Ce parere aveti despre pactul de quota litis, despre faptul ca unii avocati cer ca onorariu o cota din afacere? = procente din valoarea bunurilor castigate
E n-am inteles cine si ce confunda... :hm: Ca era vorba despre onorariul fixat in bani, fie el de succes, fie el de insucces...
Ceva de genul asta discutam.
Informez cititorii acestui subiect ca Instanta (Tribunalul) a pronuntat o decizie prin care constata inexistenta unui " pact quota litis" , iar Constractul de asistenta Jurica este titlu executoriu , fara a mai fi necesara investirea cu formula executorie .Respinge contestatia ca neintemeiata .. =D>
Da, un subiect vesnic actual, se pare, pactul de quota litis si onorariul de succes. Recunosc ca amintirile din facultate si nu mai siu de pe unde m-au determinat ca on cateva dosare sa lucrez exclusiv cu onorariu de succes, ca suma forfetara, crezand capactul de quota litis este doar acea conventie prin care se stabileste un procent, o parte din castig.... Cam eronat. Acum vin urmatoarele doua intrebari:
1. Dacastabilesc contractual un onorariu fix 300 de lei si onorariu de succes 10 % din suma ce o va primi reclamantul, este ok? Eu asice ca da.
2. Onorariile reprezentand dobandirea, sub orice forma, a unor aporturi din afacere (activitatea juridica realizata de catre avocat) sunt interzise. Cine poate sa explice acest art. 135 alin. 2 din statut (actualizat)? La prima vedere... ar cam fi interzise onorariile de suucces ca imbraca forma unor parti,
cote din castigul obtinut, deci sub nicio forma un procent din castig... ca la punctul 1.
In anul 2007 am fost la o avocata pentru inceperea unui proces de uzucapiune(o parte dintr-o casa, cealalta fiind a noastra).Am stabilit strategia procesului, apoi am intrebat cat ma costa. Mi s-a raspuns textual:nu banii pentru ine vor fi o problema, ci taxa de timbru. Procesul a durat 1 an, a avut numai fond(cei chemati in proces nu s-au prezentat,ci doar au trimis o scrisoare judecatorului prin care au spus ca accepta hotararea curtii),toate actele au fost puse la dispozitie de noi,am platit taxa de timbru,experti, totul la timp.In acest an in fiecare luna am rugat-o pe avocata sa ne spuna care va fi nivelul onirariului in caz ca castigam. Pana la urma,dupa insistente a spus:Daca castigam v-a fi ceva, dar nu cine stie ce. In sfarsit am castigat. M-am dus sa o intreb ce ii datorez. Mi-a spus foarte iritata ca pot sa hotarasc si singura, ca pe acest tip de cauze onorariile pot fi procentuale de tip 10%, 5 % sau fixe, 5-10-15 mii de euroIn 2007, pretul unei case atinsese niveluri stupide.In 2008,decembrie,cand s-a terminat procesul, preturile scazusera la 1/2. Din ce dracu sa-i dau 10 sau 5%,din pretul din ian 2007 sau din cel din dec 2008?Am intrebat-o totusi cat sa-i dau, ca nu inteleg. Mi-a spus ca atat cat pot, ca nu are pretentii.Aveam 5000euro incasa,m-am dus si i-am dus. A zis ca e bine.Azi, dupa un an si 2 luni m-a sunat sa-mi ceara restul de 5000euro.Nu am semnat nimic cu ea,deci nu exista nci o suma restanta. Pe cei 5000euro nu mi-a dat nici o chitanta.Procesul e terminat de mult. Puteti sa-mi spuneti ce insemna asta?
Speta de oepa
MARIUS DRAGU
Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei sectorului 5, la data de 11 ianuarie 2010, în dosarul nr. xxx/300/2010, creditoarea Cabinet de Avocat X. a ... (vezi toată discuția)