avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 936 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2012
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2012

Buna . Sunt noua pe acest forum. Intentionez sa dau examen la INM IN 2012. Am terminat anul acesta dreptul la o facultate la care nu prea mergeam... sa nu-i dau numele ca o banuiti....si nu stiu cu ce sa ma apuc de invatat. Trebuie sa invat de la ZERO. Va rog sa-mi dati cateva sfaturi despre cum ar trebui sa invat si cu ce sa ma apuc. Am vazut ca noile coduri vor iesi acum in octombrie 2011. Orice sfat este binevenit. Multumesc si urez MULTTT SUCCES CANDIDATILOR DE ANUL ACESTA.
Ultima modificare: Joi, 4 August 2011
onitza86, utilizator
Eu Vultur as concluziona in sensul ca intervine acoperirea neregularitatii. Adica in cazul incalcarii normelor de ordine privata, avem o sanctiune care poate fi invocata de partea interesata ( decaderea ) si o sanctiunea stabilita prin lege ( acoperirea neregularitatii ). Una nu o exclude pe alta ci doar se completeaza. Daca nu e invocata decaderea, pt ca instanta nu o poate pune in discutie din oficiu, intervine legiuitorul si stabileste care este sanctiunea ( acoperire ).
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
isis23, utilizator
isis23 a scris:

adrianicet a scris:

Dl Boroi "daca paratul nu a invocat exceptia de necompetenta relativa in termen, el este decazut din dreptul de a o invoca, iar efectul decaderii consta in aceea ca instanta necompetenta ramane investita cu judecarea pricinii".

Asta stiam si noi, insa Vultur a plus problema daca nu se invoca decaderea, pentru ca aceasta nu intervine de drept ci trebuie invocata de partea interesata si constatata de instanta, ce se intampla ?

Eu cred ca instanta verifica daca exceptia de necompetenta relativa a fost ridicata in termenul legal si imperativ, iar daca nu a fost respectat termenul va respinge exceptia.
Daca partea adversa a invocat decaderea, la fel va respinge exceptia.
Cred ca diferenta intre cele doua situatia este doar in motivarea respingerii: in primul caz ca fi invocata depasirea termenului, iar in cel de-al doilea caz instanta va invoca faptul ca paratul a fost decazut din dreptul de a ridica aceasta exceptie pe baza incheierii prin care a constatat decaderea..
isis23 a scris:

Eu Vultur as concluziona in sensul ca intervine acoperirea neregularitatii. Adica in cazul incalcarii normelor de ordine privata, avem o sanctiune care poate fi invocata de partea interesata ( decaderea ) si o sanctiunea stabilita prin lege ( acoperirea neregularitatii ). Una nu o exclude pe alta ci doar se completeaza. Daca nu e invocata decaderea, pt ca instanta nu o poate pune in discutie din oficiu, intervine legiuitorul si stabileste care este sanctiunea ( acoperire ).

Asa cred si eu. Daca exceptia de necompetenta relativa nu a fost invocata in termen, nulitatea se va acoperi potrivit legii, adica din oficiu fara a mai fi necesar sa fie invocata de partea interasata. Deci chiar daca partea interesata nu invoca decaderea, cealalta parte degeaba a invocat exceptia fiindca nulitatea teoretic nu mai exista, fiind acoperita.
vultur1 a scris:

isis23 a scris:

Asa cred si eu. Daca exceptia de necompetenta relativa nu a fost invocata in termen, nulitatea se va acoperi potrivit legii, adica din oficiu fara a mai fi necesar sa fie invocata de partea interasata. Deci chiar daca partea interesata nu invoca decaderea, cealalta parte degeaba a invocat exceptia fiindca nulitatea teoretic nu mai exista, fiind acoperita.

Da, cam asa vad lucrurile, Vultur
Adrianicet ar fi OK ce spui tu, daca ne explici cum constata instanta prin incheiere decaderea din termen, daca nimeni nu i-a cerut-o fiind vorba despre norme relative, instanta neputand sa o invoce din oficiu ?

isis23 a scris:

vultur1 a scris:

isis23 a scris:

Da, cam asa vad lucrurile, Vultur
Adrianicet ar fi OK ce spui tu, daca ne explici cum constata instanta prin incheiere decaderea din termen, daca nimeni nu i-a cerut-o fiind vorba despre norme relative, instanta neputand sa o invoce din oficiu ?

Daca e vorba de exceptia de necompetenta relativa, ea poate fi invocata numai pana la prima zi de infatisare (termen procedural peremtoriu) sau prin intampinare.Daca nu s-a invocat in termen se stinge dreptul partii de a ridica exceptia, si ca atare parte nu mai poate folosi un drept procedural pe care nu il mai are.Astfel instanta poate constata decaderea chiar daca partea adversa tace.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
scarto, utilizator

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Carti recomandate pentru admiterea la inm tanko_07 tanko_07 Din ce carti imi recomandati sa invat pentru admiterea la INM 2013 (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)