teodorM a scris:
am o fituica ... care cu cateva erori intruneste conditiile testamentului olograf...
Ce fac cu el in conditiile in care eu sunt singurul nepot al singurului fiu al defunctei?
Depinde ...
Daca unicul fiul al defunctei e ...deja ingropat (
predecedat), atunci puteti accepta mostenirea legala (mostenire prin reprezentare) fara sa va mai "incurcati" cu testamentul.
Daca unicul fiul al defunctei (rezervatar) e in viata, atunci trebuie sa uzati de testament, altminteri fiul (ruda de gradul I) inlatura de la mostenire pe nepot (ruda de gradul II).
Deci, atentie! Numai in primul caz (fiul a murit) avem (d.p.d.v. al nepotului) mostenire testamentara SI legala (titlul topicului), intre care se poate opta diferit.
In cazul 2, ori e testamentara ori ...nu mai e deloc. (dupa regulile mostenirii legale, fiul inlatura de la mostenire pe nepotul de fiu).
am nevoie de expertiza ...?
Bineinteles. Numai mortul cunoaste adevarul (daca a scris si semnat ori n-a scris el "fituica") dar nu avem cum sa-l mai intrebam. :) Prin urmare, e nevoie de o expertiza a scrisului.
devine procedura contencioasa prin contestarea testamentului?
Devine.
Dar e bine de stiut si ca: Notarul public, având acordul tuturor moştenitorilor, va putea proceda la reducerea liberalităţilor, până la limitele prevăzute de lege.