avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... agentie imobiliare mi-a tras teapa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

agentie imobiliare mi-a tras teapa

buna ziua.....iata problema mea. in luna noiembrie 2010 am vrut sa achizitionez un apartament cu credit bancar. Cei de la banca mi-au zis ca in prealabil trebuie sa am vizat un apartament. Am solicitat ajutorul unei agentii imobiliare. le-am explicat ca inca nu mi s-a aprobat imprumutul dar agentii mi-au spus ca au mai avut asa cazuri. Am vizitat impreuna un apartament care imi convenea ca si valoare.zona etc.banca mi-a cerut precontractul viitorului apart. cand sa inchei antecontractul vanzatorii s-au razgandit. Agenta imobiliara in urmatoarea secunda mi-a zis ca mai are un alt apartament dar mai scump. eu am zis ca nu ma incadrez cu venitul pt a-mi acorda banca alt imprumut. mi-a promis ca are cunostinte la alta banca si ca nu e asta o problema. am cedat si am mers la apartamentul mai scump. a convins proprietara sa mergem toti la agentie sa incheiem antecontractul. Am dat avansul proprietarei de 2000 euro si procentul de 2 la suta agentiei adica 800 euro pt ca suma totala a apartamentului era de 40 mii euro. in raport cu venitul meu suma era prea mare si bancile au refuzat sa-mi acorde imprumut de 38 mii euro. am fost nevoita sa reziliez contractul. am primit inapoi cei 2000 euro de la proprietari dar comisionul agentia nu mi l-a mai dat. cu toate ca tot aceeiasi agentie a facut tranzactie cu alti viitori cumparatori al aceluiasi apartament. in concluzie au luat de doua ori procentul de doi la suta iar mie nu mi-au mX-(X-(ai restituit nimic.

X-( :((:O . O sa fie dificil sa dovediti ca ati platit cei 800 Euro,fara chitanta, dar chiar si asa faceti imediat reclamatie la OPC si la Garda Financiara. In ceea ce priveste recuperarea celor 800 Euro, pentru ca recuperarea se face doar in instanta , e cale lunga .......
Succes in demersurile dumneavoastra.
.....multumesc frumos...sunteti singura persoana de la care am primit un raspuns complet si care ma va ajuta.
...problema a fost ca eu mi-am pus increderea si speranta in acei oameni iar eu am cautat sa ii inteleg si impreuna cu proprietara care am vrut sa iau apartamentul am fost de acord ca tot agentia lor sa aduca alti posibil cumparatori tocmai in ideea de a nu ramane nimeni in pierdere...
Reclamatie in scris si detaliata la OPC (cu garda financiara va pierdeti timpul, [editat]); Reclamati in special faptul ca nu vi s-a dat factura, ceea ce va impiedica acum pe dvs sa solicitati restituirea sumei pt neincheierea tranzactiei (reprezinta si evaziune fiscala dar nu e problema opc, deci nu marsati pe asta, se subintelege). La reclamatie adaugati antecontractul semnat, in care se gasesc datele de identificare ale proprietarului, care a fost martor. De asemenea, ar trebui sa aveti un inscris prin care dovediti ca ati primit inapoi cei 2000 euro,ceea ce dovedeste si faptul ca i-ati dat, deci tranzactia premergatoare s-a incheiat si ati platit, de buna credinta, comisionul.Nu mergeti pe ideea ca agentia v-a inselat prin faptul ca v-a influentat sa dati un acont la apartament inainte de a sti daca obtineti imprumutul- e doar vina dvs. De asemenea, antecontractele de agentie de regula stipuleaza faptul ca, comisionul de intermediere nu este recuperabil si urmeaza a fi suportat de partea care este vinovata de rezilierea contractului- in speta dvs.- deci nu reclamati nici faptul ca agentia ar fi fost obligata sa va dea banii inapoi pentru ca nu ati obtinut imprumutul, nu vi se va da dreptate (depinde de conditiile stipulate in contract, nu sunt stas in toate contractele). Reclamati ,dupa cum am spus, inselaciunea-cu intentie- ca urmare a faptului ca nu vi s-a dat factura, ceea ce cee va impiedica acum pe dvs sa probati achitarea sumei, respectiv sa solicitati restituirea sumei. Daca aveti un raspuns favorabil de la opc mergeti in instanta pe civil pt recuperarea sumei, desi nu cred ca se va ajunge acolo- nu le convine sa aiba controale pe cap.

