avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare factura electrica pe minus
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare factura electrica pe minus

Daca am primit o factura pe minus la electrica nu trebuie sa aparem pe lista de plata la intretinere cu minus pe coloana electrica????

S-a platit o suma mai mare intr-o luna cand electrica a avut eroare si nu a tinut cont de telecitire.Acum in lunile urmatoare facturile or sa vina pe minus.
Nu ar trebui sa apara si la noi acolo cu minus..

Fotomodela noastra presedinta, ne-a trecut cu 0 pe toti in coloana electrica, la scara unde, acum o luna nu s-a putut da indexul prin telecitire.
Ultima modificare: Joi, 26 Mai 2011
locatarx, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:05, 9 Noiembrie 2011
Cum sa iesiti in minus, Enel iese in minus daca va emite factura cu minus?

Am explicat cat am putut eu, mai mult nu pot. Mai ganditi-va si dv., faceti scenarii cu creionul pe hartie, studiati, studiati, studiati...si daca tot nu intelegeti mai intrebati pe altii priceputi in calcule.
Dar din raspunsul dv. repetat, care pe mine m-a cam scos "din ale mele" v-am sugerat sa renuntati la facut listele de cote sau sa studiati putina contabilitate....

Acum vin si va raspund la o problema mai veche a dv. cand spuneati parca, daca nu ma inseala memoria ca nu aveti nevoie de Fondul de rulment. Ei, iata la ce va trebuie fondul de rulment, ca sa faceti fata acestor situatii....printre altele.
Daca ma inseala memoria....si dv. aveti fond de rulment, nu vad de ce v-ati mai face griji ca nu aveti cu ce plati alte facturi.
@Elga
Cum sa iesiti in minus, Enel iese in minus daca va emite factura cu minus?

Enel al dv nu emite facturi in minus decat daca are bani in avans primiti de la dv.
Deci daca are bani in avans inseamna ca are in plus si va da o factura cu minus ca sa va arate ca aveti bani dati in avans.
Nu are rost sa ma studiez contabilitatea ca am studiat-o destul.In plus o studiaza cenzorul si o exerseaza zilnic.

Cand dumneavoastra acasa primiti factura personala Enel pe minus inseamna primiti vreun ban fizic in mana inapoi?

Incerc sa ajut si eu si sper sa nu va suparati.
Din moment ce asociatia primeste o factura pe minus, inseamna ca nu are de plata nimic acelui furnizor, ba dimpotriva are ceva platit in avans. O solutie pentru afisarea pe lista de plata ar fi ca sa i se repartizeze fiecarul proprietar "zero" lei pe coloana respectiva. Acest "zero" nu trebuie dat inapoi proprietarului ca in cazul cand ati fi afisat "minus doi lei". Apoi acest "zero" nu se scade din total, proprietarul avand calculul exact pe celelalte coloane (apa, gaz, salarii, reparatii...).
Asociatia incaseaza sumele exact asa cum le-a afisat pe lista si achita furnizorii care au emis facturi pe plus. Factura pe minus se consemneaza in fisa furnizorului cu minus iar luna urmatoare cand se primeste factura cu plus, se deduce minusul si soldul rezultat se repartizeaza pe lista.

Dar, se poate foarte bine si este corect sa se treaca pe lista chia "minus 2 lei".
Raspund astfel si la intrebarea, revolta din comentarii, cu privire la consemnarea de sume cu minus pe lista de plata. Va invit sa cititi listele de plata afisate la asociatia noastra si-o sa vedeti adesea sume cu minus, care reprezinta plati in avans si care diminuiaza totalul de pe ultima coloana. Este aritmetica elementara si mi se pare ca-i din antichitate, n-au inventat-o contemporanii nostri.

Lipsa fondurilor de rulment, de reparatii, fonduri speciale poate crea probleme asociatie in multe cazuri.
De exemplu un vecin se imbolnaveste, pleaca in strainatate, este luat la scoala de indreptat..., nu plateste 2-3 luni, un an, indiferent de cauza, asociatia nu are de unde plati cotele aferente acestui apartament daca nu are fonduri, bani in soldul casei sau in banca adunati prin constituirea acestor fonduri legale si necesare.
In cazul in care se sparge o coloana de apa, oprim imediat apa. Asta nu ne costa. Mergem imediat la o firma din domeniu sa faca reparatia. Sau mergem la magazin sa cumparam materialele necesare. Acolo sigur trebuiesc bani. De unde daca nu avem fonduri? Asteptam, stam fara apa 2-3 saptamani pana afisam pe lista urmatoare valoarea remedierii avariei sau plecam din usa in usa cerand bani de la proprietari explicand ca-i o urgenta!?
Sunt multe argumente, dar sper ca e destul.
Dragi participanti la discutie,
Ce s-a intamplat cu articolul din lege care stipuleaza in mod expres, in cazul prestarii de servicii, ca 'plata pentru servicii se efectueaza dupa prestarea serviciilor' ?
(Operatorii de servicii internet, televiziune, telefonie s-au conformat cu asta.)
Conditia de valabilitate a platii in avans e convenirea partilor. Conventia survine doar prin negociere.
Deoarece contractele semnate de clienti in cazul prestarii de servicii sunt contracte de tip standardizat, elaborate in totalitate de ENEL la care clientii adera fara a se angaja in vreun fel de negocieri, nu putem vorbi despre intrunirea conditiei de valabilitate a platii in avans si anume negocierea prevederii în cauza.
Deci, prevederile contractelor care stipuleaza plata in avans sunt unele de tip standard.
Asadar felul in care plata in avans este introdusa in contracte de catre ENEL si este de fapt o presupunere a lor este ilegala intrucat plata in avans nu poate fi face obiectul unor prevederi de tip standard, ci doar a unor prevederi care exprima vointa partilor prin negociere.

Va recomand sa cititi acest articol:
[ link extern ] /
Prezinta foarte bine debandada la care s-a ajuns.
Ultima modificare: Marți, 11 Octombrie 2011
BX, utilizator
De ce platiti in avans?

Alte discuții în legătură

Factura enel platita in avans de asociatia de proprietari cibo0505 cibo0505 Buna ziua Ma confrunt cu urmatoarea situatie in calitate de cenzor la o asoc de prop: exista o factura platita in avans cu multe luni in urma, la care ... (vezi toată discuția)
Apartament nelocuit, cum fac cu energia electrica? mir2006 mir2006 Buna ziua, va rog sa ma sprijiniti in urmatoarea problema: voi locui in strainatate pt cativa ani si nu doresc sa inchiriez apart. In acest caz, cum sa ... (vezi toată discuția)
O relatie facila si eleganta cu furnizorul de energie electrica - serviciul myenel elga50 elga50 [i]In aceasta sectiune ne putem ocupa si pentru a furniza utilizatorilor forumului care ne viziteaza sectiunea informatii privind serviciile pe care diferite ... (vezi toată discuția)