avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumpararea apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumpararea apartament

Buna ziua,

Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.

Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.

Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?

Multumesc pentru raspuns,

Gina
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 08:53, 4 Octombrie 2008

1. TVA_ul este inclus in valoarea tranzactiei ( cea trecuta in contractul de vanzare cumparare ca pret final) si se va calcula :
TVA= (valoare contract X 19/119)

2.Nu cred ca veti putea trece o valoare mai mica in contractele autentice.

3. In legatura cu impozitul pe venit , nu cred ca, in situatia in care va veti inregistra in scopuri TVA, mai sunt aplicabile prevederile CAP. 8 prim Venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

Cred ca modalitatea de impunere in scopul stabilirii impozitului pe venit va fi cea reglementata de CAP. 2 Venituri din activitati independente. ( adica 16% pe diferenta dintre incasari si plati)

ESTE DOAR O PARERE PERSONALA IN ACEST MOMENT !

TEMEI LEGAL
(1) Baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită din:

a) pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la lit. b) şi c), din tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de preţul acestor operaţiuni;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la apartament nou edd edd Buna ziua, Un subiect pe care s-a mai scris, dar vreau un raspuns cat mai actual: am un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament intr-un bloc nou ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)