m-am dus sa platesc taxele, dar surpriza mi-a fost ca mi-a venit taxele cu aproape 20 de lei mai mult, fata de luna trecuta, am intrebat pe cel ce incaseaza banii, de unde aceasta diferenta fata de luna anterioara si fata de alte cartiere, raspunsul a fost, este o diferenta la apa potabila, intre contorul blocului si contoarelor oamenilor din bloc, 3 m cubi de familie sau persoana, nu mai stiu, i-am spus eu, de ce sa platesc eu pentru altii care nu-si duc citirea corecta, le-am spus ca nu fac acte de caritate pentru alti vecini neseriosi, sa faca controale la fiecare apometru din apartament, s-a facut o singura data de cand stau eu, de 7 ani, am facut si o sesizare la primarie, astept un raspuns, trebuie sa fie o solutie ca sa nu platesc eu pentru altii, nu ?una legala, sau una de bun simt
astept un raspuns de la voi forumistii sau consultantii acestui site
va multumesc anticipat
Sumele datorate lunar de catre proprietarii unui bloc sunt stabilite in functie de cheltuielile comune, pe cota indiviza, pe persoane, cheltuieli individuale..., si nu sunt TAXE. O taxa este stabilita de autoritatile centrale si/sau locale, se anunta public si se modifica anual (mai rar in cursul anului).
Cei care se ocupa de gospodarirea blocului sunt proprietarii din blocul respectiv alesi dintre cei care pot, se pricep, au timp...
Asa ca discutati cu acestia, alegeti altii, candidati ca membru in comitet sau ca presedinte si rezolvati problemele direct.
Diferentele de apa sunt frecvente indiferent de data citirii apometrelor, de precizia acestora...
Daca unii citesc indexul in data de 25, altii in 27, 28... 31, iar citirea apometrului general se face in 27, de exemplu, sigur ca niciodata consumul citit de la proprietari nu va fi egal cu cel de pe apometrul general. Dar poate intr-o luna sa fie plus si in alta minus. Si asociatia poate sa-si regleze aceste plusuri si minusuri fara a pune proprietarii la plati suplimentare, daca aceste diferente sunt totusi mici.
Apoi daca apometrul general ar fi de aceiasi precizie cu cele din apartamente tot nu rezolva pe deplin diferentele. Cel mai performant apometru, sa presupunem ca incepe sa inregistreze de la un debit de un litru pe ora. Pai or sa se gaseasca unii care sa lase deschis robinetul atat de putin ca sa i se adune sub un litru pe ora si apometrul sau nu va inregistra nimic, adunand totusi 22 litri de apa intr-o zi.
In acelasi timp daca fac treaba asta 2-3 proprietari, pe apometrul general se va inregistra intreaga contitate de apa pentru ca acolo se cumuleaza cele 2-3 debite din apartamentele celor care sustrag apa.
Asa ca trebuie inteleasa situatia cand avem de platit unele diferente.
Dar pentru diminuarea acestora asociatia trebuie sa ia masuri de intretinere permanenta a instalatiilor comune, sa adopte un regulament de gestionare a apei, sa verifice periodic indexul apometrelor...
Acestea le poate pune in aplicare comitetul executiv ales de adunarea generala.