care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele il platesc?
Raspuns perfect eseme.
O confuzie pe care o fac si contabilii este ca impozitul pe venit pentru microintreprinderile, care indeplinesc conditiile din raspunsul lui eseme, se aplica 2.5% la total venituri facturate (conturile din clasa 7), iar impozitul pe profit de 16% se aplica la diferenta dintre Venituri - Cheltuieli = profit. Cand una dintre conditiile din mesajul lui eseme nu este indeplinita automat SRL-ul intra pe profit indiferent de celelalte conditii si contribuabilul trebuie sa anunte la fisc altfel ia amenda.
Microintreprinderile calculeaza profitul Venituri - cheltuieli = profit care este clar evidentiat in bilant si in raport de modul de repartizare al profitului (la SRL-uri mici de regula majoritatea pe dividende) plateste 16% impozit pe dividende, deci pe acest profit repartizat pentru dividende.
De aici multi incurca termenul de impozit pe profit si venit, teoretic microintreprinderea plateste impozit pe venit si impozit pe dividende pentru profitul repartizat, pe cand SRL-ul care nu indeplineste conditiile pentru a fi microintreprindere sau le indeplineste dar a optat sa fie platitoare de impozit pe profit este obligata trimestrial sa calculeze profitul si impozitul pe profit 16% si mai plateste impozit pe dividende pentru profitul repartizat pentru dividende.
De precizat ca pentru calculul profitului unele venituri nu sunt neimpozabile si unele cheltuieli sunt nedeductibile, treaba pe care o va face un contabil.
Este un raspuns destul de tarziu. Probabil firma este deja infiintata. Poate insa mai citesc si altii raspunsul si-i ajuta acum. Conditiile scrise de cei care au raspuns inainte sunt clare, dar ar trbui sa privim si altfel lucrurile, adica din punctul de veder al activitatii. Mai concret:
1. daca firma pe care o s-o infiintati are ca obiect de activitate prestari de servicii, atunci in mod sigur este mai bine ca firma infiintata sa fie declarata microintreprindere (deci platitoare de impozit pe venit). Cand spun asta am in vedere faptul ca o prestare de servicii presupune, in general, venit "curat", adica fara mari cheltuieli aferente, deci profitul poate fi mare. Se avita astfel alergatura dupa documente care sa aduca in firma cheltuieli. Si nici nu este foarte mare suma care trebuie platita (EX: la facturi emise de 100.000.000 lei vechi imp ar fi 2.500.000 lei vechi.)
2. daca firma isi propune comert, deci trebuie sa reziste din adaosul comercial, atunci este mai bine sa fie declarata ca platitoare de impozit pe profit. Un adaos comercial se acopera usor cu cheltuieli (salarii, chirie, altele) si impozitul pe profit poate sa fie foarte mic.
In opinia mea este necesar sa se tina seama de ceea ce doriti sa faceti prin firma respectiva - si nu ma refer la obiectul de activitate:
Daca optati pentru un SRL cu impozit pe profit de 16%, firma in cauza nu este obligata sa aiba angajati, deci nu plateste salarii, contributiile si impozitul aferente salariilor. De asemenea investitiile efectuate (utilaje, masini,sediu,etc.) duc la diminuarea impozitului pe profit,acestea fiind cheltuieli deductibile. Pe acest tip de firma, fiscul recunoaste pierderea fiscala.
Daca optiunea este pentru un SRL de tip microintreprinderea platitoare de impozit pe venit, avantajul consta in faptul ca procentul impozitului, care se calculeaza pe venit, este foarte mic dar dezavantajul este ca nu puteti deduce cheltuieli din acest impozit.Trebuie sa aveti cel putin un angajat pe firma, ceea ce inseamna plata salariului si a taxelor si impozitelor aferente.Calitatea de microfirma nu permite ca, cea mai mare parte din venituri sa provina din activitati de consultanta sa de management.
Dvs., hotarati...:)
Ca economist, recomand ca decizia de a opta pentru micro sau pe profit si optiunea de a fi sau nu platitor de TVA sa fie luata in urma consultarii viitorului contabil sau a unui jurist cu experienta.
M-am confruntat cu aceasta problema care are implicatii financiare mult mai mari decat consultarea unui specialist in domeniu, www.avocatnet.ro mi-a fost de un enorm ajutor, DECIZIA SE IA PE SPECIFICUL PROBLEMEI.
Este hazardant sa spui fara sa cunosti problema ce e bine.
Am o prietena jurista si nu a stiut nici ea nici eu daca ar fi bine sa fie platitoare de TVA sau nu.
I-am spus ca trebuie sa faca o analiza a situatiei financiare, firma functiona neplatitoare de TVA, problema era ca avea comert cu multe achizitii de materii prime cu TVAdeductibil plus alte achizitii care ar fi acoperit TVA colectat. Era platitoare pe profit si tindea sa ajunga la protit zero ceea ce i permitea sa incarce TVAd, i-am recomandat sa fie neplatitoare de TVA deoarece nu avea angajati si urma sa angajeze iar cheltuielile cu salariile nu pot avea in veci TVA deductibil.
Este foarte important de stiut factorii de influenta, ce vrea sa faca pe viitor patronul in firma, salariat sau nu, activitate intensa sau cand si cand apare cate o lucrare, la comert are continuitate in activitate pe cand la servicii de multe ori nu, daca vrea sa faca acizitii multe pe firma sau nu. La firmele din comert se ajunge foarte repede la peste 35.000 euro ca profitul este mic si rulajul mare si trec automat ca platitori de TVA.
TVA-ul este foarte important pentru firmele mici ca este un impozit mare 19%.
"O confuzie pe care o fac si contabilii este ca impozitul pe venit pentru microintreprinderile, care ..."
Nu vreau sa intru in conflict cu nimeni, dar contabilul care face asemenea confuzii nu e contabil!
Impozit pe venit
Breze
Va rog sa ma ajutati intr-o problema: un prieten a infiintat de o luna o firma ( spalatorie auto). Initial a optat pentru neplatitor de tva si impozit pe ... (vezi toată discuția)