avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptia extinctiva in Noul Cod Civil 2011
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptia extinctiva in Noul Cod Civil 2011

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat la Noul Cod Civil 2011 a fost articolul urmator:

Regulile aplicabile prescriptiei extinctive

Art. 2.515. - (1) Prescriptia extinctiva este reglementata prin lege.
(2) Este interzisa orice clauza prin care fie direct, fie indirect o actiune ar fi declarata imprescriptibila, desi, potrivit legii, aceasta este prescriptibila, sau invers, o actiune declarata de lege imprescriptibila ar fi considerata prescriptibila.
(3) Cu toate acestea, in limitele si conditiile prevazute de lege, partile care au capacitatea deplina de exercitiu pot, prin acord expres, sa modifice durata termenelor de prescriptie sau sa modifice cursul prescriptiei prin fixarea inceputului acesteia ori prin modificarea cauzelor legale de suspendare ori de intrerupere a acesteia, dupa caz.
(4) Termenele de prescriptie pot fi reduse sau micsorate, prin acordul expres al partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani sau mai lungi care pot fi prelungite pana la 20 de ani.
(5) Dispozitiile alin. (3) si (4) nu se aplica in cazul drepturilor la actiune de care partile nu pot sa dispuna si nici actiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare si cele supuse legislatiei privind protectia consumatorului.
(6) Orice conventie sau clauza contrara dispozitiilor prezentului articol este lovita de nulitate absoluta.


Cel mai interesant mi se pare alin (3), care da posibilitatea partilor sa modifice durata termenelor de prescriptie si sa modifice cursul prescriptiei. Ulterior, in alin (4) se precizeaza si durata minima si maxima a termenului stabilit de parti (intre 1 si 10 ani, cu exceptia termenelor de 10 ani+, care pot fi prelungite pana la 20).

Ce alte lucruri ati mai observat la prescriptie? Vorbim despre Cartea a IV-a, Titlul I (articolele 2500 - 2544).

Noul Cod Civil poate fi consultat mai jos:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: dumutaadrianred , utilizator 12:55, 4 Ianuarie 2012
prevederile noului cod civil intra in vigoare din 1 oct 2011 si se aplica contractelor ce vor fi semnate dupa aceasta data
contractele vechi se deruleaza in baza prevederilor vechiului cod
Art. 2.532. - Prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă:
1. între soţi, cât timp durează căsătoria şi nu sunt separaţi în fapt;

Asta inseamna ca prescriptia CURGE (isi reia cursul sau incepe sa curga) daca sotii sunt separati in fapt

:stunned:
Mi se pare mie sau trebuie sa numar noptile in care doarme barbatu-meu la amanta ca nu care cumva sa se implineasca vreun termen de prescriptie? (noi nu avem reglementata separatia de corp).

Exagerez? Dar ce spuneti despre asta:

NCC
Beneficiul suspendării prescripţiei

Art. 2.535. - Suspendarea prescripţiei poate fi invocată numai de către partea care a fost împiedicată să facă acte de întrerupere, afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.

:-/ Voi ce intelegeti? Ramane casatoria cauza (sigura) de suspendare? Sau poate fi invocata de barbatu-meu numai daca l-am tinut legat de calorifer ca sa nu depuna o cerere de chemare in judecata (= act de intrerupere)?


Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
romascanu, moderator
#-oIntr-adevar.. chiar cum decurge suspendarea prescriptiei intre soti. Codul familiei nu reglementeaza separarea in fapt urmata de divort. Tare as vrea sa vad cum functioneaza in Romania separarea in fapt cand marea majoritate a celor care divorteaza sunt constransi sa locuiasca in aceeasi casa#-o La noi se divorteaza in timp scurt, spre deosebire de alte tari, deci...inteleg ca ...cine e mai iute de mana si de... pricepere are castig de cauza. Si cum ar putea fi impiedicata o parte sa faca acte de intrerupere.....in ce priveste contractele comerciale.. vai si amar in acest caz....tare as vrea sa vad partile mai ales creditorul cazand de acord pe o durata de 10 ani si mai bine... procese interminabile si conflicte durabile. daca tot codul este asa, eu nu l-am citi inca mai ales ca nu profesez decat foarte putin in Romania, ei bine, atunci.. Dumnezeu cu mila.
Mai rau ...si mi-e rau ...

Art. 2.532. - Prescripţia nu începe să curgă, iar, dacă a început să curgă, ea se suspendă:
6. pe întreaga durată a negocierilor purtate în scopul rezolvării pe cale amiabilă a neînţelegerilor dintre părţi, însă numai dacă acestea au fost ţinute în ultimele 6 luni înainte de expirarea termenului de prescripţie;

Pana aici e bine ... Crezand impricinatul in rezolvarea amiabila a conflictului, nu da buzna la instanta cu o cerere de chemare in judecata, ci merge la negocieri, ca doar legea ii zice ca prescriptia se suspenda pe perioada negocierilor, nu-i asa?

Dar tot legea vine apoi si-i arde una peste ochi!

Art. 2.535. - Suspendarea prescripţiei poate fi invocată numai de către partea care a fost împiedicată să facă acte de întrerupere, afară de cazul în care prin lege se dispune altfel.

Asa? Si ce te-a impiedicat sa depui cererea de chemare in judecata? Negocierea!?
Ai fost atat de FRAIER incat sa crezi ca negocierile acelea NESERIOASE s-au purtat IN SCOPUL rezolvarii conflictului?

Ultima modificare: Luni, 4 Iulie 2011
romascanu, moderator
Intervin in aceasta discutie doar pt ai felicita pe antevorbitorii mei. M-au si amuzat cu comentariile lor (indreptatite in totalitate), dar m-au si facut sa inteleg mai bine prevederile privitoare la prescriptie din Codul ce...abia asteapta (el, ca mie una imi ajungeau cele de pana acum)sa intre in vigoare.
M-as bucura sa vad discutii de genul asta (si eventual si in maniera asta) si pe alte teme asemanatoare (pe langa aceea deja abordata, a prescriptiei), discutii initiate de practicienii in drept, aceasta asa - pentru schimbul dumnealor de replici (ca intre cunoscatori) si pentru edificarea noastra, a celorlati, care spera sa ajunga la un moment dat in postura de a face astfel de aprecieri.

Va multumesc.:bow:

Alte discuții în legătură

Suspendarea prescriptiei. cazuri igor_drangoi igor_drangoi Art. 2532 din Noul Cod Civil, prevede cazurile generale de suspendare a prescriptiei. La alin. 10, din acelasi art. se prevede \"in alte cazuri prevazute de ... (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)
Intampinare somatie de plata valery valery O persoana a fost data in judecata prin intermediul somatiei de plata ptr neplata unor facturi de apa pe perioada martie 2006-octombrie 2006. Consider ca sunt ... (vezi toată discuția)