Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.
Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.
Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?
Era un mesaj pentru cineva care postase si intreba daca sa rezilieze contractul in faza in care este si ce sanse ar avea sa isi recupereze avansul. Si ii spuneam ca eu oricum nu mai am ce face, vanzand un apartament care mi-a adus doar jumatate din valoarea celui nou, acum sa reziliez ar insemna sa raman chiar cu buza umflata....nu as mai avea ce face cu acei bani, chiar daca i-as recupera....nici in orasul de provincie, nu mai iau decat unul cu doua camere si in cartier nu foarte bun (ca sa nu mai pun la socoteala si banii dati pe acte, trambaleala cu mutarea, mobila oricum am dat-o)....deci solutia mea chiar ca e sa merg inainte, inidiferent unde ma duce acel inainte, pentru ca, sa recunoastem, nu America e tara tuturor posibilitatilor, Romania o intrece. Acolo ce visezi noaptea se poate intampla a doua zi, la noi se intampla ceea ce nici in vise nu intalnesti.
Si, sa fim seriosi: ne jucam cu preturile astea pe care le tot comparam cu cele din alte tari, dar sa nu uitam ca acelea sunt apartamente IN ALTE TARI. Noi (eu si sotul meu) chiar avem un castig destul de bun, mult peste media castigurilor din jur (nu de top, dar, sa zicem, 'de invidiat'), am ramas uimita ca totusi nu e asa usor sa fii eligibil financiar pentru un imprumut. Eu am depus acte pt 80.000 eur si m-am calificat, la o alta banca ma calificam doar pt 50.000 (!?!)....si atunci....de unde preturile astea? Ca n-ar fi asemenea preturi puse de vanzatori daca nu s-ar si cumpara! Cei tineri, care au salarii de intrare mici chiar nu au nici o sansa... nu se califica pt un imprumut in banca, nu au bani de avans (abia supravietuiec cu leafa, daca parintii le asigura cazarea)...nu stiu, persoane de alte cetatenii imi spun ca noi, romanii suntem exagerati, prea gandim viitorul copiilor, la ei se descurca tinerii singuri, de la varste mai mici...la noi chiar nu se pot descurca singuri cei tineri... totusi, nu e normal (cel putin, in opinia mea).
Imediat dupa revolutie (eram studenti atunci) ni se spunea ca suntem 'generatie de sacrificiu'....ma uit la fiul meu si sunt mai ingrijorata pentru viitorul lui...scoala e bataie de joc, modele nu au, decat 'hahalerele' facute VIP de media...nu asa se castiga banii, nu asa iti formezi personalitatea, toti acum cred doar in castiguri rapide din smecherii....noi castigam bine dar si muncim pe masura si atunci, la cat muncesc pentru banii astia , cand vad lucruri care sunt supraevaluate, nu toti suntem fotbalisti sau mimoze care dintr-un dat de fund castiga contravaloarea unui apartament...
Ca si persoana fizica am construit un imobil cu 5 apartamente pe care le-am vindut cu un precontract in 2007 si am incasat toti banii. Tot atunci s-a facut si livrarea lor. Acum in 2008 trebuie sa fac contractele de vinzare- cumparare propriu zise
Trebuie sa ma inregistrez ca si platitor de TVA tinind cont ca la momentul in care am facut precontractele nu exista legea cu TVA-ul?
Sunt obligat sa platesc TVA-ul eu ca si vinzator in acest moment? Toti clientii s-au mutat in apartamente, mi-au achitat toti banii in 2007 si in momentul in care noi am facut intelegerea nu exista legea cu TVA-ul. Deci nu sunt dispusi sa a
Dacă transferul titlului de proprietate a fost realizat în 2007, nu se mai plăteste TVA chiar dacă nu au factură sau dacă plata nu a fost făcută.
Scutiţi de plata impozitului sunt şi cei care nu au titlul de proprietate, dar care au achitat integral facturile anul trecut sau cei care mai au încă rate de plată, dar care deţin factură pentru valoarea integrală a tranzacţiei la momentul încheierii contractului.
Si cum ma pot inregistra ca platitor de TVA fiind persoana fizica?
Si care e valoarea la care se va calcula TVA-ul? Eu pot declara in contract o valoare mai mica decit minimul ce il au notarii in grilele lor(de exemplu ei au 49500 euro minimum pentru un apartament de 2 camere). Daca eu vind un apartament la rosu cu 27000 euro si atita e trecut in contract la ce valoare se calculeaza TVA-ul? Pentru ca am intelesc ca impozitul pe tranzactie (cei 3% din valoare)se calculeaza tot la 49500 euro
Si cum ma pot inregistra ca platitor de TVA fiind persoana fizica?
Mergeti la AFP din localitatea dumneavoastra si comletati o Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române (020), cod M.F.P. 14.13.01.10.11/2;
Tva la apartament nou
edd
Buna ziua,
Un subiect pe care s-a mai scris, dar vreau un raspuns cat mai actual:
am un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament intr-un bloc nou ... (vezi toată discuția)