avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1759 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumpararea apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumpararea apartament

Buna ziua,

Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.

Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.

Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?

Multumesc pentru raspuns,

Gina
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 08:53, 4 Octombrie 2008
Cherie a scris:

Va multumesc pt toate raspunsurile.
Apropo, pe acelasi principiu, nu s-ar putea modifica din nou codul fiscal de la 1 ian si sa se revina la ce a fost?
Cred ca nu....

Ati raspuns singur, seara buna.
Buna ziua,

Am vorbit cu constructorul la telefon, mi-a zis ca a vorbit cu notarul, face act de vanzare-cumparare doar cu mine (cel putin anul acesta), pentru ca eu trebuie sa iau credit de la banca, ceilalti platesc cu banii lor si oricum sunt sunt prieteni, v-am zis ca nu e business pentru el (ceva ca la dl Vlad din discutiile indicate de dvs). Cica in conditiile astea nu se plateste tva. Oricum eu voi insista ca in contract sa specifice ca e pret final de vanzare a apartamentului.

Se poate intampla lucrul acesta?

Daca la notar facem acel contract, facem si contractul de creditare si ipoteca, se aproba creditul, banii pleaca la constructor....cine ma pune sa platesc tva? Primesc scrisoare de la ANAF? Imi face el factura? (era un soi de haz de necaz)

Multumesc
Atfel cum precizeaza art 126 din Codul Fiscal, o operatiune este considerata impozabila din punct de vedere al TVA-ului doar daca este realizata de o persoana impozabila.In conformitate cu dispozitiile art 127 alineat 1 din Codul Fiscal, "este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice de natura celor prevăzute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activităţi".

Notarul nu are in nici un caz dreptul sa va opreasca TVA-ul si nici nu ppoate sa-si dea cu parerea in probleme de natura fiscala

Sa stiti ca obligatia de inregistrare ca platitor de TVA a persoanelor fizice ce exercitau acte de vanzare de imobile cu caracter de continuitate exista si anul trecut, insa nu se definise "caracterul de continuitate". In realitate anul acesta nu s-a modificat nimic in legislatie legat de acest subiect, doar ca s-a facut mai mult "caz" si mai multa publicitate in jurul acestui subiect; este adevarat ca aceasta publicitate se datoreaza si faptului ca abia acum cei de la ANAF si-au dat seama de oportunitatea existenta in legislatie si anume aceea de a incasa TVA de la persoane fizice. Insa strict formal aceasta posibilitate exista si anul trecut.Doar ca nu si-au dat seama de ea decat acum.
Multumesc!
A intrat in trepidatii si persoana de la care cumpar, oricum e o persoana deosebita, fara sa am cunoasca m-a pasuit la rate, nu mi-a cerut penalitati, chiar tinem legatura conntinuu, ma suna o data pe saptamana sa vada macar ce mai fac....asta e...nici unul dintre noi nu a stiut ca legea va fi interpretata astfel anul acesta....mai ales ca persoana respectiva e si cetatean strain, traieste din '88 in Franta. La ei nu se schimba totul in ritmul asta...

Sunt chiar curioasa: o fi fost cineva care a trecut deja de etapa asta? A platit oare cineva? Nu cred..Sau, cel putin, nu am auzit... Cred ca statul, care in primul rand e vinovat pt ca a dat autorizatie de constructie de blocuri la persoane fizice, s-a gandit sa isi frece binisor mainile, pentru ca in baza numeroaselor aut. date anii trecuti, cam din vara asta ar trebui sa incepa sa se dea in folosinta....Numai ca sunt de parere ca multele persoane fizice care au construit vor da statul in judecata, pentru ca ei cred ca se simt cel mai furati: au platit tva la toate, statul stia ca ei construiesc un bloc (sau mai multe, in alte cazuri) iar acum tb sa isi atraga toate injuraturile clientilor socati....ca asta e... te hotarasti sa iti iei ceva( mi-as lua ceva mai scump dar nu am bani)... si pana la urma constati ca esti pus sa mai platesti niste bani frumusei (adica mi-am dorit un mercedes, dar aveam bani doar de renault...si pana sa imi vina masina constat ca dau pe el aproape cat pe un mertz). In cazul meu, la 110.000 eur inseamna aproape 21.000 eur, ceea ce nu e din drum deloc...

Sa vedem, ne mai interesam si noi, si constructorul, el zice ca face contract doar cu mine acum, deci o singura tranzactie anul asat si ca la prima nu se plateste.... asa o fi?

Va pup, o seara buna.
Cherie a scris:
sunt de parere ca multele persoane fizice care au construit vor da statul in judecata, pentru ca ei cred ca se simt cel mai furati:

Nu stiu de ce spuneti asta. Ei au simpla obligatie de la lua TVA de la cumparator si de a-l vira statului, ei nu platesc NIMIC in plus!

Alte discuții în legătură

Tva la apartament nou edd edd Buna ziua, Un subiect pe care s-a mai scris, dar vreau un raspuns cat mai actual: am un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament intr-un bloc nou ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)