AVLIL a scris:
Dragi colegi,
Nu exista drepturi fundamentale mai drepturi sau mai fundamentale decat altele!!!
Sa stam stramb si sa judecam drept: nu exista nicio lege, constitutie moderna ori tratat international care sa statueze ca e mai important dreptul la o constiinta libera decat dreptul la exprimare... sau, ca in exemplul anterior, ca dreptul la viata e mai important ca dreptul la concediu de odihna!
Suntem juristi, nu exista nicio decizie ori act normativ (nu neaparat intern) care sa spuna ca exista drepturi individuale mai importante fata de alte drepturi generale sau viceversa!
....
Buna ziua !
In speranta ca nu mi se va mai raspunde ca am gandirea viciata, cum a facut-o un utilizator, tot pe marginea acestui subiect, iata opinia mea:
Drepturile prevazute in actele normative in vigoare ocrotesc anumite anumite valori sociale.
Dupa criteriul importantei valorilor sociale ocrotite sunt sistematizate foarte multe acte normative. Spre exemplu, Constitutia Romaniei, revizuita, in Capitolul II -Drepturile si libertatile fundamentale- incepe cu art. 22 care ocroteste dreptul la viata, integritate fizica si psihica, abia apoi urmeaza dreptul la libertate individuala, prev. de art. 23, etc.
De asemenea, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, sistematizeaza drepturile dupa importanta lor, art. 3 dr. la viata, libertate si inviolabilitatea persoanei, art. 4 interzicerea robiei si torturii, s.a.m.d
Codurile penale din majoritatea statelor, de asemenea, ordoneaza infractiunile dupa valoarea sociala ocrotia si la fel si sanctioneaza aceste fapte, avand in vedere valoarea sociala, dreptul, incalcat.
Practic, daca drepturile ar fi egale intre ele, cum se face ca incalcarea unora e mult mai aspru pedepsita decat a altora ? Nerespectarea dreptului la viata, prin omor, este pedepsita la fel cu nerespectarea dreptului la onoare si demnitate ?
Aceste aspecte, privitoare la valorile sociale ocrotite si clasificare lor, pot fi gasite in dreptul international public dar mai ales in tratatele de drept penal, partea speciala.
Va multumesc pentru vizualizare !