avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Timp liber şi ocupaţii cu care ... Articole interesante
Discuție deschisă în Timp liber şi ocupaţii cu care îl putem umple

Articole interesante

Am observat ca nu este deschisa nici o discutie pe aceasta tema, asa ca am facut-o eu.

Astazi mi s-a parut interesant articolul scris in Dilema veche de Adrian Cioroianu:
[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:43, 13 Iulie 2017
Haz de necaz: "Ave-ti ideie dece nam loat bacu?"

Rezultatele dezastruoase la bacalaureat au iscat si idei nastrusnice. O agentie de publicitate din Bucuresti adreseaza un mesaj ironic, in plina strada, tinerilor respinsi la examenul de maturitate.
Panoul amplasat pe strada Pictor Arthur Verona din Capitala, la intersectia cu strada Dionisie Lupu, se adreseaza celor 118.000 de tineri respinsi la examenul de maturitate. Mesajul este:

"Kunva ave-ti ideie dece nam loat bacu anu asta gen? Ca io a-m scris chear moolte paginii!".

Ideea apartine lui Andrei Ignat si Alex Stanciu, doi specialisti in publicitate. "Dezastrul de la bacalaureat devenise subiectul principal de cateva zile. Asa s-a nascut si ideea... Ne uitam la televizor, deschideam orice ziar, ascultam la radio numai stiri despre examen. Stiam ca e un dezastru, dar pe mine m-a facut sa zambesc amar, asa cu un zambet in coltul gurii, nedumerirea unor adolescenti vizavi de esec. Am vazut niste tineri la televizor, picati la Bac, care erau nedumeriti, chiar foarte mirati ca au scris foarte multe pagini, si totusi nu au luat bacalaureatul", a explicat pentru gandul Andrei Ignat.

Cei doi experti in advertising au adoptat limbajul de messenger pentru a transmite mesajul lor in acord cu tendintele lingvistice ale generatiei actuale de elevi.

[ link extern ]

Generatia Facebook cotraataca: "Rusine ca dati vina pe o generatie crescuta de voi!"

Intr-o scrisoare postata pe internet, un elev se revolta fata de jignirile societatii aduse tinerei generatii, catalogata "generatia ratatilor si a etnobotanistilor"

"Rusine pentru ca ati ajuns sa dati vina pe o generatie crescuta de voi, aratata cu degetul acum tot de catre voi! Rusine sistemului care ne-a crescut! Rusine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani incoace! Rusine noua, voua, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMANIEI!", isi incepe elevul scrisoarea de protest, citata de Cotidianul.

Toata lumea este acum socata de rezultatul Bacalaureatului. Ohh, dar ce surpriza! Cat de neasteptat! Ce soc! INCREDIBIL! SENZATIONAL!


"Generatia ratatilor! Generatia etnobotanistilor! Generatia idiotilor! Generatia facebook! - asa ne catalogheaza mass media si opinia publica din intreaga tara in zilele acestea pe toti care am dat Bacalaureatul. Rusine pentru ca ati ajuns sa dati vina pe o generatie crescuta de voi, aratata cu degetul acum tot de catre voi! Rusine sistemului care ne-a crescut! Rusine modelelor care ne sunt promovate de mai bine de 20 de ani incoace! Rusine noua, voua, profesorilor, elevilor, politicienilor, mass-mediei, ROMANIEI!

"Am ajuns dupa 20 de ani de spaga, de modele gen Becali si Bianca Dragusanu, de invatamant prost manageriat, de legi prost facute sa profite cei puternici, de facultati pe pile si pe bani din care au iesit generatii intregi de dascali care ne-au educat pe noi, cei idioti si fraieri cei care ne aflam acum in aceeasi oala, indiferent daca ne-am luat sau nu BAC-ul, am ajuns la o limita!".

Elevul condamna faptul ca incepand cu anul 1999 si pana in prezent programa de invatamant a fost schimbata de nenumarate ori, in timp ce "copii care au vazut zi de zi la televizor cum este incurajata prostia si incultura alaturi de baieti cu bani facuti fraudulos inconjurati de curve semi-imbracate in direct la televizor nu au devenit niste genii eminesciene??? Serios??? Acesti copii nu au intelect nici macar cat Einstein??? DOAMNE! CE NERUSINARE!! Mai nemernici etnobotanisti!!! Cum puteti mai gunoaielor, mai loazelor sa nu invatati si sa intrati fara pile si copiat la facultati cand aveti atatea modele demne de urmat??? CUM E POSIBIL O ASEMENEA DEPRAVARE?.

