avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reparatii parti comune cu afectarea proprietatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reparatii parti comune cu afectarea proprietatii

sunt administrator la un bloc si ma confrunt cu urmatoarea situatie: avand probleme cu instalatia pe verticala la apa, parte comuna, am chemat un instalator sa repare intre etajul 2 si subsol, de fapt sa inlocuiasca aceasta portiune; proprietarul apartamentului de la etajul 1, de unde s-a intervenit, a trebuit sa-si sparga faianta si, dupa terminare, a observat ca din neglijenta instalatorului ?! (nu am decat versiunea proprietarului deocamdata) i s-a stricat ceva la chiuveta...a trebuit sa cumpere piese, l-a rechemat pe instalator si l-a pus sa-i repare, apoi m-a sunat sa ma intrebe cine ii da banii pe piesele respective (20 lei) si daca instalatorul e autorizat de asociatie pentru a face reparatii !?....apoi, mi-a cerut sa-i platim si faianta pe care trebuie sa si-o puna la loc...acum, instalatorul adus de mine (conventie civila pt.lucrare, stat de plata, totul conf.legii) a mai venit in bloc la reparatii in special de week-end, cand chiar nu ai pe cine sa chemi...si ca sa stai cu apa oprita mai ales acum pe caldura, e chiar neplacut....in rest, vreau sa stiu, va rog, daca trebuie sa-i platesc piesele propriei reparatii din casa lui si faianta....multumesc
Asociatia de Proprietari gestioneaza juridic; proprietatea comuna, coloanele comune de aductiune a utilitatilor, si tot ce tine de comun. ,,,administreaza, repara, face investitii, si obligatia la plata revine tuturor proprietarilor;
In ceea ce priveste apartamentul este proprietate individuala, si proprietarul nu are voie sa modifice "structuri de rezistenta", fara acordul Compartimentului de Urbanism.
Ce ati relatat Dv. nu este incadrat in schimbare de "elemente de constructie", ca ati montat faianta pe gheu.
Stiu ca cineva se va supara pe mine ca o sa cerc sa va dau raspunsul cel mai adegvat situatiei; Interventia a fost la ''coloana comuna'', obligatia si raspunderea delictuala revine asociatiei de proprietari; ea trebuie sa va despagubeasca. Reprezentantii asociatiei pot intra in domiciliul proprietarului cu un preaviz de 5 zile, iar in caz de urgenta intra oricand daca este necesar inlocuirea unui element defect de pe coloana comuna din apartamentul respectiv,,,dar trebuie sa lase in forma si curatenia care a gasit-o la finalizarea lucrari pe cheltuieala asociatiei. Stiu ca din comoditate de a calcula niste cheltuieli, organele de conducere ale asociatiei prefara sa intre in conflict cu proprietarul carui ia pricinuit o dauna..Acesta este raspunsul corect,
Daca este necesar va pot spune ca daca actionati in instanta asociatia veti avea castig de cauza 100%, de ce pentru ca am studiat o jurisprudenta similara 100% prcum cazul Dv. Sper ca moderatorii sectiunii sa nu se supere pe mine ca am descis ochii unserului ce are de facut.:((
@johnpescar,
Aveti dreptate ca asociatia de proprietari se ocupa administrarea si exploatarea cladirilor..., conform art. 1 din legea 230/2007.
Dar, sigur ca in primul rand, conducerea asociatiei se ocupa de partile comune si acestea sunt amintite tot in legea 230/2007 in primele articole.
Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;

Sper ca sesizati legatura intre coloana de apa sau de scurgere ce trece prin apartamente de la primul pana la ultimul etaj si articolul citat.
Va doresc pofta buna la hartii!
@johnpescar
Proprietarul poate sa-si puna si aur pe "gheu", dar isi asuma o eventuala spargere a acelui perete pentru reparatii cuprinse pe "teritoriul proprietatii comune".

Cand si-a poleit peretele cu aur nu a intrebat asociatia daca poate face asta pe un perete comun cu asociatia, caci acel gheu se imparte ca proprietate intre proprietar si asociatie. Si daca nu a intrebat, atunci sa fie sanatos!
Asociatia poate reface peretele asa cum a fost din constructie, nu amenajarile proprietarului.
Asta si daca luati in calcul ca asociatia trebuie sa aiba un comport egal fata de proprietari si deci sa le repare la fel si unuia care nu are faianta pe acel perete, dar si celui care si-a pus faianta sau si-a poleit cu aur peretele......
@ adriantot:
Poate (chiar) fiind acel perete comun cu asociatia dar faianta( sau poleiala de aur ) este proprietatea particulara. Unde scrie ca proprietarul nu are voie sa puna faianta pe masca care acopera tevile instalatiei comune?.Adica, in afara de tevile verticale (care sunt de trecere) si care sunt proprietate comuna, mai exista intr-un apartament proprietate particulara ceva care este proprietatea altcuiva?.:O
Da, coloanele prin care trec aceste tevi si coloanele de aerisire.

Alte discuții în legătură

Cine achita daunele din apartamentele locatarilor? nofret nofret Daca se sparge teava de apa rece ori calda din peretele de la baie, stiu ca eventualele costuri pentru inlocuirea acesteia revine administratiei de ... (vezi toată discuția)
Reparatii parti comune la bloc Andrei177 Andrei177 La solcitarea administratiei de bloc s-a efectuat o reparatie la o teava de apa pluviala care trece prin ap. meu. Aceasta teava a fost mascata de un gheu de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparații coloană apă în bloc adrianfltm adrianfltm Bună ziua, În apartamentul în care stau ( chiriaș, dar nu cred că e relevant pt situația de mai jos ) au apărut , aproximativ acum o lună pete și ... (vezi toată discuția)