avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Caietul grefierului - este public???
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Caietul grefierului - este public???

Va supun atentiei urmatoarea problema :

1. Intr-un dosar de la tribunal am solicitat sa consult si sa fac copie dupa caietul grefierului pentru o anumita sedinta de judecata. Judecatorul fondului mi-a comunicat in sedinta publica la un termen intermediar ca a facut el verificarile de rigoare si ca nu-mi elibereaza nici o copie de pe acest caiet, daca vreau pot sa fac copie dupa procesul verbal intocmit de acesta in urma verificarii.
2. Am facut cerere la presedintele tribunalului sa primesc copie dupa caietul grefierului la cele trei termene unde s-au strecurat niste mentiuni care nu au fost solicitate de partile prezente
Presedintele tribunalului a raspuns astfel:
1. c.pr. civ si reg isntantelor nu contin prevederi care sa confere partilor dreptul de a consulta caietul grefierului sau de a face copii de pe insemnarile grefierului in caietul respectiv
2. ca instanta nu elibereaza listinguri din ECRIS pt inregistrarile efectuate in dosare deoarece nu exista o prevedere legala in acest sens

Pentru punctul 1 insa am gasit postat pe portalul instantelor ca in temeiul disp. legii 544/2001 art. 5 informatiile/documentele este mentionat si -Caietul grefierului, intrucat consemnarile se fac in sedinta publica, iar acest caiet sta la baza redactarii incheierii de sedinta, care este publica

in doua sedinte publice am sustinut ca mentiunea dintr-o incheiere este eronata si ca nu s-a facut vorbire despre ceea ce s-a consemnat - am facut precizarea ca e un fals.

pentru pct. 2 chiar daca presedinta tribunalului mi-a comunicat ca nu se elibereaza lista din ecris, in urma formularii unei cereri la dosar judecatorul fondului a pus rezolutie de aprobare.
deci eu nu mai inteleg nik

Va rog sa-mi spuneti procedural care este solutia?

Cel mai recent răspuns: MIXAM , utilizator 15:44, 7 Decembrie 2011
sa intelegem ca dvs. la termenul acela nu vi s-a dat deloc cuvintul?
si totusi in incheiere judecatorul a semnat ca ati spus lucruri pe care in realitate nu le-ati spus? oricum nu cred ca putea fi falsificat si caietul grefierului (decit cu mari manevre) asa ca insistati sa obtineti copia dar cel mai bine data fiind gravitatea situatiei ati face o plingere penala si atunci trebuie sa prezinte copia la parchet, instantei penale..
cam care este totusi suma pt. care va judecati cu banca?
Da ati sesizat corect : nu mi s-a dat dreptul la cuvant, nici macar eu nu am solicita sa mi se acorde cuvantul, insa...... s-a consemnat ca personal am solicitat sa se faca o precizare ( in totala contradictie cu ceea ce am scris in actiune).
De aici inversunarea tuturor de a elibera aceasta copie, am reclamat ca daca nu este o grava eroare este un fals care trebuie cercetat.
Din aprilie si pana acum a cam trecut timpul, daca nu se reface acel caiet ( sper sa nu de la un asistent magistrat mi s-a spus ca totul e posibil) atunci este negru pe alb consemnat ca s-a discutat pe lista de amanari pentru lipsa de procedura de citare.
Este si plinegrea penala inca un act de intocmit dar.... sunt cercetate si instrumentate destul de greu aceste dosare avand in vedere ca este volumul mare - poate la parchetul curtii sa fie mai lejera situatia?
Ceea ce am postat este f adevarat si se intampla intr-o instanta din Romania.
Am facut si plingere administrativa, am intemeiat-o in drept iar tribunalul mi-a raspuns ca :
1. cererea mea nu se inregistreaza in categoria de cererilor care pot fi formulate in temeiul legii 544/2001, respectic ca informatiile solicitate nu se circumscriu dispozitiilor art. 5 din legea 544/2001.
2. datorita faptului ca cererea anterioara adresata presedintelui instantei nu nu a fost formulata in temeiul legii 544/2001 nu pot formula reclamatie administrativa cererea mea indeplinind conditiile OG 27/2002 astfel ca termenul de raspuns este de 30 zile.
3. Referitor la art. 13 alin 3 din legea 304/2004 la care faceti referire (3) la cerere partile pot primi o copie a transcrierii inregistrarilor, stenogramelor sau notelor grefierului.
Precizam ca este vorba de transcrierile de pe notele grefierului adica de pe incheierile de sedinta intocmite de grefier si nu de pe notele grefierului efectuate in caietul acestuia.

Ori eu am gasit practica judiciara in acest sens
[ link extern ]

este de neimaginat ce vi se raspunde
pct.3 de mai sus se intelege asa:
copie a transcrierii inregistrarilor sau
copie a transcrierii stenogramelor sau
copie a notelor caietului grefierului, nu a transcrierii notelor grefierului, acestea nu se transcriu caci sint deja scrise in l.rom.
doar inregistrarile se transcriu pt. ca sint audio, nu scrise, la fel si stenogramele pt. ca desi sint scrise nu sint scrise in l.rom. ci intr-un mod care poate aduce a idiograme din chineza
faceti odata sesizare la csm, am obtinut de mai multe ori copiile acestea si nimeni nu a comentat
plingerea in tem. legii 544 v-am mai spus opinia mea ca nu se potriveste, se potriveste legea 304 pe care instanta o incalca
incercati si o plingere penala impotriva presedintelui instantei pt. abuz in serviciu, de ce nu daca este abuz?
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2011
eugen82, utilizator
Am redactat si plingerea pentru CSM o depun maine cu posta.
Legea 304 conform art. 13 este adevrata ca e incalcata, doar ca tribunalul mi-a raspuns pe codul de procedura civila, pe regulametntul de functionare.
Am formulat cerere de chemare in judecata pe mai multre temeiuri de drept si anume legea 304, 544, 554 si og 27, Constitutia Romaniei si art. 6 CEDO sa nu ramana neacoperit vren temei de drept.

Este evident ca este un abuz si asta deoarece daca ar fi fost totul ok mi l-ar fi eliberat fara sa existe pe marginea cererii mele mentiunea facuta de jud fondului ca se abroba copierea documentelor din dosar si se refuza eliberarea copiei dupa caiet, se va elibera partii nota de verificarea a caietului.

Alte discuții în legătură

Acces la caietul grefierului victor sorin victor sorin Buna seara Am si eu citeva intrebari legate de caietul grefierului : - care este perioada de arhivare a caietului grefierului la nivel de judecatorie ? - ... (vezi toată discuția)
Inregistrari sedinta de judecata caradis caradis Buna ziua. Am facut azi cerere la o instanta din provincie pentru eliberarea unei copii a sedintei de judecata si aceasta mi-a spus : ce vreti sa faceti cu ea ... (vezi toată discuția)
Declaratie alternativa martori, transcrisa dupa inregistrarea audio a sedintei aidu aidu Din cauza ca judecatoarea a dictat numai bazaconii, care n-au nicio legatura cu ce a declarat martorul, urmeaza sa fac eu transcrierea inregistrarii audio si ... (vezi toată discuția)