Suntem primii care ne vom revolta impotriva voastra!

"Ei bine, suntem altfel, dar nu asa cum credeti voi! Suntem diferiti! Suntem diferiti prin faptul ca stim sa spunem GATA!Gata cu adevaratele gunoaie din tara asta! Nu va mai merge! Noi avem onoare si demnitate, nu mai suntem niste slugi in fata voastra, iar daca nu vom reusi sa va schimbam, vom pleca din tara, si atunci sa ramaneti voi sa va plangeti de mila! Noi, generatia etnobotanistilor cum ne spuneti voi o sa va aratam ca avem mai mult curaj decat toate generatiile voastre de comunisti la un loc! Reprezentam adevarata forta deoarece noi suntem VIITORUL iar voi sunteti doar niste amarati care vor muri si vor fi uitati de istorie! Voi ati fost PERIOADA NEAGRA din istoria acestei tari si asa veti fi tinuti minte, iar noi, noi suntem PRIMII! PRIMII care se revolta impotriva voastra!", incheie elevul.

[ link extern ]
Ieşirea din recesiune, intrarea în întîrziere
Ovidiu NAHOI

Un vînticel plăcut, răcoros începe să adie prin cabinetele guvernanţilor de la Bucureşti. Se pare că ieşim din recesiune! Potrivit previziunilor Comisiei Europene, PIB-ul României ar urma să crească cu 1,5% în acest an şi cu 3,7% în anul viitor. Premierul Boc anunţă deja creşteri de pensii şi de salarii. În judeţe, oraşe şi comune, prind să li se umfle nările: vom primi din nou bani de investiţii şi, culmea, chiar înainte de alegerile locale din vara lui 2012! Dar nu cumva boarea reconfortantă vine doar din aparatele de aer condiţionat? Să privim un pic spre vecinii noştri...

Într-adevăr, România va avea parte de creşteri în următorii ani. Problema este că alţii din regiunea noastră vor creşte mai mult. Statele baltice par să se mişte cel mai bine în 2011 şi 2012: plusuri de 3,3 şi 4 procente în Letonia, de 5 şi 4,7 procente în Lituania. Estonia, care a trecut la euro la 1 ianuarie 2011, ar urma să crească cu 4,9% în 2011 şi 4% în 2012. Slovacia, care a intrat în zona euro la 1 ianuarie 2009, se aşteaptă la creşteri de 3,3% în 2011 şi 4,4% în 2012. Mult mai bine decît Cehia cea eurosceptică, unde se aşteaptă creşteri de 2, respectiv de 2,9 procente. Bulgaria ar urma să crească cu 2,7% în 2011 şi 3,7% în 2012. Polonia, statul membru al UE care a traversat cel mai bine criza financiară, se poate aştepta la creşteri de 4, respectiv 3,7% în următorii doi ani. ªi, să nu uităm, Polonia nu a scăzut în timpul crizei! Ungaria, plonjată în recesiune cu mult înainte de România şi de celelalte state din regiune, aşteaptă creşteri de 2,7 şi 2,6 procente.
Ce înseamnă toate acestea? Că distanţa dintre România şi statele Europei Centrale şi de Est are şanse mici să se reducă, ba chiar se va mări în următoarea perioadă. Ne îndepărtăm, aşadar, de obiectivul strategic cu care am aderat la Uniune: reducerea decalajelor istorice dintre România şi media europeană.
Riscăm să ne îmbătăm cu apa rece a unor creşteri economice firave, inferioare regiunii. Cînd, de fapt, România are nevoie de creşteri susţinute, peste media Europei Centrale, dacă vrea să recupereze cu adevărat din handicapul ei istoric. Avem nevoie nu de ritmuri de creştere „europene“, ci de-a dreptul „chinezeşti“ sau, mai aproape de noi, „turceşti“.

