avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... chemare in instanta pentru neplata datoriilor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

chemare in instanta pentru neplata datoriilor

buna ziua.as dori sa va intreb ce se poate face in cazul in care un vecin are datorii de peste 2500 lei la intretinere si refuza sa vorbeasca cu administratorul si presedintele asociatiei de proprietari.este obligatoriu ca presedintele sau administratorul sa`l instiinteze cu privire la datoriile pe care le are,chiar daca aceasta refuza dialogul sau se poate trece la chemarea in instanta?multumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 17:25, 7 Iunie 2011
Asa este cum spune doamna Cristea. Omul nu vrea sa vorbeasca, refuza colaborarea cu as. prop. Sigur ca prima masura este trimiterea unei notificari-somatii clasice, desigur prin posta cu confirmare de primire. Proprietarul nu vrea sa o primeasca. Bun, de obicei noi mai trimitem inca una la 20-30 zile in care ii confirmam ca il actionam in instanta. Daca vine si incepa sa plateasca sau ma rog, semneaza un angajament de plata - functie de politica as. prop., este bine, daca nu, se merge in instanta, etc., etc.
Noi asa procedam.
Restantierul poate fi atentionat, notificat prin scrisoare cu confirmare de primire, dar acestea nu sunt obligatorii. Asociatia poate intenta actiune in instanta dupa minim 90 de zile de intarziere, fara vreo atentionare sau notificare.
Aceste notificari se pot folosi apoi in instanta, aratand ca asociatia a incercat sa rezolve pe cale amiabila, ca restantierul a avut cunostinta de restante...
In dosarul depus la instanta se depune aceasta notificare confirmata sau/si plicul cu stampila postei si acel formular al poste in care se specifica faptul ca s-a primit, nu a fost gasit la domiciliu, a refuzat primirea...
Nu aveţi ce căuta la executor.

Procedura are loc păşind cu curaj pe acel drum lung al instanţei, care de fapt nu este chiar atât de lung.
Pasul 1, asiguraţi-vă că pe listele de plată există menţionate în fiecare lună datoriile respectivului.
Pasul 2, notificaţi omul cu privire la sumele datorate prin poştă, de preferinţă cu confirmare de primire, dar nu obligatoriu.
Pasul 3, introduceţi o cerere la judecătorie, prin care cereţi obligarea proprietarului la plata sumelor datorate. Nu uitaţi să anexaţi un tabel cu calculul majorărilor de întârziere, şi o copie după ultima listă de plată. Cererea este scutită de plata taxei de timbru.
Pasul 5, apelaţi la executor, şi vă doresc succes.

PS: Dacă omul nu are venituri, nu vă obosiţi.
Plata cheltuielilor de intretinere catre asociatie nu are nici o legatura cu faptul ca restantierul are sau nu are venituri. In urma obtinerii hotararii judecatoresti definitive prin care restantierul este obligat la plata unei sume acesta trebuie sa plateasca. Altfel, conducerea asociatiei investeste acea hotarare si apeleaz la executor care sciate apartamentul la vanzare prin licitatie publica.
Poti sa-l pasuiesi pe un vecin, sa-l ajuti, sa-i reduci sau sa-i anulezi penalizarile dar sa-i platesti tot ce consuma, nu cred ca este acceptabil. Poate fi ajutat cu sfaturi, sa-i oferim un loc de munca, sa vanda mai avantajos, sa plece la tara..
Are legătură vorbind din punct de vedere al raportului timp-rezultat. Degeaba obţin un rezultat dacă n-o fac în timp util. Recuperarea unui astfel de debit la o persoană fără venituri poate dura şi 2-3 ani de zile. Teoretic, în această perioadă asociaţia ar trebui să rămână fără apă rece. Sincer, n-am auzit de prea mulţi proprietari care să-şi piardă locuinţa din cauza datoriilor la asociaţie.

Alte discuții în legătură

Ce obligatii are asociatia inainte de a chema in judecata pentru restante intretinere? eugen82 eugen82 Legea 230/2007 spune ca asociatia are dreptul de a actiona in judecata proprietarul care are restante dar numai dupa 90 de zile de intirziere la plata. Ce ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata la avizier floripruna floripruna Buna ziua, Imi puteti spune va rog daca pot afisa o somatie de plata pentru mai multi proprietari la avizier, in loc sa o trimit prin posta fiecarui ... (vezi toată discuția)
Executare restantieri la intretinere coryzalia coryzalia Buna ziua, daca legea spune clar ca putem actiona in instanta restantierii dupa 3 luni de neplata a intretinerii, de ce vin unii cu idei precum notificare ... (vezi toată discuția)