O nu! Nu-mi amintiti de viitorul (ce aiurea suna) cod de procedura.
Daca ma mai uit si prin acela, inchid pravalia si plec acasa! :((
Va fi si el modificat prin Legea lui de punere in aplicare. N-am stat sa numar, dar, "ochiometric", Legea 71/2011 de punere in aplicare a noului C.civ.. a modificat aprox. 15% din el.
Asa incat, daca vor ramane 2 ani sau 5 ani ...
qui prodest?
eumarian a scris:
Sa ne schimbam parerea? Poate totusi instanta nu poate admite cererea reclamantului daca constata vina sa exclusiva, cu exceptia cazului de despartire in fapt pentru 2 ani.
Asa ar fi logic si in acord cu principiul amintit. Asa ar capata sens si alin 2 (ca exceptie).
Dar atunci nu inteleg
ce sens mai are acesta dispozitie:
L 71/2011
Art. 42. - În cazul cererilor de divorţ formulate anterior intrării în vigoare a Codului civil, instanţa de judecată poate să dispună divorţul în temeiul prevederilor art. 373 lit. b)
şi art. 379
alin. (1) din Codul civil,
chiar dacă reţine culpa exclusivă a reclamantului, în măsura în care motivele de divorţ subzistă şi după intrarea în vigoare a Codului civil.
Caci, repet, daca in dosar
exista cerere reconventionala, atunci n-aveam nevoie de art 42 care sa ne povesteasca ceea ce stiam deja ca se poate face (admiterea cererii reconventionale). Iar motivul prev de art 373 lit b nu e nicio noutate (e actualul art 37 lit b din C. fam).
Una din doua:
- ori au vrut sa spuna ca divortul se poate pronunta din culpa exclusiva a reclamantului, chiar daca nu exista cerere reconventionala
- ori art 42 e doar o piatra aruncata in balta si ne chinuim noi s-o scoatem.