Oportunităţi există. Numai dacă am reuşi în fiecare an să cheltuim cîte 3 miliarde de euro în plus, din fondurile europene, tot ar însemna o creştere a PIB în jurul a 2,5 procente, fără a mai pune la socoteală efectul de rostogolire al unor investiţii inteligente. Să luăm din nou exemplul Poloniei. Fondurile europene reprezintă în Polonia una dintre sursele de bază pentru stabilitatea financiară şi pentru investiţii şi, se spune, au ajutat ţara să traverseze atît de bine criza economică. Polonia atrage din fonduri europene peste 1100 de euro pe cap de locuitor, în timp ce România, mai puţin de 500. Deci, de mai bine de două ori mai multă bogăţie din partea Europei, pentru fiecare polonez, în comparaţie cu fiecare român. Unii vor spune că, în 2007, în debutul ciclului bugetar european, Polonia era deja de trei ani membru UE, în timp ce România de-abia adera. Da, dar nimeni nu ne-a oprit să pregătim din timp mecanismele de absorbţie a fondurilor. ªtiam că vom adera în 2007! Din vina României şi nu a altcuiva, Agenţia de Plăţi pentru Agricultură a fost acreditată de-abia la un an de la aderare. ªi, pînă la urmă, faptul că am aderat la doi ani şi jumătate în urma blocului central-european îşi are cauzele tot în România.

O altă posibilitate de creştere ar fi recucerirea unei părţi însemnate din piaţa internă. România reuşeşte să producă doar 60% din alimentele pe care le consumă. Dar ar putea produce de patru ori mai mult decît necesarul intern. Valoarea producţiei agricole este azi de 7% din PIB. O creştere de 6 ori a acestei sume ar putea aduce, în cîţiva ani, un plus de peste 40% la Produsul Intern Brut – apreciază Raportul BCR privind situaţia din agricultură, publicat acum cîteva zile.

Piaţa textilelor este invadată de produse de proastă calitate, falsificate şi, cel mai grav, nefiscalizate, venite în special din China. Cu mai puţin de un deceniu în urmă, eram numiţi „croitorii Europei“. În ultimii doi ani, cca 30.000 de locuri de muncă s-au pierdut în această industrie, conform datelor furnizate de patronatul de profil. Cu cîteva zile în urmă, premierul Boc a inaugurat, pompos, un mare bazar cu produse importate din China, dînd un semnal catastrofal producătorilor locali. Nu în ultimul rînd, România poate creşte prin atragerea investiţiilor străine. ªi aceasta înseamnă nu doar – aşa cum se tot spune – un regim fiscal atractiv şi o legislaţie stabilă. Ne trebuie ceva mai mult. Proiectele care aduc dezvoltare pe termen lung au nevoie nu neapărat de mînă de lucru ieftină, ci mai ales de specialişti. Nu putem să-i atragem fără aeroporturi şi autostrăzi, fără universităţi şi şcoli bune, fără spitale, fără prestigioase instituţii culturale, fără dotări sportive, turistice, de petrecere a timpului liber. O ţară în care să-ţi facă plăcere să trăieşti este ceea ce-şi doresc românii de succes din întreaga lume, pentru a reveni acasă. Cu ei, s-ar putea construi o ţară.

Vom creşte, aşadar, în anii următori, dar vom creşte puţin. Iar vecinii din regiune se vor uita cu aroganţă spre noi, în oglinzile retrovizoare. Mai rău este că această creştere, care nu va servi deloc obiectivului strategic de modernizare a României, va fi folosită şi pe post de stindard electoral. Ceea ce este mincinos, trist şi revoltător.

[ link extern ]
Un roman poate revolutiona stiinta!

Profesorul Dan Liviu Nicolae a identificat in organism o noua gena a astmului, care ar putea explica de ce anumite persoane sunt mai predispuse sa faca boala decat altele.

Descoperirea a fost facuta la Universitatea din Chicago, Statele Unite, acolo unde cercetatorul nostru lucreaza deja de 15 ani.

"Ma numesc Dan Liviu Nicolae si sunt originar din Craiova", o spune din toata inima romanul despre care vorbeste intreaga lume stiintifica.

Dan Liviu Nicolae si colegii sai geneticieni la Universitatea din Chicago au descoperit o mutatie intalnita la bolnavii de astm. Pe langa cele patru gene cunoscute deja, cercetatorii au identificat-o si pe a cincea care apare in special la persoanele de culoare, scrie stirileprotv.

