avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Sa revenim la scrierea cu î din i !
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Sa revenim la scrierea cu î din i !

Buna ziua,

Dragi colegi de forum, va propun o dezbatere cu privire la revenirea la vechea scriere in limba romana.

Va descriu deci, motivele dorintei mele.
Iata-ma citind pe internet pe diverse si variate forumuri, subiecte postate de oameni diferiti. Constat cu stupoare ca multi dintre acestia nu s-au acomodat cu scrierea cu â din a, de fapt, n-au inteles aproape nimic din minunatele reguli.
Din pacate, am observat ca foarte multi cetateni pun â la inceputul cuvantului de unde si aparitia unor cuvinte ce ne „zgarie„, daca imi permiteti „retina„, gen: ânceput, ânvațătoare, ân s.a.
Totodata, cu parere de rau spun ca multi nu reusesc sa faca diferența intre cuvintele normale si cele formate prin adaugarea prefixului, deci ... nici nu se poate pune problema folosirea î-lui din i in cadrul cuvantului „reîntregire„, de ex., evident fiind scris „reântregire„#-o.
Nu sunt de acord nici cu scrierea impreunata a „niciun„ și „nicio„.

Nu credeti ca ar fi bine sa revenim la vechile reguli?
Astept, cu nerebdare :), opiniile voastre.
Cel mai recent răspuns: georgetrif2004 , utilizator 14:36, 15 Noiembrie 2011
As vedea aici chiar un ce avantaj, vorba lui Conu Leonida. Cine ar avea curaj sa citeasca cu glas tare in metrou ce scrie presa de scandal? S-ar uita doar la poze, cum fac deja :)

La subiect, intoarcerea la scrierea cu i din i ar da iar totul peste cap ca vor fi unii care raman pe sistemul actual, vor fi unii care scriu "romin" si altii "roman", o multime de variante.
eumarian a scris:

As vedea aici chiar un ce avantaj, vorba lui Conu Leonida. Cine ar avea curaj sa citeasca cu glas tare in metrou ce scrie presa de scandal? S-ar uita doar la poze, cum fac deja :)

Ei, nu! Nu dati idei!:">
Apoi e destul de obositor sa asculti pe cineva vorbind intruna, in mijloacele de transport, indiferent de continutul discursului. De curand, de la Pitesti la Bucuresti, un domn (probabil prof. pe la vreo facultate de litere) a "recitat" gramatica limbii romane unui candidat la INM. Daca mai vorbea cineva, ridica tonul...:)

Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
elena138, utilizator
Iata cum "respecta" limba romana cei mai "exigenti" dinre noi:
buna ziua.am cumparat o casa iar de comun acord cu propietarul a ramas un rest de plata care a fost trecut an contract si anpartit la 8 luni, an care eu trebuia sa ma ancadrez dar din anumite motive nu am putut onora contractul ramanand o diferenta de plata.ce se poate antampla,ce masuri poate lua anpotriva mea?va multumesc!
Cititi si intelegeti!
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
ContSters200573, utilizator
pai nu,ca asta e scriere cu "a" din "a", fara diacritice ... ;)
Nu am sesizat ironia. Sper ca glumiti, totusi.
 la inceputul cuvintelor??

Grafia stabilită de Academia Română în 1993 prin revenire la regulile „Sextil Pușcariu” dinainte de 1953, modificată prin publicații ulterioare ale Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”:

a) scrierea cu î la începutul și sfârșitul cuvintelor și cu â la mijlocul cuvintelor, cu excepția cazurilor când prin compunere un î inițial ajunge în interiorul cuvântului (ex.: începând, a urî, vârstă, bineînțeles, neîncetat).

Da, am facut copy-paste de pe site-ul Academiei fiindca incepusem sa cred ca ma timpesc (proasta, sint, nu incape indoiala!).

Alte discuții în legătură

Scrierea cu diacritice în cererile adresate instanței CountPorcula1987 CountPorcula1987 Buna ziua, intreb deoarece cineva mi-a atras atentia sa am grija cum formulez o contestatie (in cazul meu de rovinieta). Mi-a spus ca sa am grija pe langa ... (vezi toată discuția)
Traducere buclucașã MeGabyS MeGabyS Sunt novice în domeniul traduceri, si azi m-am confruntat(și încă mă confrunt) cu o mare dilemă: am primit o traducere cu greșeli (în textul ... (vezi toată discuția)
Datele din registrul agricol-date de interes public Maryana@ Maryana@ potrivit art 2 alin 3 Normele tehnice de completare a registrului agricol pentru perioada 2015-2019 din 29.04.2015, (3)Toate datele din registrul agricol, ... (vezi toată discuția)