avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Stabilire paternitate- calitate procesuala activa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Stabilire paternitate- calitate procesuala activa

In lumina art. 59(1) combinat cu art. 60(1). 60(4) C.fam, mama copilului (in nume propriu) poate porni actiunea in stabilirea paternitatii?
Va multumesc anticipat si va cer scuze, in caz ca s-a discutat si lamurit problema.
Cel mai recent răspuns: DanDaniel , utilizator 11:25, 13 Iulie 2010
Legea nr. 288/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 4/1953 - Codul familiei
Juridic
Legea a fost publicata in Monitorul Oficial nr 749 din 5 noiembrie 2007.


Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. — Legea nr. 4/1953 — Codul familiei, republicata in Buletinul Oficial nr. 13 din 18 aprilie 1956, cu modificarile si
completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

4. La articolul 60, alineatul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 60. — Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului.”

Art. III. — Legea nr. 4/1953 — Codul familiei, republicata in Buletinul Oficial nr. 13 din 18 aprilie 1956, cu modificarile si
completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se va republica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, dandu-se textelor o noua numerotare.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2)
Constitutia Romaniei, republicata.

Bucuresti, 29 octombrie 2007.
Nr. 288.

Calitatea procesual activa o are copilul ce este reprezentat de mama. Se poate solicita o expertiza medico-legala pentru cercetarea paternitatii, examen ADN, ce se intocmeste de INML Mina Minovici, pornind de la esantioanele de saliva ale mamei, ale minorului si paratului, constatandu-se o relatie de inrudire biologica intre copil si parat, ca in final sa se constate ca acesta din urma este tatal biologic al minorului., precum si alte probe.Cu stima.=D>

:offtopic: Am micsorat citatul din lege, erau si articole irelevante.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
elis a scris:

Daca actiunea este pornita de mama, atunci este prescriptibila in termen de 1 an de zile de la naşterea copilului.
Daca actiunea este pornita de copil, pe perioada vietii, actiunea este imprescriptibila.

Mama poate porni actiunea in stabilirea paternitatii.


Comsider, alaturi de Ellis, ca prin L nr. 288/2007 s-a recunoscut dreptul mamei de a porni actiunea in stabilirea paternitatii in nume propriu, nu doar in calitate de reprezentant al copilului, altminteri legiuitorul nu ar fi tratat in mod diferit termenele de prescriptie. Cata vreme avem doua termene, trebuie sa existe doi titulari, nu? Pe de alta parte, prevederea termenului de prescriptie de 1 an de la nasterea copilului este aproape inutila, in conditiile in care pana la implinirea varstei de 14 ani de catre copil, mama poate actiona, desigur in calitate de reprezentant al acestuia, desi termenul de 1 an se va fi implinit. Oricum, este o chestiune mai mult de ordin teoretic, intrucat de regula, asa cum s-a aratat, actiunea se porneste de catre copil prin mama, insa am dorit sa cunosc si alte pareri. Dupa cum observ, opiniile sunt diferite.

Supun atentiei o alta problema.
In situatia in care copilul a pierdut termenul de 1 an, calculat potrivit legii vechi, ar putea fi pornita actiunea in stabilirea paternitatii dupa modificarile aduse prin L 288/2007, data fiind de acum imprescriptibilitatea actiunii?
Potrivit art. II dispozitiile prezentei legi sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata.
Sa intelegem ca legea retroactiveaza?

Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
Ilincav, utilizator
Nu retroactiveaza, ca doar nu se aplica inainte de intrarea ei in vogoare... ci de la aparitia ei copilul are acest drept imprescriptibil...

Legea e proasta, oricum... s-a incercat ceva bun, dar reglementarea e proasta rau, zic eu... nu inteleg care ar fi interesul mamei, nu vad de ce au limitat dreptul ei... ea poate actiona in numele copilului pana acesta implineste 16 ani, nu 14... doar ca tre' sa semneze si pruncul...
Asa ca, pentru a nu face discriminari au introdus-o pe mama ca parte interesata (nu inteleg in ce sens si in ce baza), dar au presupus ca scopul ei ar [utea fi sicanatoriu, asa ca au lasat etrmen de 1 an, ea putand oricand sa introduca actiunea si mai tarziu, in numele copilului.
Deci cu termenul ala nu au limitat deloc vreo potentiala sicana...
Aiurea, aiurea, zic eu.
Daca nu retroactiveaza, atunci care este utilitatea practica a art. II din L288/2007? "dispozitiile prezentei legi privind actiunea in tagaduirea paternitatii, precum si actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata."

De ce 16 ani si nu 14? :-/
Nu vad de ce nu-i vedeti utilitatea.
Efectele faptelor juridice nu s-au consumat sub imperiul legii vechi. Art II nu face decat sa adapteze situatii vechi la legea noua.
Daca nu ar fi existat art II din L 288/2007 atunci am fi avut urmatoarea situatie:
- copii care pot oricand in timpul vietii lor sa-si stabileasca paternitatea (conform legii noi)
- si copii care, desi sunt inca in viata (sub imperiul legii noi) nu ar mai fi putut sa-si stabileasca paternitatea pentru "vina" de a se fi nascut ... alaltaieri (inainte de intrarea in vigoare a legii noi) si nu poimaine.

In opinia mea, adaugarea (fara cap) a ultimului aliniat al art 60 din c. fam. creaza intradevar o situatie cel putin ambigua, daca nu absurda (nu mai vad ratiunea termenului de un an din primul aliniat).
Mama poate porni, in nume propriu, actiunea in stabilirea paternitatii in termen de un an.
Dar copilul poate porni actiunea oricand in timpul vietii sale.
Copilul are folosinta drepturilor civile, deci poate fi parte in judecata (art 41 c. p.c) dar nu are exercitiul acestui drept. Si care-i problema pentru ca are o mama care-l poate reprezenta (art 42 c.p.c) si dupa ce a trecut termenul de un an in care aceasta/mama putea sa promoveze actiunea in nume propriu.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Intrebare andreea02 andreea02 Buna ziua, Va rog frumos sa ma lamuriti, daca se poate, in legatura cu stabilirea paternitatii pt copii din afara casatoriei. Problema este urmatoarea: am un ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate Georgescul Georgeasca Georgescul Georgeasca in fapt. copilul este nascut din afara casatoriei. are actualmente 6 ani. mama nu a intentat pana in prezent actiune in stabilirea paternitatii. in ... (vezi toată discuția)
Stabilire paternitate camy_jon camy_jon I.C. si M.M. au primit un imobil prin mostenire testamentara de la defunctul P.S., care a declarat in testamnet ca nu are rude gr 1.Acum a aparut o femeie de ... (vezi toată discuția)