avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diferete la apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diferete la apa rece

Poate sa ma lamureasca cineva?
La asociatia de proprieteri de cateva luni de zile se plateste pentru apa rece, desi am adus la cunostiinta administratorei si presedintei, cate 4 metrii cubi in plus de persoana. Aceasta in conditiile in care blocul cu 31 de apartemente este contorizat (apometre pe fiecare apartament si apometru pe casa scarii). Raspunsul acestora a fost ca se fura apa.Am solicitat verificarea metrologica a apometrelor din apartamente si a celui de pe casa scari. Lucru realizat dar fara rezultat pentru ca diferenta ( dintre cel de pe scara si suma celor din apartamente ) se pastreaza tot la 4 metrii cubi.
Aceste diferente sa fie datorate si faptului ca sunt apartamente nelocuite (in numar de 7 - 8) .
INTREBARE:
1.De ce se plateste aceasta diferenta in functie de numarul de persoane ( eu platesc o data ce consum prin citirea apometrului din apartament) ?
2. Daca tot se plateste in buna masura pausal de ce sau mai montat apometre?
3. De ce mai suntem obligati sa facem verificarile metrologice la termen?
Cel mai recent răspuns: Nicolaie Ciobotaru , Consultant resurse umane 16:09, 27 August 2008
Vasile Badea a scris:

1. Nu se uda gradina si nici nu se spala covoare sau altceva.
2. Sunt apartamente nelocuite sau inchiriate si la intretinere nu sunt trecute persoanele care locuiesc. Aceste aprtamente figureaza cu persoane zero si CHIAR CONSUM ZERO.
3. Este posibil ca aici , in cele 7-8 apartamente sa se produca pierderi ( la WC sau alti robineti). CURIOS este ca daca pe scara blocului este un consum (suma a citirilor contorilor din apartamente) de 140 metrii cubi, la cel de la intrarea in scara este de 360 metrii cubi. SI DIFERENTA MI SE PARE EXAGERAT DE MARE pentru a putea fi datorata unor scugeri de robineti.
4. La subsol nu exista pierderi de apa (totul este foarte uscat).
Sunt de acord cu plata pierderilor, dar acest sistem introdus de administrator mi se pare a fi favorizant pentru cei care au mai putine persoane la intretinre. Daca exista un cadru legal de plata a acestor diferente va rog sa-mi comunicati. Din punctul meu de vedere consider ca aceste pierdei sa fie trecute la cota parte.

Exista un regulament.Il gasiti pe www.fapr.ro la regulamente.
La un asa numar mic de apartamente este posibil ca asociatia d-voastra sa nu aiba ceas individual ( ma refer la un singur ceas /asociatie) si atunci vecini d-voastra cu care sunteti racordati la acelas ceas sa aibe un numar mai mic de persoane declarat la APA NOVA si in acelas timp un munar mai mare de persoane ce locuiesc efectiv in bloc. Acesta este un aspect pentru consumul asa de mare.Daca prin ad.gen. la cealalta asociatie nu s-a luat in consideratie consumul individual pe ceasuri individuale de apartament( din diverse motive si interese si confor legi in vigoare) atunci acea asociatie consuma foarte mult ca oricum acel consum va revine si d-voastra.Acestea sunt unele din cauzele ce duc la un asa consum, iar o alta cauza ar fi clasa de precizie cu care este omologata ceasurile individuale din apartamente.
Daca constatati ca aceste aspecte sunt reale nu ave-ti ce face trebuie sa platiti diferenta de apa facturata in plus.
Aceste probleme sunt frecvente si la alte asociatii si sunt discutii foarte mari la nivel de asociatii.
Va urez mult succes in rezolvarea acestei probleme.
Blocul are contor de apa rece si apa calda. La apa calda diferentele intre indicatia contorului de pe casa scarii si si insumarea indexilor din apartamente este foarte mica (20 -30 de metrii cubi), la apa rece situatia este catastrofala peste 200 metrii cubi reprezinta diferenta. In acesta conditii am pus eu problema deoarece mi se pare nefiresc ca numai de la WC-uri si alte robinete care nu sunt bine inchise sa apara astfel de pirderi?
1. Sunt de acord cu observatia ca sunt apometre care nu inregistreaza picatura. Dar din picaturi sa se faca peste 200 metrii cubi pare de domeniul SF
2. Sunt de acord ca este posibil ca cei care nu locuiesc in imobil sa nu aiba inchise robinetele si in special pe cal de la WC. Dar 7-8 apartamente din cele 31 pot sa duca la un astfel de consum?
3. Este posibil ca sa se mai si fure apa prin " manevrarea" apometrului. Cum ? Am inteles ca sunt multe metode (desi sincer pe unele nu le cred). Daca acest lucru este adevarat, un bun administrator ar sesisa lunar consumurile aduse de locatari si ar face ceva. Cred in cirdasia si comoditatea acesteia si a presedintei cu situatia din bloc si au gasit o solutie comoda dea impartii la numarul de persoane ce locuiesc diferenta de apa.
4. CUM ESTE CORECT (LEGAL) SA SE BAGE ACEASTA DIFERENTA? Conform legilatiei eu am inteles ca aceasta artrebui sa fie la capitolul cheltuieli cota-parte. Apropos, curatenia pe casa scarii trebuie platita la cota parte sau la persoana.
Cu multumiri.
Vasile Badea a scris:

1. Sunt de acord cu observatia ca sunt apometre care nu inregistreaza picatura. Dar din picaturi sa se faca peste 200 metrii cubi pare de domeniul SF


Consum aprox. 10 m cubi de apa pe luna. Dar adaugarea a inca 4 m cubi lunar ( cat iese dintro socoteala simpla (200 : la 31 )mi-ar da si mie de gandit cu privire la ceea ce se intampla. Si daca consumul e mult mai mic in raport cu acesti 4 m cubi grija normala pentru cheltuieli nejustificate sigur ca ar creste.

3. Este posibil ca sa se mai si fure apa prin " manevrarea" apometrului. Cum ? Am inteles ca sunt multe metode (desi sincer pe unele nu le cred). Daca acest lucru este adevarat, un bun administrator ar sesisa lunar consumurile aduse de locatari si ar face ceva.


In blocul in care sta familia fiului meu e afisat lunar cat este consumul declarat de apa rece si calda fiecare apartament conform citirilor din apartament si care este diferenta dintre indicatia contorului general si suma data de apometre. Am fost in vizita si stiind subiectul dvs. am cercetat si vazut cam 3 m cubi la 19 apartamente. Fiul meu mi-a spus ca a obeservat si la el si la altii ca acest consum este destul de constant pe luna si crede ca depinde esential de obiceiurile de consum alefiecarui "bordei".

Cred in cirdasia si comoditatea acesteia si a presedintei cu situatia din bloc si au gasit o solutie comoda dea impartii la numarul de persoane ce locuiesc diferenta de apa.


Mai de graba cred ca e vorba de nepasare si indolenta decat de cardasie.

4. CUM ESTE CORECT (LEGAL) SA SE BAGE ACEASTA DIFERENTA? Conform legilatiei eu am inteles ca aceasta artrebui sa fie la capitolul cheltuieli cota-parte.


Pentru mine ar fi mai important sa cercetez de ce apar aceste diferente decat cum este legal sa le platesc. Ca e clar ca ceva nu e in regula.


Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)
Suspiciune de consum de apă rece incorect declarat. ce măsuri legale se pot lua, ținând cont că în apartament locuiește un chiriaș? anechitei anechitei Buna ziua.In data de 20 06 2017 veneam cu intrebarea referitoare la despagubiri provocate prin inundare de catre vecinul de la etajul superor.Atunci am ... (vezi toată discuția)
Repartizare diferentele apa Stefanescu Anca Stefanescu Anca suntem o familie de trei persoane(eu,sotul si copilul de 3 ani)si locuim iintr-o garsoniera ,intr-un bloc din sectorul 3 ,din luna iunie.Blocul are contor de ... (vezi toată discuția)