avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Dreptul la perchezitie corporala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Dreptul la perchezitie corporala

Buna ziua, As dorii sa stiu si eu daca un politist are dreptul de a efectua o perchezitie corporala fara mandat. De exemplu daca fumezi un joint de marijuana, are dreptul sa ti-l ia sa il controleze si sa te perchezitioneze apoi ?

Din cate stiu eu un politist nu are dreptul sa intre in contact cu tine daca nu ai savarsit nici o infractiune, Asta inseamna ca incalca procedura si fapta nu mai reprezinta nimic dpdv juridic ?

In ce context are un politist dreptul sa te perchezitioneze corporal ?


Acesta este un forum juridic cu oameni educati deci as dorii raspunsuri mai degraba juridice, decat banalele "da mai bine nu stai tu cuminte" cum m-as astepta pe un forum obisnuit.
Ar fi o modalitate sa contestati perchezitia corporala :
Potrivit art.104 alin.3 Cod Proc. Penala, ridicarea obiectelor gasite in urma perchezitiei se face in prezenta unor martori asistenti.
Din povestirea dvs. am inteles ca politistul era singur.
Daca a fost asa, perchezitia a fost efectuata cu incalcarea procedurii.
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc foarte mult tuturor pentru raspunsuri :D

Ar fi o modalitate sa contestati perchezitia corporala :
Potrivit art.104 alin.3 Cod Proc. Penala, ridicarea obiectelor gasite in urma perchezitiei se face in prezenta unor martori asistenti.
Din povestirea dvs. am inteles ca politistul era singur.
Daca a fost asa, perchezitia a fost efectuata cu inc


Nu am nici o problema concreta, doream doar o informare preventiva :D Daca venea vre-un politist singur asa fi-ti sigur ca nu pleca de acolo cu mai mult de cateva mistouri.




Legat de ultimele mele intrebari... ma gandeam daca stiti din experienta (daca ati avut vre-un caz) cum trebuie procedat la o asemenea perchezitie daca esti cu musca pe caciula ;) Am vazut destule cazuri cand politistii nu prea au ce sa faca daca sunt 2 vs 2. Un caz interesant mi s-a parut cand 2 politisti s-au dus la 2 pustani aparent vai de capul lor care fumau un joint si acestia au continuat sa il fumeze in timp ce vorbeau cu ei, si-au batut joc in ultimul hal si acestia au plecat. Pustanii s-au luat de ei rau ca nu au prezentat legitimatia si o gramada de alte vicii de procedura pe care nu mi le amintesc (aveau clar cunostiinte juridice foarte bune ca nici nu stiu cum le-au gasit 4-5 greseli de procedura intr-un singur dialog :))) ), iar agentii erau stereotipuri din bancurile cu politisti.... Daca sunt 2 pe 2 ce pot sa faca ? Le spui ca astepti avocatul, explici si insotitorului cu ocazia asta ce poveste o sa spuna la declaratie si gata... NUP din lipsa de probe

De asemenea: Cine are dreptul sa iti faca aceasta perchezitie ? Doar politistii sau si jandarmii si comunitarii ?
Ultima modificare: Joi, 28 Iulie 2011
dxm_dxm, utilizator
De asemenea: Cine are dreptul sa iti faca aceasta perchezitie ? Doar politistii sau si jandarmii si comunitarii ?


Numai politistii. Jandarmii si comunitarii nu sunt organe de cercetare penala.
Conform prevederilor art.31 din Legea nr.218/2002 politistii au acest drept :


"Art . 31(1) In realizarea atributiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul este investit cu exercitiul autoritatii publice si are urmatoarele drepturi si obligatii principale:
f) sa efectueze, cu respectarea dispozitiilor legale, controale ale persoanelor si bagajelor, precum si ale vehiculelor aflate in circulatie, atunci cand exista indicii temeinice cu privire la savarsirea unor infractiuni sau posibile actiuni teroriste;"

Am o neclaritate cu privire la articolele citate mai sus.
De exemplu, persoana X este invinuita de detinere de stupefiante si pentru acestea se emite mandat de perchezitie domiciliara, iar in urma perchezitiei nu se gasesc stupefiante, dar se gaseste sa zicem o arma de foc neinregistrata, ce se intampla mai departe ? Acea arma se confisca si respectivul e acuzat de nerespectarea r.a.s.m. sau perchezitia se limiteaza strict la cele trecute in mandat ?

Alte discuții în legătură

Perchezitie corporala Pilu Pilu Buna ziua. As avea rugamintea daca poata cineva sa-mi raspunda la o intrebare: Daca organele de politie poate sa controleze in geanta unei persoane pe care o ... (vezi toată discuția)
Perchezitie la domiciliu ilegala ? mire9 mire9 Buna ziua ! In urma cu 2 saptamani , mi-a fost perhezitionata casa de vacanta deoarece acolo a dormit cateva zile se o cunostinta de a mea pe care procurorul ... (vezi toată discuția)
Plangere penala importriva unui politist rutier PPStm PPStm Am fost oprit de un echipaj al politiei rutiere si mi s-au cerut documentele mele si ale masinii Apoi agentul mi-a cerut sa cobor spunandu-mi ca imi va efectua ... (vezi toată discuția)