avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort din culpa exclusiva a reclamantului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort din culpa exclusiva a reclamantului

Noul cod civil (NCC)

Art. 373. - Divorţul poate avea loc:
a) prin acordul soţilor, la cererea ambilor soţi sau a unuia dintre soţi acceptată de celălalt soţ;
b) atunci când, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă;
c) la cererea unuia dintre soţi, după o separare în fapt care a durat cel puţin 2 ani;
d) la cererea aceluia dintre soţi a cărui stare de sănătate face imposibilă continuarea căsătoriei.

Art. 379. - (1) În cazul prevăzut la art. 373 lit. b), divorţul se poate pronunţa dacă instanţa stabileşte culpa UNUIA dintre soţi în destrămarea căsătoriei. Cu toate acestea, dacă din probele administrate rezultă culpa ambilor soţi, instanţa poate pronunţa divorţul din culpa lor comună, chiar dacă numai unul dintre ei a făcut cerere de divorţ. Dacă culpa aparţine în totalitate reclamantului, sunt aplicabile prevederile art. 388.

Ce zice aici? :-/ Ca …divortul se poate pronunta daca se stabileste culpa UNUIA, iar acest unul caruia ii apartine culpa exclusiva poate fi chiar ...reclamantul. Interesant.

Legea de punere in aplicare (L71/2011) pare chiar mai limpede

Art. 42. - În cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate să dispună divorţul în temeiul prevederilor art. 373 lit. b) şi art. 379 alin. (1) din Codul civil, chiar dacă reţine culpa exclusivă a reclamantului, în măsura în care motivele de divorţ subzistă şi după intrarea în vigoare a Codului civil.

Mmda, dar mai avem si codul de procedura civila (si se pare ca, impotriva tututor vocilor care au atras atentia, vom functiona o vreme cu un NOU cod civil si o VECHE procedura) care zice asa:

Art. 617. - Instanţa poate să pronunţe divorţul împotriva ambilor soţi, chiar atunci când numai unul din ei a făcut cerere, dacă din dovezile administrate reiese vina amândorura.

Iar acesta dispozitie (in corelatie cu principiul nemo auditur propriam turpitudinem allegans) se interpreteaza in sensul ca, daca din dovezile administrate rezulta culpa exclusiva a reclamantului instanta NU poate sa dispuna desfacerea casatoriei in lipsa cererii reconventionale.

(nu poate? sau nu putea, dar pare ca o sa poata!? :-/)

Mai exact, in acest moment se procedeaza asa: daca rezulta culpa exclusiva a reclamantului, instanta respinge cererea reclamantului (nimeni nu poate invoca propria culpa), DAR admite cererea reconventionala (daca exista) si ...iaca desfacerea (adica din vina paratului din cererea reconventionala / reclamant-parat)

Insa din NCC si Legea de aplicare pare a rezulta ideea ca instanta poate admite cererea reclamantului, chiar daca rezulta vina acestuia. ("poate sa dispuna divortul ..chiar daca retine culpa exclusiva a reclamantului").
Sigur ca ideea se bate cap in cap cu principiul enuntat mai sus, dar ...ne lasam surprinsi
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iulie 2011
romascanu, moderator
Domnule, poate nu am fost clara. In speta propusa de mine ce am zis aia se poate demonstra. Astfel, si daca arat culpa aluilalt, nu conteaza, legea imi zice sa-l despagubesc.
Vorbim de noul cod civil, daca nu il cititi, nu are rost sa vorbim pe langa despre ce probe aduce, fabrica ori ascunde careva. E totul pur teoretic.
AVLIL a scris:

De acord, insa in exemplul de mai sus cu nevasta posesiva si sotul adulterin, nu e cumva culpa comuna? Si atunci... vorbim numai despre sotul care vrea sa scape de un mariaj unde celalalt sot nu are nicio culpa... Nu-i nici posesiv, nici guraliv... ci numai bun de sot!
Aici sunt de acord, daca e vina matale, ia si plateste si du-te dupe alte neveste si/sau soti!
Insa... prezumtia ca reclamantul e vinovat, cu aia am o problema, nu vad cum anume e musai sa fi gresit el ca vrea sa scape de o casnicie moarta, poate nici nu mai stie de celalalt de 3 ani... Dar face demersuri legale sa-l citeze si vine sotul care nu vrea sa divorteze, dar cere ca instanta, in cazul pronuntarii unui divort din culpa reclamantului, sa-i dea, mari, o suma...
Aici ori imi scapa ceva... ori le-a scapat altora!

In plus, ideea de despagubire si/sau compensare depinde de veniturile sotului care le acorda... adica a recamantului in cazul 379 alin. 2. Or, cat de inteligent trebuie sa fiu ca sa introduc divortul cand veniturile mele sunt in floare?

