avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim cetateni straini incadrati in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim cetateni straini incadrati in Romania

s-a promulgat o noua OUG care reglementeaza un salariu mediu pe care cetatenii straini incadrati in munca pe teritoriul Romaniei trebuie sa-l aiba?daca da,la ce articol se face aceasta specificatie?
Cel mai recent răspuns: LauraMS , utilizator 12:09, 30 Martie 2012
1. Am mai spus de multe ori pe acest forum: de cate ori ni se spune de catre cineva ca trebuie sa facem ceva (chiar daca este o autoritate publica) sa-i cerem si argumentatia (baza) legala aceea ce afirma.
2. Faptul ca vi s-a spus nu este suficient. Rugati persoana care v-a spus asa ceva sa va dea si temeiul legal.
Vedeti, va rog, Legea 157/11.07.2011, publicata in MO 533/28.07.2011. La Art. 56 (prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca sau detasare) se prevede ca salariul in CIM trebuie sa fie minim salariul mediu brut pe economie (care este 2.022 in 2011).
handaricimarin a scris:

s-a promulgat o noua OUG care reglementeaza un salariu mediu pe care cetatenii straini incadrati in munca pe teritoriul Romaniei trebuie sa-l aiba?daca da,la ce articol se face aceasta specificatie?

Este vorba de art.83 din Legea 157/2011 care prevede ca " in cazul lucratorilor inalt calificati, salariul va fi la nivelul de cel putin 4 ori salariul mediu brut pe economie".
83. Articolul 56 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"ARTICOLUL 56 Prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca sau detasare

(1) Strainilor intrati in Romania in scopul angajarii in munca, posesori ai unei autorizatii valabile de munca pentru lucratori permanenti, lucratori sezonieri, lucratori stagiari, sportivi, nominale, pentru lucratori transfrontalieri sau pentru lucratori inalt calificati li se prelungeste dreptul de sedere temporara daca prezinta urmatoarele documente:
a) contractul individual de munca cu norma intreaga, vizat de inspectoratul teritorial de munca, din care sa rezulte faptul ca salariul inscris este cel putin la nivelul salariului mediu brut pe economie. In cazul lucratorilor inalt calificati, acesta va fi la nivelul de cel putin 4 ori salariul mediu brut pe economie;
E vorba de prelungirea dreptului de sedere in Romania, nu de angajare.

In privinta angajarii se aplica aceleasi norme de salarizare ca pentur cetatenii români. Cetateanul strain va trebuii daca doreste prelungirea dreptului de sedere sa aiba venituri echivalente salariului mediu. Nimeni nu obliga angajatorul sa acorde salariul mediu doar pentru ca este cetatean strain.

Alte discuții în legătură

Angajat strain ramoilis ramoilis Care este procedura de incadrare in munca a unui angajat strain? Exista vreun temei prin care angajatorul roman are obligatia de a-i plati un anumit ... (vezi toată discuția)
Salariu minim Iohana27 Iohana27 Buna ziua, Stie cineva daca in cazul unui angajat strain s-a dat vreo lege cum ca salariul minim ar fi egal cu salariul mediu pe economie? Intreb pt ca am o ... (vezi toată discuția)
Permis de lunga sedere Rikka Rikka Buna ziua. Sunt cetateanca a Republicii Moldova si sunt desemnata ca administrator (unicul) a unei societati comerciale cu capital strain din Bucuresti. La ... (vezi toată discuția)