avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Diferenta impozit profit si impozit venit
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Diferenta impozit profit si impozit venit

care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele il platesc?
La infiintare exista o anexa in care optati, functie de calculele pe care vi le faceti si de alti factori, intre impozit pe profit si impozit microintreprindere.

Pentru asta va trebui sa stiti ca, la microintreprindere, trebuie in 60 de zile sa aveti un angajat (in cazul in care nu sunteti asociat unic puteti fi chiar dvs), dar nu mai mult de 9, iar cifra de afaceri a firmei sa nu depaseasca 100.000 euro. In momentul in care depasiti una din condittii sau nu angajati un om in ceele 60 de zile de lainfiintare veti fi trecut automat ca platitor de impozit pe profit.

Deci, va trebui sa analizati foarte bine, functie de specificul activitatii SC cam cum va situati pe harta economica si pe graficul dvs de posibilitati :).

Abia apoi, tot functie d especificul SC, veti opta, pe acelasi formular pentru platitor de TVA sau neplatitor.

Retineti: din neplatitor de TVA in platitor este o formalitate simpla, iar in cazul in care ati optat gresit se mai poate remedia ceva, dar din platitor in neplatitor de TVA este destul de complicat sa faceti trecerea, ca sa nu spun aproape imposibil

Mult succes
Majoritatea contabililor cunosc ceea ce fac ei, multi lucreaza pe o anume lucrare in contabilitate( furnizori, clienti, banca, mijloace fixe) sau domeniul in care lucreaza, firmele specializate de consultata juridica/contabila pot face cel mai bine o comparatie intre cele 3 forme de autorizare a unei activitati economice mai des intalnite( persoana fizica autorizara, asociatie familiala, SRL).
Eu consider ca este bine sa fie consultat un specialist in domeniul juridic/contabil inainte de a hotara optiunile care se potrivesc mai bine la infiintarea firmei. Daca un licentiat este un specialist, nu toti care au licenta cunosc diferentele intre formele de societati comerciale, problemele care apar int-un anumit domeniu de activitate. Daca toti am fi ,, contabili", trope_2, cu siguranta nu ar fi atat de accesate aceste forumuri.
Toata stima, Epuree: e ideal sa fie consultat un specialist, nimeni nu te contrazice. Dar, de ce sa mai acceseze oamenii acest forum daca primesc numai informatia: "consultati un specialist"? Accesand forumul, ei tocmai aceasta fac: consulta un specialist! In plus, pot primi informatii, verificate in practica, de la utilizatorii care au intampinat probleme asemanatoare cu ale lor. Contabilii au, cu adevarat, in marile SRL, SA etc "bucatica" lor, dar majoritare sunt cele mici, cu un contabil care executa toate lucrarile si trebuie sa cunoasca aproape totul - de aceea, se pot intalni si erori. Contabilii au urmat si cursuri de drept comercial... Apoi, un licentiat in domeniul juridic sau economic care nu poate face diferentele la care te referi si-a obtinut diploma degeaba, sau obiectivul lui nu a fost specializarea in acest domeniu al societatilor comerciale.
Gata.
florentina albu a scris:

De asemenea investitiile efectuate (utilaje, masini,sediu,etc.) duc la diminuarea impozitului pe profit,acestea fiind cheltuieli deductibile.

Impozitul pe profit se diminueaza cu amortizarea acestor investitii, nu cu valoarea investitiei.

Parerea mea este ca in domeniile cu marje de profit mari, este mai indicat sa se plateasca impozit pe venit. Pentru acele domenii unde marjele de profit sun mai reduse, avand in vedere ca nivelul cheltuielilor este sensibil egal cu cel al veniturilor este mai avantajos sa se opteze pentru impozitul pe profit. Altfel, poti ajunge in situatia de a plati impozit pe venit chiar daca firma se afla de fapt in pierdere. Sigur ca aceasta situatie nu este exclusa nici in cazul platitorilor de impozit pe profit, dar acolo depinde de nivelul cheluielilor nedeductibile fiscal, care pana la urma sunt controlate de conducatorul societatii.
De cele mai multe ori pe un forum cei care pun intrebari nu dau toate detalile si po aparea interpretari diferite tocmai din lipsa tuturor detaliilor problemei de rezolvat.
Este gresit de crezut ca un toti licentiatii au aceleasi cunostinte, ei sunt foarte diferiti prin experienta practica si notele de la examene 5 nu este egal cu 10.

Alte discuții în legătură

Impozit pe venit Breze Breze Va rog sa ma ajutati intr-o problema: un prieten a infiintat de o luna o firma ( spalatorie auto). Initial a optat pentru neplatitor de tva si impozit pe ... (vezi toată discuția)
Recuperare pierdere din profit nerepartizat anterior valentinaandrei valentinaandrei Buna ziua, as dori sa ma ajutati in urmatoarea problema contabila:am o societate infiintata in anul 2008, platitoare de impozit pe profit.La sfarsitul anului ... (vezi toată discuția)
Infiintare srl. intrebari dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului. Suntem 2 asociati ... (vezi toată discuția)