Termenele sunt de 30 zile. A se vedea solutiile date in aceste cauze. ITM-ul, este adevarat ca nu se interpune intre relatia angajator-angajat, insa este un factor important in controlul ilegalitatilor intreprinse de catre un angajator.
@ Catalina Covaliu
Poate ne dati un exemplu din practica judiciara , dupa aparitia legii nr.62/2011...
:offtopic:
@ deea.dr
Stegerea mesajelor prin reeditare dupa ce ati primit un raspuns, constituie o incalcare a Regulamentului de postare pe Forum.
Buna Freeelis, Multumesc pt ca mi-ai dat spre studiu aceasta lege. Recunosc ca nu am trecut peste ea pana acum. Drept urmare, "CAPITOLUL VI, Conflictele individuale de muncă. ART. 208, Conflictele individuale de muncă se soluţionează de către instanţele judecătoreşti." Asadar, legea 62/2011 reglementeaza in mare parte aplicarea procedurilor in privinta sindicatelor, negocierii contractelor colective de munca, etc. Aceste proceduri existau si inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi. Dealtfel, si in caz de conflict inceput pe perioada derularii CIM, angajatorul aplica procedura cercetarii disciplinare.....dar, ce parghie avea un angajat, intr-o societate comerciala in care nu exista sindicat, iar alegerea reprezentantilor salariatiatilor a fost facuta doar pt a indeplini o precedura? Dupa cum observi si in art. citat, pentru acest "individ" trimiterea este direct la instanta. Situatia sta cam asa: angajatul "ar trebuie" sa initieze o conciliere pe cale amiabila, printr-o sesizare, notificare....ma rog ... la care trebuie sa astepte cat? Cam 5 zile lucratoare. Si crezi ca se intampla ceva? Se sperie angajatorul? NU! El are puterea absoluta, se invoca faptul ca nimeni nu este obligat sa lucreze intr-un anumit loc. Este adevarat, insa ce ne facem cu partea psihologica, prin ce stari psihice trece angajatul....are rate, este divortat, plateste chirie, pensie alimentara, copii de crescu....La situatii de genul acesta nimeni nu se gandeste. Si uite asa, se ajunge la un proces in instanta. Si tot din aceasta cauza poate sa rezulte o concediere ca "la carte". Decizia de concediere trebuie sa imbrace o anumita forma, iar termenul luat in considerare si de catre instanta pt contestatie este de 30 zile. Eu sincer, nu am vazut niciun termen in acest sens in legea indicata de tine. Poate mi-a scapat! Poate poti sa mi-l indici? Acest mesaj este si in atentia initiatorului acestui topic.
Eu m-am referit la art.211 lit.a din Legea nr.62/2011 ... este specificat in mesajele anterioare.
Art. 211
Cererile pot fi formulate de cei ale caror drepturi au fost incalcate dupa cum urmeaza:
a) masurile unilaterale de executare, modificare, suspendare sau incetare a contractului individual de munca, inclusiv angajamentele de plata a unor sume de bani, pot fi contestate in termen de 45 de zile calendaristice de la data la care cel interesat a luat cunostinta de masura dispusa;
b) constatarea nulitatii unui contract individual de munca poate fi ceruta de parti pe intreaga perioada in care contractul respectiv se aplica;
c) plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.