buna ziua.....iata problema mea. in luna noiembrie 2010 am vrut sa achizitionez un apartament cu credit bancar. Cei de la banca mi-au zis ca in prealabil trebuie sa am vizat un apartament. Am solicitat ajutorul unei agentii imobiliare. le-am explicat ca inca nu mi s-a aprobat imprumutul dar agentii mi-au spus ca au mai avut asa cazuri. Am vizitat impreuna un apartament care imi convenea ca si valoare.zona etc.banca mi-a cerut precontractul viitorului apart. cand sa inchei antecontractul vanzatorii s-au razgandit. Agenta imobiliara in urmatoarea secunda mi-a zis ca mai are un alt apartament dar mai scump. eu am zis ca nu ma incadrez cu venitul pt a-mi acorda banca alt imprumut. mi-a promis ca are cunostinte la alta banca si ca nu e asta o problema. am cedat si am mers la apartamentul mai scump. a convins proprietara sa mergem toti la agentie sa incheiem antecontractul. Am dat avansul proprietarei de 2000 euro si procentul de 2 la suta agentiei adica 800 euro pt ca suma totala a apartamentului era de 40 mii euro. in raport cu venitul meu suma era prea mare si bancile au refuzat sa-mi acorde imprumut de 38 mii euro. am fost nevoita sa reziliez contractul. am primit inapoi cei 2000 euro de la proprietari dar comisionul agentia nu mi l-a mai dat. cu toate ca tot aceeiasi agentie a facut tranzactie cu alti viitori cumparatori al aceluiasi apartament. in concluzie au luat de doua ori procentul de doi la suta iar mie nu mi-au mX-(X-(ai restituit nimic.
Nu va dau neaparat un raspuns. Intradevar, fara chitanta nu aveti dovada platii. Din pacate la noi consumatorii nu sunt informati in ceea ce ii priveste. Exista o lege ANPC pentru protectia consumatorului, Ordonanta nr. 21/1992, cu completarile de rigoare, Legea nr. 363/2007 publicată în MOF nr. 899 din 28/12/2007 si O.U.G. nr. 174/2008 publicată în MOF nr. 795 din 27/11/2008, care din 1 ianuarie 2009 are cateva completari ce se aplica in cazul unor contracte cu bancile si agentiile imobiliare si in care se precizeaza datele minime si clauzele minime care trebuie trecute in contract (daca nu respecta aceasta lege puteti eventual depune plangere la OPC impotriva firmei respective), la unul din articole spune ca "O tranzacţie imobiliară se consideră încheiată în momentul în care vânzătorul şi cumpărătorul au semnat actul de vânzare-cumpărăre" si nu antecontractul. Iar mai jos exista 2 articole care spun, citez
Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii: b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat; si
Nu se permite plata în avans a comisionului, parţială sau totală, decât cu acordul scris al consumatorului şi cu precizarea situaţiilor în care agenţia imobiliară este obligată să înapoieze consumatorului sumele primite în avans. (aceasta se face prin act aditional la contractul de intermediere).
oug 21/1992
Art. 9-9. - Agenţia imobiliară nu poate solicita din partea consumatorului plata comisionului în oricare dintre următoarele situaţii:
a) când între consumator şi agenţia imobiliară nu este încheiat un contract de intermediere;
b) când contractul de vânzare-cumpărare/închiriere nu s-a încheiat;
c) când contractul nu are stipulată clauza de exclusivitate, iar tranzacţia s-a realizat fără participarea agenţiei imobiliare.
aveti dreptate dar acum altfel as pune problema....ca deh tot patitu-i priceput....... Ulterior am inteles ca acea agentie trebuia sa ajute incheie un precontract la un notar nicidecum la agentie:">
Evaziune - ati solicitat chitanta, factura si -au mintit ca o sa v-o dea. Direct garda financiara pe capul lor, macar asa o sa le fie invatatura de minte.
Fiind in aceeasi bransa, imi pare nespus de rau sa vad ca sunt in continuare forte multi agenti imobiliari care presteaza servicii in mod neconventional, urmarind doar castigul obtinut, fara a invata si folosi tot ceea ce este necesar pentru a satisface nevoile consumatorilor de servicii imobiliare! Tot ce pot spune este ca se pot initia diverse actiuni care pot duce la recuperarea acestui comision, prin exploatarea greselilor facute de agent fie prin...mijloace mai neplacute. Ati putea verifica printr-o procedura legala daca agentia are un opis al contractelor de intermediere in care acestea sa fie inregistrate. Mai exista un aspect de exploatat: daca tot a inregistrat un contract in care exista obligativitatea consumatorilor de a plati un comision, agentul este obligat sa taie factura cu plata la termen. Bonul fiscal pentru incasarea sumei se va taia la momentul incasarii comisionului. Deci sunt cateva greseli de ordin fiscal care il pot pune in dificultate pe acel prestator care a incasat comisionul fara a proceda corect din punct de vedere fiscal. Un contract fara numar de inregistrare, fara elementele care dau cursivitate activitatii de intermediere il pot pune in postura de ...evazionist. Prin cursivitatea contractelor inscrise intr-un opis, se urmareste inregistrarea tuturor veniturilor care urmeaza a fi impozitate. Lipsa opisului dovedeste ca agentul poate incheia "n" contracte pentru care incaseaza comisioane neimpozitate (la negru) de aici rezulta evaziunea.