avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 423 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salariu minim cetateni straini incadrati in Romania
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salariu minim cetateni straini incadrati in Romania

s-a promulgat o noua OUG care reglementeaza un salariu mediu pe care cetatenii straini incadrati in munca pe teritoriul Romaniei trebuie sa-l aiba?daca da,la ce articol se face aceasta specificatie?
Cel mai recent răspuns: LauraMS , utilizator 12:09, 30 Martie 2012
Exista mai multe texte de lege care coroborate duc la modificarea salariului respectiv incepand cu 01.01.2012 ...
As dori sa angajez o menajera , cetatean strain din Ucraina si sa obtin viza de lunga sedere si permis /autorizatie de munca . La ITM mi-au spus ca salarul de incadrare trebuie sa fie salarul minim garantat ,ca nu se fac discriminari intre cetatenii straini si cetatenii romani ,
cetatenii straini sunt supusi reglementarilor din codul muncii, salariul minim , mediu, etc este cel stabilit prin legislatia aplicabila cetatenilor romani( HG, Contracte colective de munca la nivel national, de ramura, de unitate). Cei de la Oficiul pentru Imigrari mi-au spus ca salarul trebuie sa fie salarul mediu garantat.
Doresc sa angajez personal necalificat , respectiv menajera , de ce sunt obligata sa o platesc ca pe un roman cu studii superioare ? Oricum ii voi asigura pe langa salar , cazare,masa si alte cheltuieli personale ...insa sa fiu obligata sa ii dau si un salar de peste 2000 lei , mi se pare exagerat.
In concluzie , as dori sa stiu care e salarul minim de incadrare pentru personal necalificat , cetateni straini , Non UE ? Multumesc.

Nu iti vor accepta dosarul pt angajata, la Oficiul Roman pentru Imigrari, pentru ca pentru cetatenii straini se aplica alta lege.
Citeste legea nr.157 din 11.07.2011 pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România.
Legea de mai sus modifica OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
Sunt 2 motive pentru care acum cer salariu mediu brut, cel putin parerea mea
1. salariu mai mare , angajator si angajat - contributii mai mari de platit, avantaj statul.
2. te obliga ca si angajator sa sustii romanii, angajand straini, somajul creste.


Nu exista „salariu mediu GARANTAT”, exista doar salariu minim garantat.

Articolul 44 - Viza de lunga sedere pentru angajare in munca
(1) Viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor pe baza autorizatiei de munca eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari.
(2) Autorizatia de munca se elibereaza, la solicitarea angajatorului, daca se constata indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) angajatorul face dovada faptului ca desfasoara o activitate legala in Romania, ca nu are datorii si ca a facut o selectie legala, cu prezentarea dovezilor care sa ateste acestea, potrivit prevederilor legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei;
b) strainul indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva, nu are antecedente penale, se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului, potrivit prevederilor legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, precum si a celor prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), f), g) si h), art. 8 alin. (1) lit. b)-d), art. 27 alin. (2) lit. c) si e).
(3) Autorizatia de munca nu se acorda strainilor care in ultimii 2 ani au avut un drept de sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale si nu au respectat planul de afaceri prevazut la art. 43 alin. (2) lit. a).
(4) Oficiul Roman pentru Imigrari emite autorizatia in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii din partea angajatorului. In cazurile in care pentru constatarea indeplinirii conditiilor de obtinere a autorizatiei sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
(5) Solicitarea de viza trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
a) autorizatia de munca, eliberata de Oficiul Roman pentru Imigrari;
b) dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului minim garantat in plata pentru intreaga perioada inscrisa in viza;
c) certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta;
d) asigurarea medicala pe perioada valabilitatii vizei.
(6) Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 30 de zile de la eliberarea autorizatiei. Viza se aproba de Centrul National de Vize, fara a mai fi necesara si obtinerea avizului prevazut la art. 30 alin. (7).
Daca cititi in legea 157 la prelungire este mentionat :

"ARTICOLUL 56 Prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă sau detaşare


(1) Străinilor intraţi în România în scopul angajării în muncă, posesori ai unei autorizaţii valabile de muncă pentru lucrători permanenţi, lucrători sezonieri, lucrători stagiari, sportivi, nominale, pentru lucrători transfrontalieri sau pentru lucrători înalt calificaţi li se prelungeşte dreptul de şedere temporară dacă prezintă următoarele documente:
a) contractul individual de muncă cu normă întreagă, vizat de inspectoratul teritorial de muncă, din care să rezulte faptul că salariul înscris este cel puţin la nivelul salariului mediu brut pe economie. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, acesta va fi la nivelul de cel puţin 4 ori salariul mediu brut pe economie; "


Da intr-adevar pt obtinere de viza se cere salariu minim, dar pentru prelungire se cere mediu .

Acum ce nu stiu eu sigur, daca suntem obligati sa pastram acel salariu mediu brut dupa obtinerea de prelungire.
In mod normal cand mergi sa prelungesti un permis de munca , trebuie sa prezinti copie si original dupa actele aditionale.
Ultima modificare: Joi, 29 Martie 2012
Mariralu, utilizator

Alte discuții în legătură

Angajat strain ramoilis ramoilis Care este procedura de incadrare in munca a unui angajat strain? Exista vreun temei prin care angajatorul roman are obligatia de a-i plati un anumit ... (vezi toată discuția)
Salariu minim Iohana27 Iohana27 Buna ziua, Stie cineva daca in cazul unui angajat strain s-a dat vreo lege cum ca salariul minim ar fi egal cu salariul mediu pe economie? Intreb pt ca am o ... (vezi toată discuția)
Permis de lunga sedere Rikka Rikka Buna ziua. Sunt cetateanca a Republicii Moldova si sunt desemnata ca administrator (unicul) a unei societati comerciale cu capital strain din Bucuresti. La ... (vezi toată discuția)