ion minca a scris:
sancţiuni administrative sau sanctiuni cu caracter administrativ?
Iata ce scrie un profesionist, Elena Maria TARTLER - judecător, Tribunalul Braşov la adresa: [ link extern ]
"În ceea ce priveşte aplicarea unei amenzi administrative, se constată că niciodată instanţa penală nu aplică sancţiuni administrative, ci doar sancţiuni cu caracter administrativ, neputându-se face confuzie între cele două noţiuni juridice."
Articolul din Codul penal cu privire la care doamna judecator a facut acele observatii a fost introdus in cadrul comisiilor juridice din parlament, fara ca cei care l-au redactat si votat sa stapaneasca bine normele penale si cele de tehnica legislativa.
Asa a fost posibil ca sa se faca aceasta confuzie intre sanctiunile administrative si cele cu caracter administrativ.
Sanctiunile administrative sunt cele care tin de alte ramuri ale dreptului, pe cand cele cu caracter administrativ tin de dreptul penal si nu pot fi aplicate decat de catre judecator sau procuror, atunci cand a fost comisa o infractiune si s-a dispus inlocuirea raspunderii penale sau atunci cand s-a savarsit o fapta prevazuta de legea penal si s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala deoarece fapta nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni.
Ma surprine ce spuneti: dv. contraziceti Legea 290 (r. 1) din 24 iunie 2004 (Legea privind cazierul judiciar).
Il contraziceti si pe dl. av. Daniel Velicu care afirma acelasi lucru.
Pe ce va bazati cind afirmati acest lucru?
....la pct b) apare si .... " achitarea amenzii penale " ...!!! de ce doar achitarea ??? ce vrea sa zica aici ????
OUG 216/2008 de modificare a Legii 290/2004 privind cazierul judiciar a introdus posibilitatea notarii masurilor administrative in cazierul persoanelor fizice, vezi art. 6 ind. 1 din OUG [ link extern ]
Textul actual este
Art. 9. - În ceea ce priveşte persoanele fizice, în cazierul judiciar se înscriu date privind:
...
b) începerea, întreruperea şi încetarea executării pedepsei închisorii, a măsurilor de siguranţă şi educative, liberarea condiţionată şi revocarea acesteia, sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii stabilite conform Codului penal, achitarea amenzii penale;
Vezi si art. 12 din Legea 290
Art. 12. - Înscrierea datelor prevăzute la art. 9 sau notările provizorii menţionate la art. 11 se fac în baza:
.....
d) comunicărilor de punere în mişcare a acţiunii penale, a extraselor de pe ordonanţele de scoatere de sub urmărire penală sau de încetare a acesteia, trimise de organul de urmărire penală care a luat măsura;
Legea nr. 290/2004, privind cazierul judiciar. Actualizata 2008
Art. 13. - (1) Persoanele fizice inscrise in cazierul judiciar sau cu privire la care s-au facut notari provizorii se scot din evidenta daca se afla in una dintre urmatoarele situatii:
[...]
f) au fost scoase de sub urmarire, s-a dispus fata de ele incetarea urmaririi penale ori s-a pronuntat o hotarare definitiva de achitare sau de incetare a procesului penal;
CAPITOLUL IV
Continutul certificatului de cazier judiciar
Art. 14. - In certificatul de cazier judiciar se inscriu sanctiunile penale din hotararile judecatoresti ramase definitive.
( or, in cazul de fata, nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva)
Art. 15. - In certificatul de cazier judiciar nu se inscriu:
a) sanctiunile penale pronuntate pentru fapte savarsite in timpul minoritatii;
b) masurile de siguranta luate fara aplicarea unei pedepse, cu exceptia internarii medicale, interzicerii de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alta ocupatie, interzicerii de a se afla in anumite localitati si a expulzarii.
[ link extern ]