avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Poprire abuziva cont bancar-implicatii si solutii
Discuție deschisă în Executare silită

Poprire abuziva cont bancar-implicatii si solutii

Va salut,
In urma unui conflict cu casa de asigurari de sanatate,aceasta mi-a constituit ilegal un titlu de creanta,cu toate ca C.N.A.S a stabilit ca nu datorez respectivele sume,ci contributia legala lunara pe ultimele 6 luni calculata la salariul minim pe economie.
Refuzand sa se conformeze,casa de asigurari a inceput executarea silita,infiintand adresa pentru poprirea sumelor detinute de catre mine cu orice titlu.In prealabil insa eu actionasem in judecata casa de asigurari(dupa ce contestasem in termen legal nota contabila si titlul de creanta,cu actele justificative demonstrand plata la zi a C.A.S).
In actiune am solicitat anularea titlului de creanta in si suspendarea executarii pana la solutionare. Primul termen de judecata este in Noiembrie 2011.Iata insa ca astazi am constatat mergand la banca faptul ca mi s-a blocat contul.
Din discutiile cu unii dintre angajatii bancii a reiesit(majoritatea)ca daca dispun de dovezi pertinente ca poprirea este vadit abuziva,oficiul juridic al bancii poate decide sa o ignore,sau chiar sa o anuleze.Altii,mai sceptici, mi-au spus ca oficiul juridic nu poate sa decida anularea(sau sa faca abstractie de poprire)pana ce autoritatea care a infiintat/remis bancii infiintarea popririi nu revine asupra acesteia in sensul ridicarii/anularii respectivei popriri.
Intrebarile mele sunt:
1.Ce este de facut in aceasta situatie?(in cont nu am o suma semnificativa)
2.Cine este autoritatea care a trimis bancii decizia de infiintare a popririi?
3.Avand in vedere ca nu pot nici depune nici retrage bani din acest cont(orice depunere se blocheaza automat) cum pot sa mai platesc lunar comisionul bancii pentru administrarea contului,in caz contrar acesta cumulandu-se si devenind purtator si de dobanda,deci fiind pus volens-nolens in situatia de a nu-mi putea realiza o obligatie contractuala fata de banca?
Mentionez ca de preferat este sa rezolv in etapa actuala situatia(fie si temporar)cu banca direct,altfel asteptarea pana la finele lui Noiembrie pentru ca instanta sa se pronunte asupra cererii de suspendare a executarii(cu cautiune,etc.) tinde sa devina si mai pagubitoare pentru mine.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: ContSters214341 , utilizator 09:42, 29 August 2011
Va multumesc foarte mult pentru sfaturi. Dar la D.I.T.L cum de nu a aparut nimic?De asemenea,credeti ca A.N.A.F ar fi putut inscrie la cadastru titlul executoriu,fara sa fiu anuntat de nimeni(inclusiv de A.N.C.P.I,ca sa pot face plangere?) In privinta infiintarii popririi am fost anuntat prin recomandata de catre casa de asigurari inainte ca poprirea sa intre in efect.
Cu stima.
Asa cum spuneam si mai sus, poprirea este una din formele de executare silita si nu act de executare. Potrivit Codului de procedura fiscala, numai actele de executare se comunica.
Orice executare silita imobiliara incepe cu o somatie imobiliara, act de executare care se comunica in mod obligatoriu debitorului sub sanctiunea nulitatii. Ca orice act de executare, somatia imobiliara se poate contesta in termen de 15 zile de la comunicare. Prin acea somatie imobiliara vi se aduce la cunostinta ca s-a demarat urmarirea imobiliara asupra averii dvs. si va acorda un termen (de regula 15 zile) sa achitati de bunavoie debitul.
Numai dupa aceasta formalitate somatia imobiliara se poate inscrie la OCPI pentru blocarea eventualei vanzari de catre debitor. Dupa inscrierea somatiei, urmeaza ca executorul ANAF sa se prezinte la locul imobilului, sa intocmesca un proces verbal de situatie pe baza caruia sa se evaluexe bunul imobil. Atat procesul verbal de situatie cat si raportul de evaluare sunt acte de executare care se comunica debitorului si pot fi atacate in termen de 15 zile.
Dupa ce s-a evaluat bunul, urmeaza sa se emita publicatia de vanzare prin care se aduce la cunostinta publica despre scoaterea la licitatie a bunului imobil, despre data si locul cand va avea loc licitatia, despre pretul de pornire a licitatiei, etc, act de executare care se comunica si debitorului si care, la fel, poate fi contestat in 15 zile de la comunicare.
Dupa cum observati, procedura executarii imobiliare este destul de greoaie si se lungeste mult in timp, de aceea cum am mai spus, ANAF recurge la ea numai ca ultima forma de executare, dupa ce le-a epuizat pe celelalte.
De vreme ce nu ati primit decat titlul executoriu si nici nu s-a prezentat nimeni la imobil pentru evaluare, nu s-a pornit executarea silita imobiliara impotriva dvs.
Ceea ce v-am prezentat mai sus sunt dispozitiile cuprinse in Codul de procedura fiscala referitoare la executarea silita, dar cum Romania nu este nici pe departe un stat de drept, te poti astepta la orice!