"Se va vedea daca se poate prezice riscul cuiva de a dezvolta boala astm si astfel sa personalizam tratamentele in functie de codul genetic", spune Dan Liviu Nicolae.

Romanul crede ca pe viitor cei care sufera de astm vor avea o speranta in plus. Peste 300 de milioane de oameni au aceasta afectiune care nu se vindeca, dar poate fi tinuta sub control. Practic decodificarea genetica poate reprezenta un pas pentru gasirea unui leac.
Dan Liviu Nicolae se ocupa de genetica umana de 15 ani. A terminat Liceul de Matematica din Craiova, apoi Universitatea din oras. Profesorii care l-au indrumat isi amintesc cu drag de el.
Din pacate, toti acesti oameni cu minti sclipitoare pleaca din tara. Estimarile arata ca cel putin 780 de cercetatori romani lucreaza acum in Statele Unite, Franta, Canada, Germania, Marea Britanie, Olanda, Italia si Elvetia. Asta in conditiile in care la noi anul acesta cercetarea a primit doar 1, 3 % din buget, scrie opiniatimisoarei.ro.

[ link extern ]
Povestea primului roman ales in Parlamentul Canadian
6 August 2011

Corneliu Chisu este un om obisnuit, cum insuşi se caracterizează. Iar la varsta de 62 de ani a ajuns sa fie primul roman ales in Parlamentul Canadian – iata povestea lui.

Punctual, fara pretentii, jovial, Chisu pare mai degraba un om al momentului, decis sa rezolve situatii. Nu are nostalgii legate de Romania, sau cel putin nu pare. Ne spune din capul locului ca e o onoare sa fie primul roman ales parlamentar in Canada si ca nu a visat niciodata sa ajunga in aceasta ipostaza.
"Sunt un om obisnuit, soarta m-a dus pe diverse meleaguri. Sunt nascut in Satu Mare, in punctul cel mai nord-vestic al Romaniei, acum 62 de ani, deci in 1949, nu-mi ascund varsta, dar pot sa spun ca am varsta de numai 32 de ani in Canada, de atunci am emigrat in Canada. Sa zicem ca in 32 de ani am reusit sa ajung in Parlamentul canadian si sa conving constituentii mei ca sunt capabil sa le reprezint interesele", ne-a spus, modest, Chisu.
Motivele plecarii din Romania sunt "diverse", insa se pierd undeva in memoria ancestrala si devin evazive. Cuvinte precum "morala", "etica", "legislatie", "toleranta", "rezistenta" creioneaza cumva scena parasirii tarii in 1976.
"Tatal meu a fost secretarul general al miscarii de rezistenta din Ardealul de Nord. Ca si orice ardelean, s-a casatorit cu o unguroaica. Deci, romanul cu... o contradictie. Deci, contradictiile sunt la ordinea zilei in Ardeal", a spus Chisu, razand, el evocand astfel franturi de amintiri.
Epopeea plecarii spre Canada a avut o escala: Italia. Chisu ne marturiseste, frust, ca s-a casatorit cu o italianca, fiica unui general italian, ceea ce a facut ca prezenta sa in Romania sa fie privita cu circumspectie.
"In 1986 am venit in tara pentru cateva ore, la mormantul parintilor"
Chisu spune ca a anticipat Revolutia romana, avand in vedere situatia internationala existenta la acea vreme si situatia din tara, care nu putea sa mai continue pentru multa vreme.
"In 1986 am venit numai pentru cateva ore la Satu Mare, in orasul meu natal, sa vizitez mormantul parintilor. Numai doar cateva ore, dar a fost o situatie de soc pe care am intalnit-o. Am zis ca nu va mai dura prea mult aceasta situatie", ne spune Chisu.
El a vorbit detaliat despre cat este de greu sa duci o campanie electorala in Canada. Campania, in afara de lipitul afiselor, care este treaba voluntarilor, consta in a da telefoane alegatorilor si in a merge din usa in usa, cu un mesaj "precis si inteligibil".
"Trebuie sa-ti asiguri voluntarii, care te ajuta sa-si pui afisele. Trebuie sa dai telefoane sa convingi electoratul sa te voteze pe tine si nu pe altul. Bati la usi, te duci din usa in usa si ai cat mai mult contact cu constituentii. A nins in campanie, dar trebuia sa fii cu zambetul pe buze, trebuia sa spui care este politica si platforma partidului si ce poti sa oferi constituentilor. E foarte important, nu poti sa stai la fiecare usa mult timp, trebuie sa ai un mesaj precis si inteligibil", a spus Chisu.
El a explicat ca, in sistemul electoral canadian, unele persoane doneaza pentru ca ele cred in partidul respectiv, dar nu cer altceva in schimb, ulterior.
"Crezi intr-o anumita doctrina, donezi bani ca partidul sa fie ales. Nu exista mita electorala. Nu cunosc cum e situatia in Romania, dar nu exista mita electorala in Canada, cel putin in alegerile federale", a subliniat Chisu.
Chisu a descris si o zi din viata sa de parlamentar: dezbateri, cuvantari, elaborarea de legi, comisii, circumscriptia electorala, toate acestea culminand cu o viata personala deschisa precum o carte.
"In fiecare zi am activitate de la opt dimineata pana la ora sapte seara. Trebuie sa participi la dezbateri, la cuvantari, in elaboarea de legi, motiuni. Este foarte stresant si pentru ca trebuie sa participi la comisii, care se intersecteaza cu sesiunea. In fiecare luna ai o saptamana in care poti sa te duci sa lucrezi in circumscriptia electorala, dar sambata si duminica trebuie sa participi la evenimente din comunitate. Viata personala este deschisa: afacerile tale personale, finantare, salariu, absolut tot se cunoaste", a spus Chisu.

