avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... racordare fara sa plateasca - rog ajutor urgent
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

racordare fara sa plateasca - rog ajutor urgent

Stau intrun bloc de 8 etaje la etajul 8. Cand m-am mutat doua apartamente aveau contorizare separata la gaz, respectiv la parter si la et. 8. Datorita faptului ca se oprea iarna caldura de catre membrii asociatiei, am solicitat in 2005 in adunarea generala racordarea individuala la reteaua de gaz a tuturor, av. in vedere faptul ca si distrigaz a solicitat asociatiei sa schimbe tevile. Bineinteles ca nu au vrut spunand ca vreau sa-mi pun teava pe banii lor, astfel ca am procedat doar la racordarea mea si despagubirea celor doi proprietari de ap.ce au facut investitia. Am primit declaratie notariala si gata. Acum cei de la distrigaz, ameninta asociatia ca pana in toamna vor ridica ceasul comun. Astfel ca cei de la asociatie ne tot ameninta, insa pana acum nu a venit nimeni sa ne intrebe cat face. Am facut noi notificare catre distrigaz sa nu le dea acordul fara acceptul nostru, si catre asociatie cu suma aferenta investitiei. Am prezentat notificarea in adunarea generala care a avut loc in iunie, si am cerut asociatiei sa o afiseze pt. a o putea vedea toti prorietarii, insa acest lucru nu a fost facut. Acum am primit prin posta notificare facuta de asociatie, prin intermediul unor av. ca sa le dam acordul, iar suma ceruta de noi e prea mare, au venit ei cu o alta suma, sa le prezentam documentele justificative si tot felul de amenintari ca daca nu le dam acordul tergiversarea duce la cresterea pretului materialelor si etc. De asemenea ni se specifica faptul ca in 2005 au fost notificati de distrigaz ca trebuie sa schimbe instalatiile. Ma intreb, de atunci pana acum nu s-au gandit la scumpirea materialelor, mai ales atunci cand am propus eu.
Intrebarea este daca asociatia are calitate de a solicita acest lucru? Parerea mea este ca nu, aceasta racordare se face individual, iar acordul nostru se da pe fiecare ap.#-o. Cand eu am avut nevoie de acord nu s-a dus asociatia sa le ceara celor 2 acordul in numele meu. Art. 28 din L 230/07 prevede al alin. 1 ca asociatia poate intermedia servicii intre furnizori si proprietarii consumatori, insa aceste servicii sunt descrise la alin. 3 din acelasi art.
Cel putin un apartament nu se va racorda, avand in vedere faptul ca nici intretinerea nu o are platita de 1 an, proprietarul fiind plecat din tara. In caz de proces pot invoca lipsa calitatii procesuale?
Eu nu am documete justificative, doar celelalte 2 ap. Nu dorim sa aratam documetele justificative asociatiei, datorita atitudinii abuzive. Le-am spus ca nu avem ce dicuta cu ei, ci cu proprietarii de apartament.
Ce sanse au ei in caz de proces?
Ce pot face eu?
din cite stiu eu instalatia este efectuata conform noilor norme adica suporta cei 3 metrii cubi/ap respectiv pentru fiecare din cele 36 de apartamente
si daca totusi ar trebui redimensionata instalatia ce ce se vor bransa la instalatia deja existenta nu vor trebui sa ma despagubeasca pentru cea efectuata de mine ?
Ultima modificare: Luni, 11 August 2008
loredanatalpai, utilizator
loredanatalpai a scris:

Stau intrun bloc de 8 etaje la etajul 8. Cand m-am mutat doua apartamente aveau contorizare separata la gaz, respectiv la parter si la et. 8. Datorita faptului ca se oprea iarna caldura de catre membrii asociatiei, am solicitat in 2005 in adunarea generala racordarea individuala la reteaua de gaz a tuturor, av. in vedere faptul ca si distrigaz a solicitat asociatiei sa schimbe tevile.

Eu nu am auzit pana acum ca distrigaz sa someze vreo asociatie sa isi inlocuiasca teava de gaz.Ati fost la ei si v-au confirmat?Ati vazut vreo adresa scrisa?
Am facut noi notificare catre distrigaz sa nu le dea acordul fara acceptul nostru, si catre asociatie cu suma aferenta investitiei.
Iarasi nu inteleg de ce ati facut aceasta notificare pentru ca distrigazul nu este proprietarul tevii,ci cei trei proprietari.Distrigazul nu are nici un drept sa aprobe racordarea cuiva la o teava care nu ii apartine. Eu sunt unic proprietar al unei tevii de gaze.Am platit 700 euro teava de la parter pana la etaj 4,am acte pe aceasta teava.Si acum sa vina distrigazul sa ma oblige sa ii racordez pe propr.care nici nu au vrut sa auda de teava si carora la momentul asta li s-ar parea suma ceruta prea mare?Unii au facut credite la banci cand altii au stat bine mersi si au fost in concedii, au mancat mai bine,si-au luat ceva de valoare in casa,etc.Asta nu conteaza?Nu ar avea decat sa ma dea in judecata,asociatia sau distrigazul si actele le arat numai in instanta.Nu sunt asoc.de prop.si nu am obligatia sa le prezint dovezi.
Dar,totusi,mirarea mea este foarte mare,in ceea ce spuneti despre furnizorul de gaze,deoarece eu am avut o scapare de gaze pe teava la etaj.3,au venit cei de la distrigaz si au zis ca nu pot sa intervina la o coloana care nu este proprietatea lor.Asa ca am contactat o firma care ne-a reparat teava.
Puteti sa ne spuneti ce ati mai rezolvat?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 August 2008
anyme, utilizator
musac a scris:

cand s au debransat cele 2 apartamente..nu au cerut acordul asociatiei?
nu era nevoie de acordul asociatiei ceea ce mi se pare o prostie si o amestecare in drepturile mele.
iar suma investita initial nu credeti ca a fost recuperata?
de la cine s-a recuperat suma investita initial?
La inlocuirea tevii de gaz,nu vor contribui toti odata?
da,cu suma pe care o vor ei,pentru ca cea ceruta de propr.tevii e prea mare.
sau fiecare va plati in functie de data racordarii..
asa ar trebui.
si prezentarea documentelor ar trebui facuta la fiecare solicitare indiferent de cine o face..
zau?unde scrie asta?
..trece totusi printr o proprietate comuna..
da?si uscatoriile transformate in depozite,nu sunt tot proprietate comuna?ei mi-au cerut acordul cand le-au transformat?mi-au aratat niscai acte?am vreun cuvant de spus in privinta asta?.
D-le musac,ma asteptam la mai mult de la d-vs.,avand in vedere ca totusi va pricepeti la probleme administrative.Sau...
faceti parte dintre cei care doresc sa moara si capra vecinului?
nu e vorba de ..capre ci de..situatia reala.
!.la debransare totusi se cere acordul proprietarilor pt a folosi partea comuna
2. suma investita se amortizeaza cu trecerea timpului. Cel care se branseaza dupa un timp,nu poate plati la fel cu cel ce a folosit tot timpul teava de gaz...
3..poti monta o teava pe casa scarii fara sa arati celorlalti documentele?
4.cu uscatorul poti intenta o actiune judecatoreasca si sa i pui perespectivii sa plateasca chirie si din urma.
5. incercam sa va ajut..am intampinat multe si cunosc procedeele ..si..
Este foarte adevarat ceea ce spuneti, insa aam facut foarte bine ca am notificat atat distrigaz, cat si asociatia. Art. 85 alin. 1 litera g din Legea 351/2004, legea gazelor, da dreptul institutiei de gaze, sa dea acordul unor noi solicitanti, cu respectarea uneia dintre aceste 2 conditii: 1. prezentarea acceptului proprietarului si 2. prezentarea acordului solicitantului, privind despagubirea proprietarului, acordul solicitantului se prezuma cand acesta consimte in scris prin act autentic sa il despagubeasca pe proprietar pentru partea ce ii revine din investitia facuta. Deci, circula zvonul prin bloc ca se vor bransa pe baza declaratiei pe proprie raspundere ca ma vot despagubi. Este neconstitutional, din punctul meu de vedere acest lucru, pt. ca printr-o declaratie notariala, nici un notar nu va impune o suma anume sau un anumit termen si in acest fel, oricine pote spune ca va da o suma, si oricand in viitor. Iar in ceea ce proprietatea, aici este o alta problema. Nu se stie cine este proprietarul tevii. Distrigaz spune ca asociatia. Deci, in concluzie, desi este inadmisibil, tot din punctul meu de vedere, ca asociatia sa devina proprietar pe investitia si banii mei. Explicatia unora, era ca teava se afla pe casa scarii, iar tot ce se gaseste acolo cica, ar fi bun comun. Legal nu am gasit niciunde sa scrie. Iar asociatia nu cred ca poate veni sa ceara acordul. Repet ar trebui sa fie individual. Cand eu am vrut sa ma racordez, nu s-a dus asociatia sa umble pt. mine si sa le ceara acordul celorlati 2 care au facut teava.

Alte discuții în legătură

Racordare la teava de gaz a vecinului Mihaill Mihaill Cit timp este proprietar de teava de gaz un anume locatar si ce suma poate pretinde acesta, daca doresti a te racorda ,el fiind primul care s-a racordat ... (vezi toată discuția)
Separație gaze la bloc. bună ziua. Victor__B Victor__B Bună ziua. Ma poate lamuri cineva în următoarea speța? Locuiesc la bloc și am gaze în sistem pausal. Pe casa scării este trasa coloana de separație. ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz centrala de apartament Nicolaaev Ciprian Nicolaaev Ciprian In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara ... (vezi toată discuția)