avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Proces comercial
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Proces comercial

Vreau sa intentez un proces comercial unui partener de afaceri,neserios si din cate stiu la procesele comerciale,ca mai am unul pe rol inceput anul trecut,trebuie facuta concilierea.Am gasit intamplator pe internet ca unele litigii printre care si al meu se poate rezolva si prin mediere.Acum va intreb si va rog sa ma indrumati ,ca sa nu mai fac eu acea notificare ,pot sa merg la un mediator si sa il chem la mediere poate asa daca discutam in prezenta mediatorului cadem la o intelegere,ca nici nu as vrea sa merg la instanta,mai am acest proces pe rol si nici nu stiu cand se va termina ca am avut acum citeva zile proces la Tribunalul Harghita,si n-ea dat temen tocmai in octombrie ,o gramada de bani si timp am consumat cu acest proces si am o groaza de treaba.Dar adevarul ca nu prea as vrea sa ma judec cu el ,mi-e frica ca il pierd de facere daca il dau in judecata.Ce ma sfatuiti
Cel mai recent răspuns: Rusu Antonela , Consilier juridic 14:04, 10 Ianuarie 2010
Etapele procedurii arbitrale
1. ÎNCERCAREA DE CONCILIERE . În conformitate cu art.7201 din Codul de procedură civilă şi art.16 din Regulile de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie în litigiile comerciale evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul poate încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă. Dovada rezultatului conciliere se va anexa la cererea arbitrală.

2. SESIZAREA CURŢII DE ARBITRAJ. Potrivit art.36 din Regulile de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie : tribunalul arbitral este sesizat de reclamant printr-o cerere scrisă denumită cerere de arbitrare sau acţiune arbitrală, care va cuprinde:
a) numele, domiciliul sau reşedinţa persoanei fizice, iar pentru persoanele juridice, denumirea şi sediul lor. Se vor menţiona, după caz: codul unic de înregistrare şi numărul de înregistrare în Registrul Comerţului, numărul de telefon, telex, fax, denumirea băncii care le deservesc şi contul bancar;
b) numele şi calitatea celui care angajează sau reprezintă partea în litigiu, anexându-se dovada calităţii;
c) menţionarea convenţiei arbitrale anexându-se copie de pe contractul în care este înserată, iar dacă s-a încheiat un compromis, copie de pe acesta;
d) obiectul şi valoarea cererii, precum şi calculul prin care s-a ajuns la determinarea acestei valori;
e) motivele de fapt şi de drept pe care se sprijină fiecare capăt de cerere, cu trimitere la înscrisurile doveditoare corespunzătoare sau la alte probe. Când se solicită proba cu martori, se vor arăta numele şi domiciliul acestora;
f) numele şi domiciliul arbitrului numit sau al arbitrului unic propus;
g) dovada plăţii taxei arbitrale;
h) dovada comunicării către pârât a cererii de arbitrare şi a actelor însoţitoare;
i) semnătura părţii.
Înscrisurile se depun în original sau în copie, certificată de parte.
Dacă cererea sau înscrisurile sunt formulate într-o limbă străină, tribunalul arbitral, din oficiu sau la cerere, poate obliga partea să prezinte o traducere a lor în limba română sau într-o limbă de circulaţie internaţională.

3. DEZBATEREA LITIGIULUI . Procedura de dezbatere a litigiului este similară cu cea folosită la instanţele judecătoreşti. La şedinţele de dezbatere a litigiului pot participa numai părţile în litigiu sau reprezentanţii acestora, avocaţii şi consilierii părţilor, precum şi celelalte persoane chemate. Cu acordul părţilor şi cu încuviinţarea tribunalului arbitral pot asista şi alte persoane. Dosarul litigiului este confidenţial. Nici o persoană străină de litigiu nu are acces la dosar, fără acordul scris al părţilor şi fără încuviinţarea tribunalului arbitral.

4. HOTÃRÂREA ARBITRALÃ . Procedura arbitrală ia sfârşit prin pronunţarea unei hotărâri arbitrale. Hotărârea arbitrală este definitivă şi irevocabilă şi investită cu formulă executorie se poate executa silit întocmai ca o hotărâre judecătorească.

5. CÃILE DE ATAC. Hotărârea arbitrală poate fi desfiinţată numai prin acţiune în anulare. Părţile nu pot renunţa prin convenţia arbitrală la dreptul de a introduce acţiunea în anulare împotriva sentinţei arbitrale. Renunţarea la acest drept se poate face, însă, după pronunţarea hotărârii arbitrale. Competenţa de a soluţiona acţiunea în anulare revine instanţei judecătoreşti imediat superioare instanţei judecătoreşti care ar fi fost competentă să soluţioneze litigiul în fond, în lipsa convenţiei arbitrale, în circumscripţia căreia a avut loc arbitrajul.
Consider practice si lamuritoare interventiile la subiect cu privire la arbitraj.

