avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cenzor Asociatie de Proprietari-urgent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cenzor Asociatie de Proprietari-urgent

Buna ziua,
Sunt cenzor la o Asociatie de Proprietari infintanta de curand. Acum cateva ore am constatat ca s-a afisat prima intretinere . Lista nu este semnata decat de administrator. Din cunostinetele mele stiu ca aceasta lista trebuia semnatata atat de mine cat si de presedintele blocului. Este valabila lista daca nu are toate semnaturile? Avea drepul administratorul blocului sa o afiseze fara sa ma consulte? Am citit atat legea 230/2007 actualizata cat si normele ei dar nu am gasit nicaieri aceasta precizare.
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cu stima ,
Alina
@adam grecu- va multumesc foarte mult pentru sfaturi si ajutor. Se vede ca aveti experienta si am incredere in opinia dvs

Si daca exista ceva gresit ( de exemplu o factura de achizitie chitantier sau de la Oficiul Postal etc )care nu se regaseste in intretinere ce trebuie sa fac?
Personal mi se pare corect ca toate cheltuielile sa se regaseasca.
Dar asa cum ati spus si dvs "viata merge inainte" : ea s-a grabit,lista a fost afisata, au inceput incasarile...
E cam greu sa modificam listele mai ales ca au inceput incasarile ( omu' stie ca a platit ,nici nu stie/se uita ca nu are toate semnaturile, nu e corect ca luna viitoare sa aiba restante doar pentru ca lista e posibil sa fie gresita.
In acest caz aceste cheltuieli se pot trece in intretinerea de pe luna urmatoare?
Legea am citit-o dar vorba aceea " teorie ca teorie dar practica ne omoara"
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
irinaalina, utilizator
Da, puteti sa repartizati in listele urmatoare valoarea unor plati ce au fost omise in listele trecute. Este valabila si reciproca: daca o sa gasiti cheltuieli mai mari fata de documente, repartizate deja pe lista, le scadeti din cheltuielile lunii urmatoare.
Administratorul face plati (facturi utilizatori, cheltuieli administrative sau de reparatii) fie din casa, fie din banca si ele sunt evidentiate in registrul de banca sau in extrasul de cont.

In liste se pun cheltuielile de mai sus eligibile, adica, va dau un exemplu, pentru luna aprilie se pun pe lista numai facturi care exprima consumurile sau abonamentele lunii aprilie sau cheltuieli facute cu data bonului, chitantei in luna aprilie.
Bonurile de casa, chitantele de la diferite cumparaturi, facturi achitate care exprima consumuri sau abonamente ale lunii mai se pastreaza intr-un dosarel ca sa fie puse pe listele lunii mai. Acestea se cheama cheltuieli neeligibile (pentru lista si luna aprilie) chiar daca ele s-au efectuat si sunt scazute din soldul casei sau al contului bancar.

In esenta, cheltuiala se face atunci cand este scadenta sau cand e nevoie, dar recuperarea ei se face pe lista lunii in care s-a facut plata sau in care factura de la furnizor exprima consumul sau abonamentul.
Este absolut necesar ca in AG sa va clarificati relatiile cu as. prop., chiar daca aveti de gand sa efectuati munca benevol. Deci in procesul verbal al AG sa fie prinsa propunerea ca dvs. sa faceti parte din comisia de cenzori, precum si perioada mandatului de 2 ani. Membri as. prop. prezenti sa fie de acord cu propunerea facuta. Aici pe forum gasiti un model de contract de mandat, il completati in doua exemplare.
Aveti grija ca functia va permite sa controlati ca toata conducerea as. prop. sa aiba contracte de mandat in termen, eventual cu ocazia AG "bateti in cuie" noi termene ale contractelor de mandat (perioada este de obicei de 2 ani), iar cu firma de administrare sa aveti Contract de prestari de servicii. Cititi cu atentie prevederile acestui ultim contract, deoarece observ ca multe as. prop. au probleme cu aceste firme. Din start va spun ca orice greseala sau neindeplinire de sarcini, obiective trebuiesc aduse in scris la cunostinta firmei respective, astfel incat, la un moment dat sa puteti renuntati la serviciile lor in conditii avantajoase pentru asociatie (sper sa nu fie cazul). Aveti un bun exemplu acum, cand listele de plata au fost intocmite si afisate, fara a avea avizul comisiei de cenzori si semnatura presedintelui, lucru destul de grav - constatat de majoritatea colegilor de pe forum. Firma sa-si vada de treaba ei, sa faca administrarea as. prop., iar conducerea as. prop. sa-si faca treaba specifica pentru care a fost aleasa. Grija mare la cheltuielile pe care firma trebuie sa le faca. Totul sa fie sub controlul si viza conducerii, altfel va treziti ca inlocuirea unui simplu geam, costa cat o oglinda venetiana! Pentru lucrarile mai mari, administratorul trebuie sa prezinte mai multe oferte, dintre care com. executiv aproba sa lucreze doarcu una dintre acestea, adica firma cu cel mai bun raport pret/calitate... Aceste lucruri se invata treptat, asa ca nu trebuie sa renuntati prea repedecand dati de greutati!
Observati opinii pertinente emise de @elga50 si @adriantot, oameni care se ocupa si au experienta mare privind activitatea as. prop.!
@irinaalina, in procesul verbal din AG sa fie mentionat ca nu veti fi remunerata pentru functia de cenzor.
In cazul unui control, de la ITM, pv este actul din care se poate vedea forma de colaborare cu asoc.
Nu puteti incheia contract de mandat, deoarece acest contract se incheie doar persoanelor care doresc sa fie remunerate.

Alte discuții în legătură

Fond de rulment CojocaruIon CojocaruIon Am achitat numerar cu chitanta nr 1624/ 31.10.2002 suma de 788.286 lei C/V reprezentand Fond Rulment la As. Proprietari nr... Campina. Suma a fost trecuta in ... (vezi toată discuția)
Presedintele refuza sa stampileze listele de intretinere liliana_balan liliana_balan Ma confrunt cu urmatoarea problema: Presedintele Asociatiei de proprietari refuza de fiecare sa semneze si sa stampileze listele de intretinere, invocand fel ... (vezi toată discuția)
Incadrari tomasso tomasso Inspectorii serviciului specializat al primariei in urma verificarii documentelor asociatiei de proprietari au constatat ca nu a fost prezentat contractul de ... (vezi toată discuția)