avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort din culpa exclusiva a reclamantului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort din culpa exclusiva a reclamantului

Noul cod civil (NCC)

Art. 373. - Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Art. 379. - (1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa UNUIA dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.

Ce zice aici? :-/ Ca …divortul se poate pronunta daca se stabileste culpa UNUIA, iar acest unul caruia ii apartine culpa exclusiva poate fi chiar ...reclamantul. Interesant.

Legea de punere in aplicare (L71/2011) pare chiar mai limpede

Art. 42. - În cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate să dispună divorţul în temeiul prevederilor art. 373 lit. b) şi art. 379 alin. (1) din Codul civil, chiar dacă reţine culpa exclusivă a reclamantului, în măsura în care motivele de divorţ subzistă şi după intrarea în vigoare a Codului civil.

Mmda, dar mai avem si codul de procedura civila (si se pare ca, impotriva tututor vocilor care au atras atentia, vom functiona o vreme cu un NOU cod civil si o VECHE procedura) care zice asa:

Art. 617. - Instanţa poate să pronunţe divorţul împotriva ambilor soţi, chiar atunci când numai unul din ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese vina amândorura.

Iar acesta dispozitie (in corelatie cu principiul nemo auditur propriam turpitudinem allegans) se interpreteaza in sensul ca, daca din dovezile administrate rezulta culpa exclusiva a reclamantului instanta NU poate sa dispuna desfacerea casatoriei in lipsa cererii reconventionale.

(nu poate? sau nu putea, dar pare ca o sa poata!? :-/)

Mai exact, in acest moment se procedeaza asa: daca rezulta culpa exclusiva a reclamantului, instanta respinge cererea reclamantului (nimeni nu poate invoca propria culpa), DAR admite cererea reconventionala (daca exista) si ...iaca desfacerea (adica din vina paratului din cererea reconventionala / reclamant-parat)

Insa din NCC si Legea de aplicare pare a rezulta ideea ca instanta poate admite cererea reclamantului, chiar daca rezulta vina acestuia. ("poate sa dispuna divortul ..chiar daca retine culpa exclusiva a reclamantului").
Sigur ca ideea se bate cap in cap cu principiul enuntat mai sus, dar ...ne lasam surprinsi
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
romascanu, moderator
Eu am propus o speta, speta e asta: pe un nene il lasa sotia, pleaca si nu mai stie de ea 10 ani.
Peste decada aceasta, nenea isi gaseste alta doamna, doamna ii zice ca ori o ia de nevasta ori il lasa, ca ea nu strange avere si face casa cu el ca sa vina la mostenire cealalta...
Zis si facut, nenea baga divort. Ca reclamant, ca... altfel nu poate. Obtine divortul din culpa sa, ca altfel iar nu poate, asa ca se poate infiinta fosta sa ceara despagubiri.
Eu am propus aceasta speta, eu va spun ce se poate dovedi; toate cele de mai sus, daca sunt dovedite in instanta asa cum s-au intamplat si cum le-am aratat eu mai sus, consider ca aduc o nedreptate lui nenea.
Ca se poate sa cada tribunalul ori un avocat sa toarne gogosi sau cment, asa e, se pot intampla multe. Eu insa pun in discutie exact speta asta in care asta se intampla si tot asta se poate dovedi.
In aceasta speta, vedeti corect ca nenea lasat cu ochii in soare de prima (lui) doamna :D sa plateasca despagubiri?
Logic, la modul in care ati pus problema in speta II-a, nu este corect din punct de vedere MORAL, ca nenea sa plateasca despagubiri.
Dar...in viata de zi cu zi, functie de relatia dintre tanti si nenea (chiar si dupa o decada), cu un avocat abil si cu ajutorul justitiei, nenea poate sa...plateasca.
Ce, nu ati vazut persoane handicapate (picioare amputate) si sa fie declarat perfect sanatos, pensie de handicapat anulata si trebuie sa ajunga in final la Curtea de Apel. Dar hai sa vedem unde sa-l incadram pe nenea in scara conflictelor conjugale:
-esec in comunicare
-lipsa interese comune
-incompatibilitate sexuala
-infidelitate
-pierderea bunei dispozitii in cadrul relatiei
-banul
-confl. in leg. cu copiii
-consumul de alcool
-rudele
Vedeti, motive se gasesc si...aici intervine avocatul, care functie de "flexibilitate", interes, pune problema asfel incat clientul lui sa castige.

Oricum, dupa o decada, nenea si tanti trebuie sa vina la mediator, pentru ca ambii (cred) doresc sa-si refaca viata.
Domnule, eu am propus speta in care nenea nu avea nicio vina.

Oricum, daca asa gandim, ca mai sunt si alte nedreptati, asa incat de ce sa nu le si legiferam, discutam speril.
Eu discut numai pe baza noului cod civil si nu pe o stire de la TV care a facut senzatie, stire despre un caz extraordinar care poate exista in orice tara a lumii.
Exceptii sunt, e normal, oameni suntem.
Problema e ca in cazul aratat de mine, REGULA e ca reclamantul pierde si nu cred ca e ok sa legiferam asta. Dar... daca dv. credeti...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort brasero2011 brasero2011 In Codul civil, la art. 379, alin. 2, se prevede ca in ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului ... (vezi toată discuția)
Dovezi pentru culpa comuna DAN_ZISU DAN_ZISU Buna ziua ! In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de \\"sotia\\" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)