Mult succes in continuare!
Va multumesc mult. Acum sunt edificat pe deplin asupra procedurii de executare-varianta imobiliara,gratie raspunsului dvs.deosebit de detaliat si aprofundat. Astazi am verificat din nou la Directia de Impozite si Taxe Locale si nu a aparut creanta pretinsa pe rolul meu fiscal.(doar impozitul de plata pentru apartament,pentru semestrul 2 al anului 2011)
Saptamana viitoare voi avea iarasi nevoie probabil de un nou Certificat de Atestare Fiscala, cel eliberat in August fiind valabil numai pana la sfarsitul lunii.
Ce sanse credeti ca sunt sa apara si acolo comunicata creanta,si in consecinta noul Certificat de Atestare Fiscala sa figureze cu aceasta suma ca debit,cu urmari negative in ce priveste o eventuala vanzare a apartamentului de catre mine?
Cu stima.
Coordonarea intre institutiile statului functioneaza din ce in ce mai greu in zilele noastre, dar, sunt sanse destul de mari sa se comunice creanta dvs. si la Taxe si Impzite!
Si in situatia in care ma pomenesc cu creanta comunicata la Directia de Taxe si impozite ce este de facut? Sa explic cumparatorului situatia si sa-i prezint documentele,iar notarul sa faca mentiune in contractul de vanzare-cumparare asupra situatiei,ca este contestatia la titlu executoriu in solutionare in instanta,si eventual sa declar pe proprie raspundere in contractul de vanzare cumparare ca garantez pe vanzator impotriva oricarei raspunderi cu privire la creanta abuziva? Sau orice suma,cu orice titlu, inscrisa ca datorie in Certificatul de Atestare Fiscala compromite actiunea? Notarul in principiu trebuie sa autentifice contractul daca cumparatorul a luat act de situatie si consimte la autentificarea contractului de vanzare-cumparare?
Cu stima.

Alte discuții în legătură

Poprire pe cont bancar eka eka Buna ziua , as vrea sa va intreb cum se face poprire pe un cont bancar al unei societati comerciale care are multe datorii restante la bugetul local , ... (vezi toată discuția)
Poprirea tertilor de catre finante cristi.statescu cristi.statescu In cazul in care s-a primit de la finante o poprire pentru creantele datorate ale unui colaborator, dar in momentul respectiv nu exista nici-o suma. S-a facut ... (vezi toată discuția)
Recuperare creanta sorynagabryela sorynagabryela Buna ziua! Suntem o societate comerciala distribuitoare de produse din carne, pe baza de facturi fiscale, si, avem de recuperat de la diversi rau-platnici ... (vezi toată discuția)