avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sanctiune cu caracter administrativ
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sanctiune cu caracter administrativ

Intr-un dosar penal s-a terminat urmarirea penala si procurorul a dispus solutia urmatoare:
- netrimiterea in judecata (fapta nu prezinta pericol social etc.)
- scoaterea de sub urmarire penala
- se aplica invinuitului sanctiunea cu caracter administrativ: amenda

Intrebare: aceasta sanctiune cu caracter administrativ se trece in cazierul judiciar? Daca da care este statutul sau, cind si cum se sterge?
Cel mai recent răspuns: ion minca , utilizator 00:51, 14 Iunie 2011

Legea 290/2004 actualizata in 2008:

Art. 9. - In ceea ce priveste persoanele fizice, in cazierul judiciar se inscriu date privind:
a) pedepsele, masurile de siguranta si educative, pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive;
b) inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepsei inchisorii, a masurilor de siguranta si educative, liberarea conditionata si revocarea acesteia, achitarea amenzii penale;
c) amnistia, gratierea, prescriptia executarii pedepsei, reabilitarea;
d) pedepsele si masurile pronuntate prin hotarari penale definitive de instantele judecatoresti din strainatate, precum si masurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strainatate, daca aceste hotarari au fost recunoscute de organele romane competente;
e) hotararile definitive care impun modificari in cazierul judiciar;
f) extradarea.

O zi buna!
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
ContSters178374, utilizator
Vorbind de educatia academica: in literatura de specialitate se obisnuieste, pentru ca o afirmatie sa poata fi verificata, sa se indice sursa. In consecinta, aveti mai jos citatul si sursa.

La adresa:
www.avocatnet.ro/content/art...

se gaseste textul de lege:
Legea Nr. 290/2004 privind cazierul judiciar - republicata la 13 noiembrie 2009
16 Noiembrie 2009 AvocatNet.ro
Legea Nr. 290/2004 privind cazierul judiciar*) a fost republicata in Monitorul Oficial al Romnaiei, Partea I, Nr. 777 din 13 noiembrie 2009.

In cuprinsul art. 9 se gaseste urmatorul text:
"Art. 9. — In ceea ce priveste persoanele fizice, in cazierul judiciar se inscriu date privind:
b) inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepsei inchisorii, a masurilor de siguranta si educative, liberarea conditionata si revocarea acesteia, sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale;"

Acest text este conform cu textul OUG nr. 216/2008 si identic cu cel aflat pe site-ul Directiei Cazier Judiciar - IGPR: [ link extern ]

Deci folositi un text trunchiat!
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2011
ion minca, utilizator
OUG 216/2008 de modificare a Legii 290/2004 privind cazierul judiciar a introdus posibilitatea notarii masurilor administrative in cazierul persoanelor fizice, vezi art. 6 ind. 1 din OUG [ link extern ]

Textul actual este

Art. 9. - În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
...
b) începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepsei închisorii, a măsurilor de siguranţă şi educative, liberarea condiţionată şi revocarea acesteia, sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale;


Vezi si art. 12 din Legea 290

Art. 12. - Înscrierea datelor prevăzute la art. 9 sau notările provizorii menţionate la art. 11 se fac în baza:
.....
d) comunicărilor de punere în mişcare a acţiunii penale, a extraselor de pe ordonanţele de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a acesteia, trimise de organul de urmărire penală care a luat măsura;
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
eumarian, utilizator
Imi pare rau, dar nu am intalnit absolut nicio persoana care sa sustina ca are trecuta amenda administrativa in cazier si nu am intalnit nici printre cei de pe forum care sa spuna acest lucru.
In aceasta situatie, asa sa fie!:-/

Numai bine!
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
ContSters178374, utilizator
Eu cred ca e vorba doar de sanctiunile administrative la care se prevede expres notarea in cazier. Deci se trec in cazier amenzile administrative de la art. 10 alin 1 - Legea 241/2005 pentru combaterea evaziunii fiscale sau cele de la art. 74 ind. 1 Cod Penal (articol proaspat declarat neconstitutional).

@ion minca
Sanctiunile administrative nu sunt pedepse, la ele exista infractiunea dar raspunderea penala este suplinita de masura cu caracter administrativ. Nefiind pedepsit in sens penal, nu aveti ce sa reabilitati, nu sunteti condamnat. In legatura cu recidiva , v-ati uitat la articolul gresit. E adevarat ca art. 90, ultima teza CP spune ca nu se poate inlocui raspunderea penala dupa alte doua masuri administrative, dar juristii numesc recidiva comiterea unei infractiuni dupa o condamnare de un anume tip (vezi art 37 CP). Din nou, n-ati fost condamnat penal, nu aveti recidiva.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
eumarian, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme la cazier ioanatudor5 ioanatudor5 In urma cu 1 an un var a fost prins intr-un magazin sportiv furind.Arecunoscut fapta a fost dus la politie unde a dat o declaratie dupa care la aproximativ 4 ... (vezi toată discuția)
Sanctiune cu caracter administrativ Andrei9208 Andrei9208 Buna ziua, Anul trecut am avut o problema cu politia, iar de vreo saptamana mi-a venit o amenda acasa. In amenda scrie ca fapta in continutul ei concrect ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativã figureazã în cazierul judiciar? marian2222 marian2222 vreau si eu sa stiu daca o amenda administrativa apare in cazier.am sustras un odorizant auto dint un supermarket si am fost prins si politistul dupa ce am dat ... (vezi toată discuția)