avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Prescriptia extinctiva in Noul Cod Civil 2011
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Prescriptia extinctiva in Noul Cod Civil 2011

Unul dintre lucrurile pe care le-am observat la Noul Cod Civil 2011 a fost articolul urmator:

Regulile aplicabile prescriptiei extinctive

Art. 2.515. - (1) Prescriptia extinctiva este reglementata prin lege.
(2) Este interzisa orice clauza prin care fie direct, fie indirect o actiune ar fi declarata imprescriptibila, desi, potrivit legii, aceasta este prescriptibila, sau invers, o actiune declarata de lege imprescriptibila ar fi considerata prescriptibila.
(3) Cu toate acestea, in limitele si conditiile prevazute de lege, partile care au capacitatea deplina de exercitiu pot, prin acord expres, sa modifice durata termenelor de prescriptie sau sa modifice cursul prescriptiei prin fixarea inceputului acesteia ori prin modificarea cauzelor legale de suspendare ori de intrerupere a acesteia, dupa caz.
(4) Termenele de prescriptie pot fi reduse sau micsorate, prin acordul expres al partilor, fara insa ca noua durata a acestora sa fie mai mica de un an si nici mai mare de 10 ani, cu exceptia termenelor de prescriptie de 10 ani sau mai lungi care pot fi prelungite pana la 20 de ani.
(5) Dispozitiile alin. (3) si (4) nu se aplica in cazul drepturilor la actiune de care partile nu pot sa dispuna si nici actiunilor derivate din contractele de adeziune, de asigurare si cele supuse legislatiei privind protectia consumatorului.
(6) Orice conventie sau clauza contrara dispozitiilor prezentului articol este lovita de nulitate absoluta.


Cel mai interesant mi se pare alin (3), care da posibilitatea partilor sa modifice durata termenelor de prescriptie si sa modifice cursul prescriptiei. Ulterior, in alin (4) se precizeaza si durata minima si maxima a termenului stabilit de parti (intre 1 si 10 ani, cu exceptia termenelor de 10 ani+, care pot fi prelungite pana la 20).

Ce alte lucruri ati mai observat la prescriptie? Vorbim despre Cartea a IV-a, Titlul I (articolele 2500 - 2544).

Noul Cod Civil poate fi consultat mai jos:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: dumutaadrianred , utilizator 12:55, 4 Ianuarie 2012
a remarcat cineva prevererile art. 6 alin.6 al noului cod civil? " disp legii noi sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii ei in vigoare a axesteia, (...) daca aceste siuatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi".

adica, daca bine am inteles, legea civila totusi retroactiveaza, pentru cazurile limitativ prevazute de acel articol ?
jurist28 a scris:

a remarcat cineva prevederile art. 6 alin.6 al noului cod civil?


Văzurăm...
Si am mai vazut ca, intr-un total dispret fata de normele de tehnica legislativa (L 24/2000)


Art. 16. - (1) În procesul de legiferare este interzisă instituirea aceloraşi reglementări în mai multe articole sau alineate din acelaşi act normativ ori în două sau mai multe acte normative.


legiuitorii nostri REPETA aceeasi dispozitie si in art 5 alin 2 din L 71/2011.

In legatura cu aceasta dispozitie ...la patrat :confused: mi-am exprimat deja nedumerirea, aratand pe un topic alaturat ca ma bantuie ganduri vechi (principiul neretroactivitatii) in haine noi (Legea 71/2011). De fapt, bine ar fi daca ar fi noi, dar ma tem ca sunt ... luate de la second-hand (ca au copiat de pe unde s-a nimerit).

In materie de prescriptie (ca despre asta vorbim aici) aplicarea legii NOI prescriptiilor incepute si neimplinite este afectata de retroactivitate, singura solutie posibila fiind aplicarea in continuare a legii vechi.

Cum, de altfel scrie EXPLICIT in art 6 alin. 4


Prescripţiile, (...) începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.


Si ca sa bagam bine la cap au mai REPETAT in L 71/2011

Art. 201. - Prescripţiile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a Codului civil sunt şi rămân supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.


Dar ... dupa fix 2 pasi, imi pare ca si-au dat cu sangu'n dreptu'


Art. 203. - Dispoziţiile art. 2.532 pct. 6 şi 7 din Codul civil privitoare la suspendarea cursului prescripţiei se aplică şi în cazul prescripţiilor începute înainte de intrarea în vigoare a Codului civil, dacă împrejurările care atrag suspendarea s-au produs după această din urmă dată.


Adica ...in intregime, dar nu si prin partile esentiale. X-(

Ultima modificare: Vineri, 8 Iulie 2011
romascanu, moderator
din partea mea, doar o nuia prin gard..., de data asta...
Cati avocati sunt in legislativ? facem o lege in folosul cetatenilor sau al breslei?Cum ramane cu cerinta predictibilitatii? Ce naiba e previzibil, in situatiile mai sus descrise, pt. justitiabil? Ca are nevoie de avocat si cand isi sufla nasul?(inca nu, dar e posibil)
(inca) o apreciere personala pt antevorbitori:=D> pentru ca va ganditi numai la neclaritatile legii, si nu la buzunarele (potential) umflate in urma atator litigii care vor urma . Si asta NU e o posibilitate. Practicienii stiu, cu siguranta
multumesc pentru comentariile tuturor practicienilor. poate asa intelegem si noi proaspetii absolventi.
Doamna Romascanu astept cu interes comentariile dumneavoastra referitor la aceasta institutie, ptr ca din ce am citit pana acum este exact pe dos fata de ce am invatat pana acum.



Vai de capu meu..............si eu am ales acest subiect cu prescriptia extinctiva pentru un proiect la facultate...............dar cred ca ma las bagubas.E complicat si pentru cine profeseaza pentru a-l intelege ,apoi pentru mine,un biet student.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendarea prescriptiei. cazuri igor_drangoi igor_drangoi Art. 2532 din Noul Cod Civil, prevede cazurile generale de suspendare a prescriptiei. La alin. 10, din acelasi art. se prevede \"in alte cazuri prevazute de ... (vezi toată discuția)
Bani de recuperat ContSters55557 ContSters55557 nu stiu daca va mai amintiti dar am scris in urma cu vreo cateva luni un subiect despre bani. imi spunea cineva ca pot fi recuperati daca nu au trecut 3 ani. 3 ... (vezi toată discuția)
Intampinare somatie de plata valery valery O persoana a fost data in judecata prin intermediul somatiei de plata ptr neplata unor facturi de apa pe perioada martie 2006-octombrie 2006. Consider ca sunt ... (vezi toată discuția)