avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1277 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcerea la locul de munca dupa CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcerea la locul de munca dupa CCC

buna ziua! as vrea sa aflu si eu raspunsul la urmatoarea intrebare:angajatorul ma poate trimite in somaj dupa terminarea concediului de ingrijire copil imediat dupa terminarea acestuia daca spune ca a angajat pe altcineva in locul meu?multumesc anticipat! alina:(
Cel mai recent răspuns: alina_lovekissu , utilizator 10:18, 28 Iunie 2011
va multumesc.
in data de 20.05 am facut cererea de reluare a activitatii in 2 exemplare inregistrata.
astazi sunt in prima zi de munca.va tin la curent cu toate noutatile.
buna ziua,fiti amabil mai am si eu o intrebare.din discutiile noastre anterioare vam spus ca ar vrea sa scape de mine angajatorul. astazi mi-a spus ca din cauza pregatirii mele va trebui sa merg in somaj.intrebarea este :imi poate desface contractul de munca din motivul asta?precizes ca eu am o pregatire dar activez intr-un alt domeniu la aceasta firma decand m-au angajat respectiv 2008.va rog un raspuns cat mai urgent daca se poate.va multumesc anticipat!
1. Din Codul muncii:
Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art.61 lit.b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 64
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit.c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.

(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3) , precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
...
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art.61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).


2. Asadar va poate concedia pentru necorespundere profesionala dar pentru asta trebuie sa demonstreze ca este asa. oricum procedura nu este simpla pentru angajator.
3. Dvs. vedeti-va de lucru si lasati pe angajator sa aiba initiativa concedierii. Nu semnati nici o demisie sau o cerere de incetare a CIM pentru ca nu veti mai beneficia de indemnizatie de somaj.
4. Daca va concediaza cu art.61, lit.d) din Codul muncii (necorespundere profesionala) veti putea benficia de indemnizatie de somaj.
5. Nu se poate renunta la preavizul de minimum 20 de zile lucratoare. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 38
Salariatii nu pot renunta la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzactie prin care se urmareste renuntarea la drepturile recunoscute de lege salariatilor sau limitarea acestor drepturi este lovita de nulitate.


multumesc ptr raspunsul dvs.tin sa mentionez ca nici in contractul meu individual de munca nu se precizeaza functia pe care o detin acum respectiv receptioner.cand m-a angajat mi-au facut un contract de munca unde se specifica meseria muncitor necalificat deoarece eu nu am o pregatire profesionala care sa corespunda cu postul pe care il detin.asadar nu cred ca poate desface contractul de munca cu cu art 61 lit.d din codul muncii,cred ca ma sicaneaza doar ptr a obtine demisia mea,ceea ce nu o obtina niciodata.
1. Va poate concedia pentru necorespundere profesionala tocmai pentru ca nu aveti calificarea necesara postului.
2. Sa nu demisionati sau sa faceti cerere de incetare a CIM cu acordul partilor.
3. Lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii CIM pentru ca s-ar putea sa greseasca si va fi in favoarea dvs.
4. Este posibil sa va si sicaneze si ati putea face o sesizare la ITM.

Alte discuții în legătură

Concediu de maternitate stefan1312 stefan1312 Buna ziua am si eu nevoie de consultanta juridica pentru urmatoarea situatie: luna viitoare se implinesc cei doi ani de concediu de matenitate si ar trebui sa ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa concediu de crestere a copilului? molly27 molly27 Buna, Firma se afla intr-o situatie,in care este nevoit sa reduca personalul,deja a trimis cateva angajati in somaj,cu art.65(1) din C.M. Este posibil ... (vezi toată discuția)
Reintoarcere din cic rodicadumitru rodicadumitru Buna ziua, va rog un sfat la urmatoarea problema: Pe 17 decembrie fetita mea implineste 2 ani. 1.Care este data la care trebuyie sa depun cererea de ... (vezi toată discuția)