[ link extern ]
Cine era Jack Spintecatorul? Adevarul a iesit la iveala
Autor: Alexandra Lia Grindean 7 August 2011

De-a lungul timpului, suspectii in cazul "Jack Spintecatorul" au fost, de la membrii familiei regale britanice, pana la macelarul orasului, insa acum se pare ca adevarul a iesit la iveala - Cine era faimosul "Jack the Ripper"?
Potrivit scriitorului spaniol Jose Luis Abad, expert in analizarea si identificarea scrisului de mana, criminalul in serie care a terorizat Londra in 1888, era chiar detectivul care ancheta cazul - Inspectorul Sef Frederick Abberline , de la Scotland Yard.
Afirmatiile spaniolului se gasesc in noua sa carte, Jack Spintecatorul: Cel mai inteligent criminal din istorie, care a fost lansata saptamana aceasta in Spania.
Jose Luis Abad sustine ca a analizat scrisul inspectorului Abberline si l-a comparat cu scrisul gasit in jurnalul Spintecatorului - iar cele doua sunt identice.
"Nu am nicio indoiala ca Abberline era Jack Spintecatorul. Scrisul nu minte", sustine spaniolul, in varsta de 84 de ani, scrie Daily Mail.
O alta teorie, formata de-a lungul timpului, sustine ca Spintecatorul ar fi fost chiar nepotul Reginei Victoria, Printul Albert Victor.
Detectivul Frederick Abberline a fost incredintat cu rezolvarea cazului in urma uciderii prostituatei Mary Ann Nichols, in august 1888. El a murit in 1929, la varsta de 86 de ani.
Jack Spintecatorul a terorizat Londra prin omorarea a cel putin 5 prostituate, intre august si noiembrie 1888. Crimele erau brutale, victimele avand gatul taiat si unele organe indepartate - cum ar fi uterul sau inima.
Cazul ramane si la ora actuala unul dintre cele mai misterioase cazuri ale unui criminal in serie care nu a fost descoperit niciodata.

[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Cel mai bun actor roman? ContSters176126 ContSters176126 de Toma Caragiu va mai aduceti aminte?de Birlic?etc.,etc, nu stiu daca e potrivit cel mai ,cea mai!multi au fost sau sant buni. (vezi toată discuția)
Este gradinita considerata loc public? ATM ATM Am o mare nedumerire, daca gradinitele de stat sunt considerate a fi locuri publice. Din cate stiu eu, locurile publice sunt locurile in care are acces toata ... (vezi toată discuția)
Hai sa stam in adevar Nicolaie Ciobotaru Nicolaie Ciobotaru A fost o data ca niciodata ca de n-ar fi nu s-ar povesti... la inceputul secolului trecut o Romanie... inca neintregita, cu un popor inca \\"nedospit\\" ... (vezi toată discuția)