avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1804 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA la cumpararea apartament
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA la cumpararea apartament

Buna ziua,

Sunt in curs de a achizitiona un apartament aflat in constructie. Persoana care construieste blocul (6 etaje + mansarda) este persoana fizica. Vinde o parte din apartamente pentru a-si finanta constructia, in rest in aprtamentele ramase isi muta mama, fratele, etc.

Am facut antecontract si am platit 60% din apartament in cursul anului trecut, inainte de modificarea codului fiscal.
Trebuie sa platesc TVA la cumpararea apartamentului? Stiu ca legea e interpretabila si nu sunt aparute normele metodologice de aplicare, e un subiect destul de controversat. Ce sanse am?
Daca era valabila chestia cu TVA-ul probabil ca si pretul era altul. Practic acel antecontract inseamna pentru mine documentul prin care cumpar apartamentul, deci anul trecut, pentru ca de fapt acest antecontract se vrea a fi un contract cu plata in rate: platesc ratele intai si apoi primesc produsul.

Nu stiu, nu am luat in calculul initial si cei 19% din valoarea apartamentului care nu sunt din drum!
Pe de alta parte, e o tranzactie intre persoane fizice...tot asa se paote sa vand cateva masini intr-un an (caracter de continuitate) si atunci clientul ar plati TVA?

Multumesc pentru raspuns,

Gina
Cel mai recent răspuns: Management Account , Consultant fiscal 08:53, 4 Octombrie 2008
Buna ziua,

E adevarat ca daca primul contract de v-c e scutit de TVA? Adica vrea sa faca contractul cu mine anul acesta (probabil peste o luna) si cu ceilalti clienti (4) se mai gandeste, mai vede, mai...la anul.
Deci acum singurul contract e al meu. Cand ma trezesc cu chestia de 'imputatie'?
Ca pana acum nimeni nu a zis nimic, si constructorul mi-a zis ca a vorbit cu un avocat si ca nu se pune problema de tva, suntem doua persoane fizice care fac un contract.
Eu voi face contractul si imprumutul la banca pentru a-l achita...ma pot trezi in ziua semnarii contractului cu asa ceva? De unde voi scoate banii, pentru ca la momentul acesta eu cer bancii doar banii ce i se cuvin vanzatorului...
Constructorul ma asigura ca nu va fi vorba de tva....
Maine depun adeverinta de venit la mine la financiar...

Sa dea Domnu' sa iasa bine.

Gina
Cherie a scris:

Buna ziua,

Cand ma trezesc cu chestia de 'imputatie'?

Gina

Poate ai noroc si nu-ti imputa nimeni nimic.

Referitor la plata taxei pe valoarea adaugata, conform art. 150 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal persoana obligata la plata este persoana impozabila care efectueaza livrari de bunuri taxabile
Daca, potrivit prevederilor contractuale, pretul de vanzare nu include taxa pe valoarea adaugata, in conformitate cu prevederile pct. 23 alin. (1) din Normele CF, taxa se va determina prin aplicarea cotei standard de TVA asupra bazei de impozitare determinate potrivit legii.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Iulie 2008
ContSters42967, utilizator
TEMEIURILE LEGALE PRIN PERSOANELE FIZICE CARE VAND CLADIRI NOI DATOREAZA TVA INCEPAND CU DATA DE 1 IANUARIE 2008

NORME METODOLOGICE COD FISCAL
Art. 127 al.2
3. (1) În sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal, obţinerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuinţelor proprietate personală sau a altor bunuri care sunt folosite de către acestea pentru scopuri personale, nu va fi considerată activitate economică, cu excepţia situaţiilor în care se constată că activitatea respectivă este pRdesfăşurată în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate în sensul art. 127 alin. (2) din Codul fiscal(...)

ART. 141
Scutiri pentru operaţiuni din interiorul ţării
(2) Următoarele operaţiuni sunt, de asemenea, scutite de taxă:
f)livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren. Prin excepţie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. ( (( dacă este efectuată de o persoană impozabilă care şi-a exercitat ori ar fi avut dreptul să-şi exercite dreptul de deducere total sau parţial a taxei pentru achiziţia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil )TEXTUL DIN PARANTEZA ESTE ELIMINAT CU 1 IANUARIE 2008

Livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării;

Deci, vanzatorul trebuie sa se intereseze despre TVA_ul pe care il datoreaza.

Cred ca trebuie sa intrebati un jurist sau un avocat, daca, in conditiile in care in contractul de vanzare -cumparare sau in antecontract este stabilit pretul ferm (final), vanzatorul nu va poate pretinde ulterior vanzarii alte taxe, respectiv acest TVA.

