un bonus ) prin care clientul recompenseaza suplimentar serviciile prestate de avocat daca acesta obtine pentru client o constrangere juridica a partii adverse.Onorariul de succes poate fi cerut de avocat doar daca clientul a fost pe deplin satisfacut de rezultatul procesului ori acest prin acest rezultat a fost obtinut , redobandit , recunoscut , impus un anume drept fata de partea adversa.
Daca clientul este o persoana in etate care nu avea reprezentarea valorii imobilului pe care a promis ca-l cedeaza , in raport de serviciul prestat ....iti poate desfiinta usor ....clauza de suscces...
Onorariul de succes poate fi un BUN sau numai o suma de bani? Legea nu interzice acest lucru...
Care lucru nu-l interzice legea? Daca asa de logica a fost si argumentatia in dosarul de instanta, nu vad cum sa fi castigat avocatul ala...
Eu stiu ca onorariul e un castig in bani, scrie la lege, statut, exact in articolul care arata tipurile de onorarii.
Slabe sanse sa castige un apartament avocatul ala, imi pare un contract prost... E insa numai o parere fara sa vad contractul, cine stie, poate redactarea exacta va da posibilitati de a obtine sau interpreta...
faceti o confuzie intre onorariul de succes si pactul de quota litis. diferenta intre cele 2 contracte este ca onorariul de succes (absolut legal) prevede ca avocatul primeste un onorariu initial si un onorariu la finalizarea procesului. pactul de quota litis prevede ca avocatul va primi un onorariu doar in cazul castigului. stiti de ce este ilegal pactul de quota litis? pentru ca meseria de avocat preseupune o datorie de diligenta. adica avocatul are datoria sa faca tot ce-i sta in putinta pentru a apara interesele clientului. iar pactul de quota litis este un contract ce presupune un rezultat, adica avocatul va incasa onorariul in functie de rezultat. ceea ce contravine trasaturilor esentiale ale profesiei. este ilegal ca avocatul sa fie platit in functie de rezultat, ceea ce face ca si pactul de quota litis sa fie, in consecinta, ilegal. prin onorariul de succes, avocatul este platit pentru diligentele sale. iar acest tip de contract nu este ilegal si asa cum s-a scris pe forum, acest tip de intelegere este frecvent practicat de avocati, mai ales in cauzele care au ca obiect recuperare de creante. sper ca v-am lamurit....
kamar a scris:
prin onorariul de succes, avocatul este platit pentru diligentele sale.

Ma surprinde aceasta afirmatie, intrucat e clar ca plata unei parti a onorariului numai in cazul succesului este clar o forma de plata in functie de rezultat (castigi, esti platit, nu castigi, nu esti platit), adica tocmai ceea ce ati spus ca nu e legal cu un rand mai sus... Asa cum s-a mai spus deja, si asa cum si dvs afirmati de fapt, stabilirea platii unei parti de onorariu in functie de rezultat este posibila la noi numai daca nu priveste intregimea onorariului, si se cheama onorariu de succes.

Alte discuții în legătură

Speta de oepa MARIUS DRAGU MARIUS DRAGU Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 5, la data de 11 ianuarie 2010, în dosarul nr. xxx/300/2010, creditoarea Cabinet de Avocat X. a ... (vezi toată discuția)
Pact de quota litis / onorariu de succes 2222 2222 Buna seara, Pentru ca nu am ajuns la o interpretare corecta a acestui pact, imi permit sa expun o speta la care va rog sa ma consiliati: Avem un ... (vezi toată discuția)
Caut avocat - drept penal Bașar Andrei Bașar Andrei Buna ziua Am un dosar in care un prieten a fost bătut, 45 zile de îngrijiri medicale fiind minor. Agresorii fiind cu relații au tras de timp și au ... (vezi toată discuția)