avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 966 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire testamentara si legala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire testamentara si legala

am o fituica intitulata "testament universal" care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf..Adica, cu alte cuvinte e scris semnat, datat de testator..
Ce fac cu el..in conditiile in care eu sunt singurul nepot al singurului fiu al defunctei?
am nevoie de exprtiza daca tatal beneficiarului contesta testamentul?
devine procedura contencioasa prin contestarea testamentului?
Cel mai recent răspuns: ContSters206169 , utilizator 16:04, 30 Mai 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
teodorM a scris:

am o fituica ... care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf...
Ce fac cu el in conditiile in care eu sunt singurul nepot al singurului fiu al defunctei?


Depinde ...
Daca unicul fiul al defunctei e ...deja ingropat (predecedat), atunci puteti accepta mostenirea legala (mostenire prin reprezentare) fara sa va mai "incurcati" cu testamentul.
Daca unicul fiul al defunctei (rezervatar) e in viata, atunci trebuie sa uzati de testament, altminteri fiul (ruda de gradul I) inlatura de la mostenire pe nepot (ruda de gradul II).

Deci, atentie! Numai in primul caz (fiul a murit) avem (d.p.d.v. al nepotului) mostenire testamentara SI legala (titlul topicului), intre care se poate opta diferit.
In cazul 2, ori e testamentara ori ...nu mai e deloc. (dupa regulile mostenirii legale, fiul inlatura de la mostenire pe nepotul de fiu).


am nevoie de expertiza ...?


Bineinteles. Numai mortul cunoaste adevarul (daca a scris si semnat ori n-a scris el "fituica") dar nu avem cum sa-l mai intrebam. :) Prin urmare, e nevoie de o expertiza a scrisului.


devine procedura contencioasa prin contestarea testamentului?


Devine.
Dar e bine de stiut si ca: Notarul public, având acordul tuturor moştenitorilor, va putea proceda la reducerea liberalităţilor, până la limitele prevăzute de lege.
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
romascanu, moderator
multumesc
am fost azi, am gasit un notar dupa ce am fost refuzat de doi si
- am facut cerere de deschidere:D dezbatere a succesiunii in cuprinsul careia am facut mentiunea ca accespt succesiunea
-mi-a fost vizat spre neschimbare testamentul
-am facut copii legalizate dupa actele depuse
-am indicat mostenitorii legali ( rezervatari), respectiv pe tatal legatarului
insa solutiile sunt asa
citarea rezervatarului si, in functie de atitudinea acestuia, respectiv contesta testamentul..cum ca nu-i scris de... -facem expertiza la scris ..in cadrul proceduraii notariale, cer reductiunea...notarul face reductiunea, dar daca se pune problema capacitatii, respectiv a discernamantului testatorului..suspenda procedura notariala si urmeaza..instanta..
cam asa...
ce-am obtinut azi...zic eu ca blocarea eliberarii certificatului de mostenitor in favoarea fiului defunctei, cu ignorarea noastra ca legatari..in conditiile in care masa succesorala in toate cazurile e formata dintr-un ap in care locuieste legatarul..
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2011
ContSters206169, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pai da..
ca fiul defunctei, sezinar fiind putea administra apartamnetul mostenit si, astfel, sa renunte la contractul de lumina, de gaze etc..
nu-i asa?:D
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu prea-i aşa.

Furnizorii de utilităţi nu sunt chiar atât de "încuiaţi" şi cer certificat de moştenitor şi chiar declaraţie moştenitorilor (în cazul în care au rămas coproprietari pe imobilul cu pricina) prin care aceştia îşi exprimă acordul ca respectivul contract de furnizare a energiei electrice sau a gazelor naturale etc. - să fie încheiat doar pe numele unuia dintre ei.

Apoi, nu prea aţi obţinut "blocarea eliberării certificatului de moştenitor".
Până la finalizarea procedurii, succesiunea nu apare ca dezbătută şi moştenitorii legali se pot adresa oricărui alt birou notarial competent (sau instanţei, dacă e cazul).

Ca să fiţi cu adevărat protejat, vă sfătuiesc să înregistraţi în RNTA testamentul al cărui beneficiar sunteţi.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pai da..
tocmai, furnizorii cer acest certificat de mostenitor,..care certificat nu se mai elibereaza deocamdata fiului defunctei...
oricate cereri s-ar face si la orice notar, vin la notarul unde legatarul a facut primul cererea de dezbatere, ..cred, nu-i asa
noi locuind in ap ce formeaza masa succesorala si in acelasi timp obiectul legatului, zic..suntem bine pana la finalizarea procedurii..
recunoasterea intregului testament ne da dreptul la tot, insa solicitarea reductiunii ne da dreptul la 1/2, iar alte chestiuni contencioase sa zicem ...ne da "dreptul" la 3-4 de succesiune si partaj succesoral in instante, timp in care trebuie sa ne rezolvam situatia locativa..
:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fac cu testamentul? glo glo am primit prin testament un imobil. acum ce ce m-a testata a murit. ce trebuie sa fac? unde merg sa iau in evidenta acel testament ? este testament olograf ... (vezi toată discuția)
Alternativa la testament alinabraun alinabraun Buna ziua, Intrebarea mea este, ce alternativa ar exista la un testament? Mama mea locuieste cu tatal meu vitreg - necasatoriti, de peste 30 ani. Tatal ... (vezi toată discuția)
Mătușa mea, necăsătorită și fără copii, mi-a făcut testament. poate fi atacat de frații ei sau de ceilalți nepoți? Viovascu Viovascu Sora mamei mele, necăsătorită, fără copii, și cu părinții decedați, vrea să imi lase mie apartamentul ei. Eu sunt nepoată după una dintre surori. ... (vezi toată discuția)