Cert si clar, chiar daca inca nimeni nu crede, toate persoanele fizice care fac tranzactii cu cladiri noi si terenuri vor plati TVA.

P.S.

Vanzatorul apartamentelor devine platitor de TVA cu data de 1 a lunii urmatoare celei in care a constat ca a depasit plafonul special de scutire de 35.000 euro.

In acest plafon intra atat avansurile din antecontracte cat si sumele incasate din contractele de vanzare cumparare.
Ultima modificare: Luni, 4 August 2008
ContSters20980, utilizator
Nu iti dau sfaturi, ca sunt in aceeasi situatie: cer sfaturi.
Dar, nu stiu daca e ok sa reziliezi contractul, in primul rand pentru ca banii dati anterior poti sa ...nu chiar sa ii arunci, dar sigur nu mai reprezinta aceeasi valoare si nu ai facut decat sa pierzi ...asa ca, eu ii dau inainte, dupa parerea mea mea e aceeasi situatie: se pierd bani oricum, dar macar imi castig casa.

Cei ce sa pricep ne tot spun sa fim atenti la prevederile contractului de vanzare-cumparare, dar si vanzatorul e pus in garda. Nici el nu vrea s apiarda 19%, asa cum nici noi nu vrem. Deci nu ne va lasa sa scriem noi acolo ce vrem, iar in antecontract nu se pomenea nimic de tva pt ca pe atunci nimeni u vorbea de asta, nici o pers. fizic nu facea tranzactii cu plata de tva. Daca stiam macar de asa ceva discutam la momentul acela. Acum nu am de ce anume sa ma agat din antecontract, pt ca, neexistand tva la pers fizice nici nu s-a pus problema, nu am cerut nici o clauza, nimic. Oricum , toti spun ca acel antecontract nu are valoare, conteaza contractul si suma care scrie in el. Eu sunt convinsa ca si vanzatorii vor tine cont de asta si se vor proteja stipuland acolo ca pretul e fara taxe.
Ca sa mai diminuam pierderea putem doar sa trecem in contract ca e val cu taxe si daca va fi sa se plateasc, macar platim mai putin (una e 19%din 115.000 eur si alta tva din suma totala de 115.000 eur.....sa-l punem pe Bodu sa o calculeze?)
Nu stiu, pana acum, neexistand tva nici nu treceai asa ceva in contract...d fapt cica era si pana acum prevederea, dar nu se tinea seama de ea...si atunci...de ce sa o trecem acum? Parca special ii facem sa se uite catre noi...

Depinde, cred si de relatia pe care o ai cu constructorul...la mine e super-ok, sper sa fie pana la final asa, vom trece ca val totala 110.000 (cat e la mine) si apoi om mai vedea....eu deja am depus cererea de credit, am fost acceptati financiar, ramane sa depun dosarul cu intabulare si tot restul....
Unii zic ca la cum nu exista baza de date....depinde pe cine pune ochii fisc-ul...cica poti avea noroc...o fi adevarat?!? Nu stiu.
Cet e ca eu am vandut anul trecut un apart. in alta localitate, mare si frumos, cu 60.000 si dau 110.000 pe ceva mai mic in Buc... nu mai am ce face, am 40 de ani, un copil de 15 ani care ma baraie ca vrea camera lui....acum cum ne-o fi norocul. Si pe mine ma umple furia ca statul gaseste mereu doar 'chichite' ca sa mai faca rost de bani....si ii cheltuieste aiurea.

Asta e tara in care traim.

Iti spun ce mai fac cu banca si cu sontractul imediat ce intru in etapa respectiva.
Bafta!

Gina
Cherie a scris:

Cet e ca eu am vandut anul trecut un apart. in alta localitate, mare si frumos, cu 60.000 si dau 110.000 pe ceva mai mic in Buc...
Asta e tara in care traim.

Gina

Asta este vanzarea imobilelor din provincie e cu mult sub pretul de cumparare in capitala. Intre 30 si 50 % .

Alte discuții în legătură

Tva la apartament nou edd edd Buna ziua, Un subiect pe care s-a mai scris, dar vreau un raspuns cat mai actual: am un antecontract de vanzare-cumparare pt un apartament intr-un bloc nou ... (vezi toată discuția)
Tva tranzactie apartament adrianbunescu adrianbunescu Salutare, Am incheiat antecontract pentru un imobil in constructie (finalizare 2018), regim TVA 5%. Imi doresc achizitia unui imobil vechi de aceasta data ... (vezi toată discuția)
Am cumparat un apartament si vanzatorul nu doreste sa returneze tva (diferenta de 14%) zoe1704 zoe1704 In anul 2008 am contractat un apartament (neconstruit la acea data) prin incheierea unui antecontract de vanzare – cumparare cu scadenta in ianuarie ... (vezi toată discuția)