Precontractul se incheie de agentie, agentia imobiliara are acest drept legal de a face precontracte sau contracte de intermediere. La solicitarea partilor se putea incheia un precontract notarial, desi nu-i vad rostul, doar costuri suplimentare. Credeti ca notarul va dadea inapoi banii platiti lui pentru precontract, daca tranzactia nu se finaliza? Daca era un precontract intre persoane fizice atunci era recomandat, dar nu obligatoriu, un precontract prin notariat.
Ganditi-va ca de cele mai multe ori aceasta operatiune de vanzare-cumparare presupune un intreg lant, dvs. cumparati de la cineva, acela cumpara la randul lui...Si toti aconteaza cu sume mari. Unul daca se razgandeste- e prapad, cel care a dat acont in alta parte nu mai are sa dea restul de bani pt ca i s-a razgandit cumparatorul ... si pierde si acontul si comisioanele la cealalta tranzactie. Dvs ati fost un caz fericit pt. ca vanzatoarea dvs nu a acontat mai departe, altfel pierdeati si acontul dat, legal nu era obligata sa va returneze acontul, a dat dovada doar de foarte mult bun simt. De aceea se solicita acont si comisioanele agentiei la momentul acontarii, pt a impiedica aceasta razgandire. Nu renuntati la comision, aveti sanse sa-l obtineti prin presiuni, dar nu agentia v-a tras teapa, cum ati spus in titlu, ci v-ati tras-o singura.Agentii au dat dovada de lacomie, dorind doar sa puna mana pe comision, ceea ce e condamnabil, dar cine v-a impiedicat sa contactati banca inainte de semnarea precontractului pt a-i intreba daca puteti obtine un imprumut mai mare? Pe viitor, mai multa atentie cu semnatul actelor si scosul banilor din buzunar.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
ContSters20980, utilizator
OPC si Garda ii rezolva impreuna de o suma mult mai mare decat v-au tepuit ei... Merita doua adrese scrise. Stiu caz in care s-a reclamat la Garda Financiara faptul ca agentia nu i-a dat chitanta fiscala (a facut chitanta de mana agentul care nu avea chitantierul la el -urmand sa-i dea ulterior la firma si actul oficial) . Amenda de la Garda a fost 20 de milioane ptr. asta :)
Din pacate legislatia la noi e inca destul de permisiva in ceea ce priveste relatia client-agentie imobiliara. Din acest motiv in lucrul cu agentiile imobiliare este bine sa va luati toate masurile de precautie pentru a evita astfel de situatii. In ceea ce priveste actiunea in instanta aceasta este destul de greu de castigat. Atat timp cat in contractul de prestari servicii sau in conventia de comision sunt sigur ca exista si o clauza care sa sustina ca: "activitatea agentiei imobiliare se considera finalizata la data semnarii antecontractului de vanzare-cumparare". Actiunea in instanta este costisitoare, de termen lung si este foarte posibil sa nu aveti castig de cauza. Recomandarea mea este sa va rapiti un pic din timpul dvs si sa aveti grija ca la doua saptamani agentia respectiva sa primeasca vizite din partea garzii financiare, opc, comisiei de urbanism (foarte posibil sa aiba reclame fara autorizatie de construire), etc...Nu veti recupera comisionul dar macar poate invata si dansii o lectie si nu vor mai pacali alti oameni. Imi pare nespus de rau sa vad ca inca mai activeaza in piata astfel de oameni. Rusine!

Alte discuții în legătură

Avans antecontract agentie imobiliara anreea1982 anreea1982 Buna ziua! Ma confrunt cu urmatoarea situatie si as aprecia sfaturile dvs. In luna octombrie 2014 am semnat un antecontract pt.intermedierea unui apartament cu ... (vezi toată discuția)
Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. am avut intentia sa ... Simo Na Simo Na Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa înstrăinez un apartament pentru care am postat anunt. A raspuns o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)