Principiile reglementate de regulamentul Curtilor de arbitraj pe langa Camerele de Comert si Industrie sunt identice dar am observat ca exista si unele diferente.

Dau exemplele urmatoare pentru argumentatie:

1. Numarul de arbitrii implicati in dezbaterea litigiului ( la Timisoara poti fi mai multi arbitrii decat trei )
2. Taxele si cheltuielile arbitrare ( la Timisoara pana la 1200 lei este de 100 lei etc. )

Mai sunt si altele dar nu e cazul unei analize care sigur nu intereseaza pe cei aflati in litigiu..

Cred ca atunci cand se introduce in contract clauza de arbitraj este necesara specificarea expresa a curtii de arbitraj la care se refera si luarea in considerare a regulamentului ei specific ( pe care personal l-am luat de la CCIAT ).

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Arbitrii se numesc de către părţi dintre cei înscrişi pe TABELUL existent la Curtea de Arbitraj Comercial compusă din cel puţin 20 arbitri numiţi de Colegiul de Conducere al Camerei pe termen de 2 ani, arbitrii putând fi jurişti, economişti, ingineri şi de alte profesii reprezentative din judeţ, specialişti în domeniile respective, care se bucură de o bună reputaţie.
Tribunalul arbitral constituit din arbitri desemnaţi de părţi sau de Preşedintele Curţii de Arbitraj dacă părţile nu i-au desemnat, trebuie să soluţioneze litigiul în cel mult 5 luni, depăşirea acestui termen putând duce la anularea hotărârii.rbitral
Instituţia arbitrajului oferă o modalitate avantajoasă de soluţionare a litigiilor care apar în derularea contractelor comerciale.
Arbitrajul reprezintă o alternativă la jurisdicţia statală. Aceasta jurisdicţie este marcată de formalism excesiv, de ineficienta, adesea de corupţie şi îi lipseşte celeritatea în soluţionarea litigiilor. Ca atare, necesitatea arbitrajului este indiscutabilă.
În România, Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României pune la dispoziţie acest mijloc de rezolvare a litigiilor, pe baza unei structuri organizatorice şi administrative, ce asigură părţilor:
- un mecanism de desemnare a arbitrilor
- un secretariat
- un sediu cunoscut
- norme procedurale riguroase

În practica, pentru a scurta durata de recuperare a creanţelor neîncasate, s-a impus instituirea unei proceduri arbitrale mai simple. În acord cu acest deziderat, Colegiul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României a adoptat recent Procedura arbitrală accelerată.
Legal, conform legislatiei in vigoare in aceasta materie, medierea intr-un conflict de natura comerciala este foarte important! Procedura este clara in aceasta materie,altfel la instanta nu se poate depune o actiune fara acea solutie de mediere,care nu a ajuns la solutionarea conflictului pe cale amiabila.
Potrivit art.720 ind.1 C.proc.civ., în procesele şi cererile în materie comercială evaluabile în bani, înainte de introducerea cererii de chemare în judecată, reclamantul va încerca soluţionarea litigiului prin conciliere directă cu cealaltă parte .
Fiind înscris în procedura specială a soluţionării litigiilor comerciale, textul art.720 ind.1 C.proc.civ. este de strictă interpretare şi aplicare. Ca atare, concilierea prealabilă nu este necesară, aşa cum s-a decis în jurisprudenţă , în litigiile ce se soluţionează pe calea arbitrajului privat şi nici în cadrul procedurii somaţiei de plată .

Alte discuții în legătură

Arbitraj - recuperare datorii - locul arbitrajului crysenc crysenc Buna ziua, Sunt administratorul unei soc com cu sediul in provincie. In baza unui contract de inchiriere cu o soc din bucuresti, soc noastra a inregistrat o ... (vezi toată discuția)
Curte de arbitraj - persoane fizice Nafets Nafets un litigiu intre o persoana juridica si o persoana fizica poate fi solutionat de curtea de arbitraj? Un contract poate prevedea astfel de clauze? Sunt legale? ... (vezi toată discuția)
Arbitraj in limba engleza? zanabuna zanabuna Stie cineva daca la Curtea de Arbitraj Coemrcial international din Bucuresti, servciile arbitrale se pot oferi si in engleza, daca asta e vointa ... (vezi toată discuția)