avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de vechime obligatoriu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de vechime obligatoriu?

buna ziua,

as vrea sa stiu daca sunt obligata sa acord spor de vechime la un salariat pe care vreau sa-l angajez cu 670 lei si are vechime in alte unitati de 10 ani.

multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:15, 27 Iunie 2011
Inainte de a pune intrebarea pe acest forum am citit codul muncii, recunosc nu sunt jurist si poate nu inteleg foarte bine anumite aspecte.
Am insistat asupra problemei pt. ca vreau sa intocmesc corect CIM.

In CM la art.11:
-Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

Ceea ce nu inteleg este urmatorul lucru:

In cazul meu fiind Intreprinde individuala cu un singur salariat, neavand contract colectiv de munca, trebuie sa tin cont de prevederile din CCM unic natioanal 2011-2014(care nu are viza Min.Muncii) sau este in vigoare CCM unic natioanal 2008-2010?
Din cate am dedus citind Codul Muncii si toate raspunsurile pe acest forum si nu numai, chiar daca nu am Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate, trebuie sa respect prevederile CCM unic national!
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
ContSters86219, utilizator
Daca aveti neclaritati si ce s-a scris in acest forum nu va satisface/clarifica, adresativa Inspectoriatuli teritorial de munca din judetul dvs.(ITM), la Serviciul juridic si veti obtine toate raspunsurile direct de la sursa.
marcelaniculita a scris:

Inainte de a pune intrebarea pe acest forum am citit codul muncii, recunosc nu sunt jurist si poate nu inteleg foarte bine anumite aspecte.
Am insistat asupra problemei pt. ca vreau sa intocmesc corect CIM.

In CM la art.11:
-Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

Ceea ce nu inteleg este urmatorul lucru:

In cazul meu fiind Intreprinde individuala cu un singur salariat, neavand contract colectiv de munca, trebuie sa tin cont de prevederile din CCM unic natioanal 2011-2014(care nu are viza Min.Muncii) sau este in vigoare CCM unic natioanal 2008-2010?
Din cate am dedus citind Codul Muncii si toate raspunsurile pe acest forum si nu numai, chiar daca nu am Contract Colectiv de Munca la nivel de unitate, trebuie sa respect prevederile CCM unic national!

Chiar nu intelegeti ca de la 01.01.2011 nu mai exista Contract colectiv de munca la nivel national ... daca nu exista CCMN cum il respectati dvs ?
Va multumesc tuturor pentru lamuriri!

Imi cer scuze daca am tot insistat pe subiectul vechimii in munca, e prima data cand fac o angajare si am luat-o complet de la ZERO!
Amenzile sunt mult prea mari si nu trebuie sa gresesc nimic.

Ma doare capul cand ma gandesc la cat am de studiat pe linie de SSM.....#-o
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
ContSters86219, utilizator
Intotdeauna la stabilirea salariului se pleaca de la salariul minim pe economie ... daca nu doriti sa aveti probleme atunci in R.I. prevedeti la drepturi si obligatii si avantajele oferite de un ccm, daca societatea nu are un astfel de contract.

Alte discuții în legătură

Sporul de vechime scorpixel scorpixel In cazul in care eu sunt angajat pe post cu studii superioare, acum cu marirea salariului minim mi-a facut salariul de 1200 conform ccmn. In cazul asta eu ... (vezi toată discuția)
Spor vechime lif lif Conform art.41 din ccm :părţile contractante sunt de acord ca în perioada următoare să acţioneze pentru includerea unor sporuri în salariul de bază, ... (vezi toată discuția)
Plata sporului de vechime este obligatoriu pentru toti angajatorii? loredana1973 loredana1973 Buna ziua,am nevoie de ajutor pentru negocierea salariului! Societatea unde lucrez,m-a angajat cu salariul de debutant pentru studii superioare.La ... (vezi toată discuția)