avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

noul cod penal

stie cineva daca va intra in vigoare noul cod penal?
Cel mai recent răspuns: ContSters178374 , utilizator 12:17, 16 August 2011
Gabrielle Monique a scris:

Din ceea ce s-a publicat pana acum, Noul Cod Penal va intra in vigoare la data de 01 octombrie 2011.
Aceasta este data cand intra in vigoare, conform monitorului oficial. Restul comentarilor sunt bazate pe zvonuri.
@sam bam: nu s-a publicat nimic despre Noul cod penal. De ce nu intelegeti ca aceasta data de 1 oct vizeaza numai Noul cod civil.
poate aveti dreptate, dar stiu ca in legea 135/2010 a fost stabilit ca termen pentru intrarea in vigoare a codurilor data de 1 octombrie 2011. Aceasta lege nu a fost modificata, deci ...
Documentul privind noul cod penal este Legea nr. 286/2009 privind Codul penal ce a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 510, din 24 iulie 2009.
Ce trebuie sa fie adoptate sunt normele de intrare in vigoare a noului cod, caci forma codului penal nu cred ca mai sufera modificari.
Art. 446. -
(1) Prezentul cod intra in vigoare la data care va fi stabilita in legea pentru punerea in aplicare a acestuia, cu exceptia dispozitiilor alin. (2) si alin. (3), care intra in vigoare la 4 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentului cod

(2) Legea nr. 301/2004 - Codul penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 575 din 29 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, si Legea nr. 294/2004 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 591 din 1 iulie 2004, cu modificarile ulterioare, se abroga.
(3) In termen de 12 luni de la data publicarii prezentului cod in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Guvernul va supune Parlamentului spre adoptare proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului penal.
citatul este din legea 286/2009. In cazul cand termenul de 12 luni nu a fost respectat, nu trebuia aplicata acceptarea tacita si implicit intrarea in vigoare a noului cod? Declaratiile min. justitiei ca sistemul nu e pregatit sunt identice cu cele de anul trecut, iar sistemul nu va fi pregatit decat atunci cand vor fi nevoiti sa lucreze dupa noile coduri.

Alte discuții în legătură

Noul cod penal anemary29 anemary29 intra sau nu in vigoare de la 1 sept?sau ce se intampla stie cineva ceva? (vezi toată discuția)
Noile coduri GABRIELA BULAU GABRIELA BULAU vor intra in vigoare noile coduri ???????X-( (vezi toată discuția)
Interpretare art 446 din legea nr.286/2009 panturu_nelu panturu_nelu Va rog daca se poate sa-mi dati o parere (interpretare) referitoare la art.446,alin.1,2 si3 din codul penal din 25 iunie 2009. legea 286 Din ce inteleg eu ... (vezi toată discuția)