avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Acordul de mediere investit cu titlu executoriu
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Acordul de mediere investit cu titlu executoriu

In diferite cercuri de discutii cu referire la mediere, apare din ce in ce mai des o dorinta exprimata de mediatori "acordul de mediere sa fie executoriu, fara a mai trece prin justitie sau notariat". Ce parere aveti ?? Este corecta dorinta ? Daca "da" , in ce spete se poate pune in practica ??
Cel mai recent răspuns: dudu51 , utilizator 16:57, 20 Septembrie 2011
Nu vad pentru ce ar mai fi necesar ca cineva, in cazul unui acord de mediere, sa verifice un acord de vointa odata ce este autentificat de catre mediator. Mediatorul functioneaza in baza unei legi si raspunde ca orice liber profesionist pentru actele pe care le intocmeste. In plus mediatorul jurist sau avocat are aceeasi pregatire ca si un notar. Pentru ce este necesar ca un notar sa verifice actele acestor mediatori. Acordul de mediere reprezinta vointa partilor si atata timp cat nu incalca legea nu vad de ce nu ar putea sa produca efecte, exact ca si in cazul notarilor, avocatilor, expertilor, etc. Trebuie avut in vedere ca nicaieri profesia de mediator nu este eminamente juridica.
MihaiFlorel a scris:

... odata ce este autentificat de catre mediator.


Acordul de mediere, conform legii 192/2006, are valoarea unui act sub semnatura privata.

Pe ce iti bazezi afirmatia citata mai sus?

Trebuie sa faci diferenta intre actul autentic, actul sub semnatura privata, actul legalizat, actul atestat de avocat, actul avizat de consilierul juridic, actul cu data certa etc.

abcdeadi a scris:

MihaiFlorel a scris:

... odata ce este autentificat de catre mediator.


Acordul de mediere, conform legii 192/2006, are valoarea unui act sub semnatura privata.

Pe ce iti bazezi afirmatia citata mai sus?

Trebuie sa faci diferenta intre actul autentic, actul sub semnatura privata, actul legalizat, actul atestat de avocat, actul avizat de consilierul juridic, actul cu data certa etc.




cred ca se refera la faptul ca mediatorul a consimtit semnarea unui acord,acesta fiind vointa partilor si nefiind in contradictie cu legile civile si penale

acest acord reprezinta vointa partilor,existand ..deocamdata...nevoie si de ""avizarea"" notarului sau instantei pentru a urma restul drumului spre investire
...cu timpul...cred ca e necesara modificarea unor articole de lege,in asa fel incat unele acorduri sa fie executorii....insa mai e drum..lung..
Mediatorul nu autentifica nimic. Nu are nici o autoritate conferita de lege in acest sens.Nu are nici competenta profesionala pentru aceasta. Rolul lui e cu totul altul.
Daca sunteti mediator, nu realizez cum aveti neclare astfel de probleme fundamentale.Reluati Legea 192/2006 si ROF-ul CM. Daca nu sunteti mediator, atunci este alta problema si sfatul documentat al unui avocat va va lamuri.
In opinia mea, nici avocatii nu ar trebui sa autentifice nimic in afara actelor lor strict reclamate de fireascaexercitare a profesiei lor.A se vedea si conflictul pe tema tranzactiilor cu notarii publici..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere, acord autentificat - titlu executoriu sau nu? suflete suflete as mai avea o intrebare:un acord de mediere intre doi soti dar care sunt despartiti in fapt,in acel acord de mediere parintii minorului s-au inteles ca tatal ... (vezi toată discuția)
Contractul de mediere are titlu executoriu? carmenbn carmenbn Se poate executa un contract incheiat la mediator de catre asociatia de proprietari si un restantier? (vezi toată discuția)
Utilitatea si eficienta acordului de mediere Mihai Florel - Birou de Mediator Mihai Florel - Birou de Mediator In Sectiunea 4: Inchiderea procedurii de mediere din Legea 192/2006 la art.58 alin (1) se vorbeste despre acordul scris atunci cand partile prezente la mediere ... (vezi toată discuția)