avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... sanctiune cu caracter administrativ
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

sanctiune cu caracter administrativ

Intr-un dosar penal s-a terminat urmarirea penala si procurorul a dispus solutia urmatoare:
- netrimiterea in judecata (fapta nu prezinta pericol social etc.)
- scoaterea de sub urmarire penala
- se aplica invinuitului sanctiunea cu caracter administrativ: amenda

Intrebare: aceasta sanctiune cu caracter administrativ se trece in cazierul judiciar? Daca da care este statutul sau, cind si cum se sterge?
Cel mai recent răspuns: ion minca , utilizator 00:51, 14 Iunie 2011
ion minca a scris:

Vorbind de educatia academica: in literatura de specialitate se obisnuieste, pentru ca o afirmatie sa poata fi verificata, sa se indice sursa. In consecinta, aveti mai jos citatul si sursa.

La adresa:
www.avocatnet.ro/content/art...

se gaseste textul de lege:
Legea Nr. 290/2004 privind cazierul judiciar - republicata la 13 noiembrie 2009
16 Noiembrie 2009 AvocatNet.ro
Legea Nr. 290/2004 privind cazierul judiciar*) a fost republicata in Monitorul Oficial al Romnaiei, Partea I, Nr. 777 din 13 noiembrie 2009.

In cuprinsul art. 9 se gaseste urmatorul text:
"Art. 9. — In ceea ce priveste persoanele fizice, in cazierul judiciar se inscriu date privind:
b) inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepsei inchisorii, a masurilor de siguranta si educative, liberarea conditionata si revocarea acesteia, sanctiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale;"

Acest text este conform cu textul OUG nr. 216/2008 si identic cu cel aflat pe site-ul Directiei Cazier Judiciar - IGPR: [ link extern ]

Deci folositi un text trunchiat!

Cu tot respectul , aveti dreptate , insa textul postat nu este cel corect , deci e la fel de trunchiat .....citez din OG 216 / 2008.....
.....6. La articolul 9, partea introductiva se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - In ceea ce priveste persoanele fizice, in cazierul judiciar se inscriu date privind:".

7. Dupa articolul 9 se introduce un nou articol, articolul 91, cu urmatorul cuprins:
"Art. 91. - In ceea ce priveste persoanele juridice, in cazierul judiciar se inscriu date privind:
a) pedepsele si masurile de siguranta pronuntate prin hotarari judecatoresti definitive;
b) inceperea, intreruperea si incetarea executarii pedepselor, achitarea amenzii penale;
c) amnistia, gratierea, prescriptia executarii pedepsei, reabilitarea;
d) pedepsele si masurile pronuntate prin hotarari penale definitive de instantele judecatoresti din strainatate, precum si masurile luate prin actele efectuate de organele judiciare penale din strainatate, daca aceste hotarari au fost recunoscute de organele romane competente;
e) hotararile definitive care impun rectificari in cazierul judiciar."

....la pct b) apare si .... " achitarea amenzii penale " ...!!! de ce doar achitarea ??? ce vrea sa zica aici ????

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Adica amenda penala apare in cazier, iar in momentul in care este achitata se specifica acest lucru.
sancţiuni administrative sau sanctiuni cu caracter administrativ?

Iata ce scrie un profesionist, Elena Maria TARTLER - judecător, Tribunalul Braşov la adresa: [ link extern ]

"În ceea ce priveşte aplicarea unei amenzi administrative, se constată că niciodată instanţa penală nu aplică sancţiuni administrative, ci doar sancţiuni cu caracter administrativ, neputându-se face confuzie între cele două noţiuni juridice."
Arisandy a scris:

am o amenda administrativa in valoare de 1000 lei si m-am trezit cu salariul blocat, inclusiv cu toate conturile (unde mai am credite) blocate. Din moment ce pe instiintarea pe care am primit-o nu scrie cat sa mi se retina din salariu, am hotarat de comun acord cu RUONS sa mi se retina 100 lei lunar, dar cu toate acestea nu am putut sa scot nici macar 1 leu de pe cardul de salarii. Intrebarea mea e: e legal sa nu pot avea acces la nici un ban din salar? Atunci cu ce sa supravietuiesc? In codul muncii scrie ca nu e normal si nici legal sa pui poprire pe absolut toate veniturile unei persoane, eu din ce sa traiesc acum? Mai ales ca aveam de ridicat doar 200 lei de pe card...


Vi s-au bloca conturile deoarece organul de executare a verifica ce conturi bancare aveti si apoi a trimis adresa de infiintare a popririi pe conturile respective.
Potrivit Codului de procedura civila, bancile respective sunt obligate sa indisponibilizeze toate fondurile din conturi si sa vireze sumele catre organul de executare.
In legislatie nu prevede nimic ce se intampla daca este vorba de un cont de salariu, din care asa cum prevede codul de procedura civila nu se poate retine decat 1/3 sau 1/2 din acesta.
Bancile nu o sa va debloceze conturile pana cand nu este ridicata poprirea de catre organul de executare, ca o va face doar atunci cand intreaga suma este achitata sau daca ati introdus o contestatie la executare si actiunea v-a fost admisa
ion minca a scris:

sancţiuni administrative sau sanctiuni cu caracter administrativ?

Iata ce scrie un profesionist, Elena Maria TARTLER - judecător, Tribunalul Braşov la adresa: [ link extern ]

"În ceea ce priveşte aplicarea unei amenzi administrative, se constată că niciodată instanţa penală nu aplică sancţiuni administrative, ci doar sancţiuni cu caracter administrativ, neputându-se face confuzie între cele două noţiuni juridice."


Articolul din Codul penal cu privire la care doamna judecator a facut acele observatii a fost introdus in cadrul comisiilor juridice din parlament, fara ca cei care l-au redactat si votat sa stapaneasca bine normele penale si cele de tehnica legislativa.

Asa a fost posibil ca sa se faca aceasta confuzie intre sanctiunile administrative si cele cu caracter administrativ.
Sanctiunile administrative sunt cele care tin de alte ramuri ale dreptului, pe cand cele cu caracter administrativ tin de dreptul penal si nu pot fi aplicate decat de catre judecator sau procuror, atunci cand a fost comisa o infractiune si s-a dispus inlocuirea raspunderii penale sau atunci cand s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penal si s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala deoarece fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.

Alte discuții în legătură

Probleme la cazier ioanatudor5 ioanatudor5 In urma cu 1 an un var a fost prins intr-un magazin sportiv furind.Arecunoscut fapta a fost dus la politie unde a dat o declaratie dupa care la aproximativ 4 ... (vezi toată discuția)
Sanctiune cu caracter administrativ Andrei9208 Andrei9208 Buna ziua, Anul trecut am avut o problema cu politia, iar de vreo saptamana mi-a venit o amenda acasa. In amenda scrie ca fapta in continutul ei concrect ... (vezi toată discuția)
Amenda administrativã figureazã în cazierul judiciar? marian2222 marian2222 vreau si eu sa stiu daca o amenda administrativa apare in cazier.am sustras un odorizant auto dint un supermarket si am fost prins si politistul dupa ce am dat ... (vezi toată discuția)