Pai nu prea e vorba de culpa comuna, eu referindu-ma (si intentia legiuitorului fiind probabil aceeasi), la situatia unui adulter numai de sotie stiut (ca sa nu spun inchipuit :O) si imposibil de probat, fiindca realitatea presupune o multitudine de situatii posibile, iar intentia legiuitorului este in general, acoperirea pe cat posibil, a tuturor acestora.
Eu nu pricipesc un lucru: de ce se presupune vina reclamantului?
In plus, prezumtia e absoluta, nu am sansa sa dovedesc contrariul...

Revin cu un citat din speta dvs.(chiar inceputul)!!!
Nu am inteles de ce doriti o polemica?? Discutam bineinteles pe NCC, nu vorbim povesti si nu ma "bag"...facem comentarii.
Dupa cum am mai comentat pe aceasta speta, consider ca Dreptul Familiei, in conformitate cu NCC, deschide orizonturi noi avocatului.
In speta dvs. ca "reclamanta" care poate demonstra/proba culpa, un avocat abil, poate demonstra contrariul si asfel din reclamanta puteti deveni.....buna de plata.
Puteti sa aduceti un argument prin care sa demonstrati ca cele spuse nu se pot intampla?? (dar fara sa ma puneti la colt).
Asa ca sincer nu am inteles de ce ati sarit la mine ?
O discutie/dezbatere/polemica ramane aici, fiecare cu plusurile si minusurile sale.
Ultima modificare: Joi, 14 Iulie 2011
Alin Popescu, administrator
Eu incerc sa ma dumiresc cum stau treburile, sincer , e o ceata totala.....deja m-ati pierdut de vreo cateva mesaje incoace...
Insa nu pot sa nu remarc un lucru: nici nu a intrat in vigoare NCC , nu s-a adoptat nici CPC si deja au inceput sa se creeze conflicte. Ma intreb ce va fi de la 1 oct. prin tribunale.

Veti spune: "care conflicte?..aici este o dezbatere."...

Pai este primul pas....conflictul interior al fiecarui om (fie el: judecator, avocat, sot, sotie, copil, etc.) generat de neclaritatea acestor texte, se propaga in jur.
Evident ca toate aceste unde propagandu-se, interactioneaza la un moment dat intre ele.Daca undele sunt de aceeasi frecventa inseamna ca vor fi compatibile, daca nu, atunci vor fi incompatibile. Ce se intampla in cazul incompatibilitatii? Se amplifica conflictul.

Si iata cum, in loc sa fie totul simplu, mai rau se complica lucrurile. Cu atat mai mult cu cat este vorba de o "temelie"( de un fundament) care trebuie sa fie extrem de clar si fara pic de tagada.

In loc sa ma duc in vacanta sa stau cu burta la soare, ma duc si stau cu "burta pe carte" (cum bine remarca un antevorbitor). Si ne mai intrebam de ce suntem stresati, nervosi, irascibili, se fac atacuri cerebrale, nu avem timp de familii, copii, etc.

Probabil ca "tara" ne vrea asa. Doar exista o vorba: "dezbina si conduce".

Am remarcat faptul ca sunteti persoane care se implica in cercetarea, studierea, analizarea si clarificarea acestor texte. Si mai laudabil este ca oferiti aici consiliere voluntara celor care au multe semne de intrebare dpdv legislativ.
(eu ma numar printre acestia si va multumesc)

Avem nevoie de voi toti sa initiati pareri pertinente.


ps: am scris acest mesaj pentru ca pe marginea unei polemici, un fost user destul de activ pe acest site si-a sters contul.


Este regretabil faptul ca un "user" si-a sters contul avand in vedere o polemica care s-a dezbatut pe un topic.
Se pare ca a considerat ca este bine si corect dpv. personal, de alfel este dreptul sau.
Dezbaterile/polemicele, nu fac alceva decat sa aduca lumina, intr-o furtuna de "vorbe".
Daca nu-ti poti controla "egoul", este bine sa te limitezi la a fi un observator.
Totusi, topicul de fata este un exemplu si nu cred ca merita sa te superi: mai multe idei, mai multe moduri de interpretare, mai multe cunostinte acumulate.

Alte discuții în legătură

Divorțul - despărțirea în fapt și culpa la divort brasero2011 brasero2011 In Codul civil, la art. 379, alin. 2, se prevede ca in ipoteza prevazuta de art. 373 lit. c), divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului ... (vezi toată discuția)
Dovezi pentru culpa comuna DAN_ZISU DAN_ZISU Buna ziua ! In 5 ani de zile am incercat de 2 ori sa divortez de \\"sotia\\" mea ( prima data cu un avocat , a doua oara singur) , dar mereu a sustinut ca ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa acordului uneia dintre părți ContSters57553 ContSters57553 Daca nu vreau sa ii acord divortul sotului meu, acesta poate divorta? (vezi toată discuția)