avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume familie, dupa 4 ani, pentru un copil nascut in afara casatoriei

Care ar putea fi motivele intemeiate pentru schimbarea numelui de familie al unui copil de 4 ani, nascut in afara casatoriei?
Tatal biologic, care inca nu e trecut in certificat a aparut dupa 4 ani pentru stabilirea paternitatii (este tata si acest lucru l-am recunoscut in cadrul procesului), pentru stabilire program vizita, dar doreste ca minorul sa nu mai poarte numele de familie al mamei , ci numele sau!
Nu am fost casatoriti, tatal isi vede copilul doar in timpul programului de vizita temporar stabilit pe calea unei ordonante presidentiale, nu are alte legaturi cu el, nu se ocupa de crestere, educare, etc.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 19:44, 20 Iunie 2011
Am inteles, argumentele dv. sunt bune, insa prezentate haotic.
Motiv pentru ca acel copil sa aiba schimbat numele exista, legal vorbind... de aceea argumentatia dv. oscileaza intre de ce sa nu i se schimbe si de ce sa il pastreze.

Nu ne-ati spus nimic despre ce crede vcopilul despre asta, el fiind cel care trebuie sa traiasca cu noul nume, el e cel care trebuie sa se adapteze la schimbare...
Ati incercat audierea lui? S-a terminat fondul, ca nu imi e tocmai clar?
Copilul are putin peste 4 ani, isi cunoaste numele pe care l-a avut pana acum, raspunde la gradinita cu numele de familie si prenumele, oricine o intreaba cum o cheama raspunde cu numele pe care il are de la nastere. La un moment dat am incercat sa-i spun daca ar chema-o altfel ce ar zice si s-a uitat la mine si mi-a spus "mami,pe mine asa ma cheama si pe tine te cheama ca pe mine" ! :)
E vorba de un copil de 4 ani, deci raspunsurile sunt putin "glumete". Au venit si cei de la Protectia Copilului (am o sesizare facuta impotriva bruscarii mele, dar mai ales a copilului de catre tata, in timpul vizitelor) si acestora le-a spus cum o cheama in prezent.

Dosarul este in pronuntare (termen o saptamana), 100% vom ajunge in apel (mai ales ca partea adversa tine neaparat ca minorul sa-si schimbe numele).
Mentionez ca am specificat in proces, atat in notele scrise cat si in concluziile scrise, ca tatal imi trimite sms-uri (pe care le pastrez evident) legate de paternitatea copilului: "sau poate nu sunt eu tatal?!", "indiferent a cui e copilul"?, mesaje de sicanare, evident, dar daca mai tarziu i-ar spune asta copilului?!
Nu stiu ce motive mai clare as putea invoca. Va asigur ca totul e real din ce afirm, nu sunt acea mama care ar dori ruperea legaturii dintre copil si tatal biologic, chiar daca, in acest moment, ea inca nu s-a cristalizat. Sper ca vor veni si zile bune.
Poate din experienta Dvs. ma puteti sfatui.
Multumesc frumos


Doamna, argumentele sunt bune, doar cam haotic prezentate.
Poate o evaluare a impactului schimbarii numelui asupra copilului... Protectia ce parere a avut? Ati incercat sa le explicati de ce ar fi mai potrivit sa isi pastreze copilul numele actual, fie ca e el al tatalui, mamei sau vecinilor?
Ar fi fost de mare ajutor...
Suntem in faza de inceput a evaluarii psihologice, pentru ca nu am intentionat niciodata sa ajung aici, dar in urma cu o luna am fost bruscate, atat eu, cat si copilul (si nu fusese prima oara), drept urmare am facut sesizarea respectiva.
Pana acum, au venit doar o data la domiciliul nostru pentru a evalua copilul in mediul sau. Copilul a fost intrebat cum il cheama, daca ii place si vrea sa mearga cu tatal, a spus ca nu, pentru ca este batut (mentionez ca nu cred ca a fost batut, dar bruscat da, si chiar de fata cu mine, la aducerea acasa a acestuia).
Ce pot sa spun este ca atunci cand copilul a refuzat sa plece cu tatal, de buna-credinta fiind, am incercat sa-l conving ca e bine sa plece.Uneori nu am reusit, iar tatal a plecat cum a venit, alteori am reusit dar tatal m-a sunat dupa doua ore ca plange copilul ca vrea acasa si sa merg sa-l iau de unde sunt (fapte relatate in notele si concluziile depuse). Protectia Copilului mi-a spus clar sa nu mai insist fata de copil caci pot chiar eu sa-l traumatizez astfel.

Despre schimbarea numelui nu am vorbit, dar urmeaza sa fim chemati la sediul lor pentru consiliere si voi pune evident aceasta problema, iar in cadrul apelului voi cere instantei sa solicite raportul acestor specialisti.

Multumesc.
adi_2010 a scris:

Am solicit pastrarea numelui de familie, pentru a nu exista o diferenţă de nume de familie între mine şi copil, respectiv pentru a nu-l expune pe acesta unor situaţii delicate in mediul scolar si nu numai....
Este un copil conceput intr-o relatie de scurta durata, nedorit de catre "tatal biologic.
Sa pun altfel intrebarea: care ar fi atunci motivele temeinice pentru ca acest copil sa nu mai poarte numele meu (mama care l-a crescut singura si cu care acesta locuieste) si sa-l poarte pe al "tatalui biologic", o persoana aparuta dupa 3 ani si care maine poate iar "dispare"?
Multumesc


Spuntei ca este un copil ''nedorit de tatal biologic'', adica nu ati hotarat amandoi de comun acord ca doriti un copil, s-a intamplat sa ramaneti insarcinata si ati hotarat singura sa pastrati sarcina.Puteati, dupa ce s-a nascut fetita, sa il dati dv in judecata pe tata in vederea stabilirii paternitatii, dar nu ati facut-o.
In momentul in care ati luat aceasta hotarare, v-ati asumat si eventuale riscuri viitoate, ca situatia in care va aflati acum.
Nu ii puteti interzice tatalui natural sa isi recunoasca copilul, si nici nu ii puteti nega acestuia dorinta si dreptul ca fetita sa poarte si numele sau deoarece ii este tata. Nu ii puteti lua nici copilului dreptul sau de a purta numele tatalui natural.
Puteti insa sa fiti de acord ca fetita dv sa poarte numele de familie reunite. Puteti trece numele dv primul si pe al tatalui al doilea. De obicei in cazul copiilor cu nume de familie reunite, cand acestia sunt strigati pe numele de familie sunt strigati cu primul nume, nu cu ambele.

Alte discuții în legătură

Stabilirea paternitatii amoria amoria As dori sa aflu daca tatal copilului poate obliga mama , in instanta, sa treaca copilul pe numele lui. Mai pe larg, situatia este urmatoarea: in urma unei ... (vezi toată discuția)
Numelui tatalui pe certificatul de nastere, mama se opune versus versus Buna ziua, sunt tatal biologic al unui copil de 1 an si 8 luni, nascut in afara casatoriei, si m-ar interesa sa aflu daca e posibil sa trec copilul si pe ... (vezi toată discuția)
Drept de paternitate erish erish Este posibil ca un barbat ce afla ca are un copil, sa o oblige juridic in vreun fel pe mama acestuia sa fie de acord cu un test de paternitate, desi mama nu ... (vezi toată discuția)