avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertul platit de mine m-a gasit vinovat
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertul platit de mine m-a gasit vinovat

intr-un accident produs acum 2 ani politia invinuieste de producerea acestuia pe unul dintre conducatorii auto. intrucat una dintre persoanele din masina presupus vinovata a solicitat despagubiri materiale politistul care a cercetat cazul la invinuit pe conducatorul auto de vatamare din culpa art 184 CP si la instiintat ca poate solicita expertiza tehnica judiciara pe care trebuie sa o plateasca. am achitat expertiza si dupa intocmirea expertizei am constatat ca expertul tehnic nu a tinut cont de faptul ca masina lovita a fost mutata de la locul accidentului de catre celalalt conducator auto inainte de sosirea organelor de politie (accidentul a fost cu victime) cu toate ca scrie in expertiza despre declaratia conducatorului auto ca a mutat masina "sa nu incurce circulatia", isi exprima parerea privind faptul ca conducatorul auto care ar fi produs accidentul nu a fost atent. putem face obiectiuni la expertiza in conditiile in care expertul nu in in calcul mutarea celuilalt vehicul inainte de producerea accidentului ? trebuie solicitata alta expertiza sau aceasta va fi solicitata de instanta?
In masura in care expertul care va raspunde la obiectiuni , care este tot cel care a facut lucrarea , nu isi va mentine-cum este si de asteptat-punctul de vedere
la acest lucru ma gandesc si eu ca la obiectiuni va raspunde acelasi expert. scopul unei expertize este de a demonstra in mod stiintific un anume fapt, si nu de a emite o opinie privind vinovatia cuiva. acest lucru se va decide in instanta, cred eu. de exemplu, in expertiza dupa ce descrie modul in care s-a produs accidentul ,expertul opineaza faptul ca "din neatentie a lovit" cand putea doar sa isi exprime opinia ca "putea evita coliziunea" . catre cine trebuiesc intocmite obiectiunile asupra raportului de expertiza, catre politia rutiera ? trebuie inregistrata aceasta adresa cu obiectiuni (sa nu fie facuta "pierduta")? trebuie sa mentionez clar ca vrem o alta expertiza sau se va sesiza instanta asupra obiectiunilor noastre si va solicita ea alta expertiza? multumesc ptr raspunsuri
ok. ma gandesc sa apelam la un expert-parte, oricat ar costa, cred ca se numeste expertiza tehnica extrajudiciara sau contraexpertiza, dar din cate am inteles instanta nu il ia in considerare doar daca probabil instanta pe baza obiectiunilor pe care le vom face sa hotareasca intocmirea altei expertize tehnice de catre un alt expert tehnic. si sunt de acord ca virgula concluzia expertului-parte poate fi defavorabila. asa ca nu stiu cum sa actionam in acest sens, sa facem obiectiunile si apoi instanta sa hotareasca o alta expertiza sau sa facem obiectiunile si sa vedem ce se intampla. mie teama ca politia sa nu faca disparute obiectiunile avand in vedere ca ne-au refuzat punerea la dispozitie a procesului verbal de constatare la fata locului si mai ales ca cel care a fost lovit si-a mutat masina inainte de sosirea politiei, reamintesc , a fost accident cu victime (fara mortaciuni), iar in concluzia expertului nu se ia in considerare acest lucru. cred ca o sa facem obiectiuni in care sa solicitam si alte obiective dar nu stiu cine va raspunde la ele, posibil acelasi expert? adica asa-zisa suplimentare de expertiza.
Expertul -parte in momentul in care expertul desemnat depune raportul de expertiza , va va sustine apararile din punct de vedere tehnic , avand posibilitatea depunerii unui coraport de expertiza.
In momentul formularii unor obiectiuni , de preferinta cu ajutorul calificat al expertului parte si al avocatului , instanta in momentul in care le admite , va dispune ca expertuil desemnat sa raspunda la acestea.
Daca raspunsul la obiectiuni al expertului desemnat , nu este de natura sa va satisfaca , puteti solicita efectuarea unei noi expertize , unde iar trebuie sa colaborati cu expertul parte si cu avocatul la formularea obiectivelor.
exista si posibilitatea ca instanta sa nu admita obiectiunile intocmite de expertul-parte la raportul de expertiza depus de expertul desemnat de politie? in momentul de fata ne-am hotarat sa depunem obiectiuni si sa angajam un expert-parte. ptr intocmirea unor obiectiuni pertinente de catre exp-parte politia cred ca trebuie sa puna la dispozitie dosarul cauzei, respectiv documentele la care a avut acces si expertul desemnat de politie. pana in prezent dosarul nu a fost trimis la parchet. putem solicita documentele respective in scopul intocmirii obiectiunilor sau trebuie sa asteptam ca dosarul sa fie trimis in instanta si acolo sa solicitam alta expertiza ? in mod normal cred ca trebuie sa trimitem obiectiunile la raportul de expertiza inainte de trimiterea in instanta.
Ultima modificare: Luni, 16 Mai 2011
cyan, moderator

Alte discuții în legătură

Accident rutier georgel12 georgel12 buna seara...pe data de 28.04.2012,am avut un accident de circulatie...circulam pe un drum cu prioritate,avand in auto inca 3 persoane...intr-o intersectie,un ... (vezi toată discuția)
Accident ruonscalafat ruonscalafat in urma unui accident rutier a fost dispusa efectuarea unei expertize tehnice. Pentru efectuarea acesteia au fost numiti 2 experti: unul din partea parchetului ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica auto ujiman ujiman Accident rutier cu victime. M-am constituit parte civila si am formulat plangere penala. A fost intocmita o expertiza judiciara auto care dupa parerea mea nu ... (vezi toată discuția)