Buna ziua.Am fost prinsa fraudand examenul de bacalaureat.Am fost pusa apoi sa dau o declaratie prin care sa confirm cele intamplate.Mi s-a spus ca nu voi mai putea sa sustine examenul 2 ani.
Intrebarea mea este urmatoarea: Care sunt consecintele inafar de faptul ca nu mai pot da examenul urmatorii doi ani?
Interesant este ca postarea a declansat un schimb de opinii intre alte persoane, iar user-ul initiator al topicului "s-a bagat la cutie".
Cred ca si aceasta atitudine , poate spune multe.
Asa este, rusine noua care acceptam schimbarea regulilor in timpul jocului, care acceptam furturi clare pe fata, dar ne consideram adevarate bastioane de virtute. E simplu sa lovesti pe acela care este deja jos. Problema se pune insa sa privim dincolo de aparente. Exista chiar si o stiinta numita penologie, insa este prea complexa pentru a fi dezbatuta unor ironici savanti in ale moralei.
Este oare corect sa modificam regulile privind bacalaureatul mereu? Inclusiv materia de studiu a variat brutal la fiecare cel putin 2-3 ani. Un adolescent, pe care sistemul de drept romanesc il protejeaza prin faptul ca nu dispune de capacitate totala de exercitiu si nu raspunde penal decat in situatia dovedirii discernamantului, care nu este prezumat mereu, deci un adolescent este supus acum unor noi reguli. Oare sunt ele respectate peste tot? Camere de supraveghere exista peste tot? Supraveghetorii aplica aceleasi masuri peste tot? Aaa, am inteles, doar ne dam cu parerea, este mai simplu. Din pacate stimati colegi lucrurile nu stau deloc astfel. Poate este mai bine sa inchidem ochii si sa spunem ca nu stim de existenta copierilor colective la multe alte colegii, sau ca este etic ca in 2011 sa aplicam un alt sistem de valori decat in 2000 sau 2010. Brusc ne-a lovit morala, iar acum cine se intoarce in clasa sau priveste lateral la o testare, poate fi brusc catalogat drept infractor. Ce putem face apoi?
Pai nimic mai simplu decat sa-i incalcam un drept fundamental, cum ar fi dreptul la invatatura, la educatie prin limitarea accesului la un nou examen. Pentru cei care omit importanta constitutiei precum si a drepturilor fundamentale, la care tara noastra a aderat demult, este simplu, spunem, acum asa e corect, chiar daca noi am fost supusi altor reguli.
Din pacate stimati colegi de forum, eu nu sunt de acord cu aceste aprecieri. Unul din rolurile sistemului de drept prezent in Romania este accesul neingradit la justitie. Daca era vorba de o infractiune in adevaratul sens al cuvantului, atunci nu va faceti griji ca altele erau organele statului care s-ar fi sesizat din oficiu. Insa, este doar o prevedere normativa populista, perena, nedrepta. Priviti la sistemul american, conservator si sfant, unde jurisprudenta are un cuvant important de spus. Cate noi amendamente credeti ca a primit constitutia lor veche de cateva sute de ani?
Chiar daca va contesta declaratia, raman procesele-verbale intocmite de membrii comisiei. Se poate proba cu martori si cu inregistrarea video.
Este adevarat, nu e moral si nici nu respecta teoriile didacticii schimbarea permanenta a materiei de bacalaureat, dar niciodata nu a continut vreo metodologie de organizare a examenului prevederi referitoare la alternativa copiatului. Ceva de genul "candidatii vor folosi in redactarea lucrarilor cunostintele dobandite pe parcursul ciclului de scolaritate sau/si materialele pe care ar fi trebuit sa le invete". Cel putin sa admitem ca toata lumea care a absolvit clasa a XII-a stie sa scrie dupa dictare, nu se da bacul la transcriere.
Sanctiunea pentru frauda este suficienta, in sensul ca in 2 ani are timp sa acopere materia.
Profesorii supraveghetori sunt mai greu de pacalit decat camera video, si asta pentru ca si aud, si vad. Aceia care n-au facut-o, acum suporta consecintele.
Oricum, ceva nu merge la nivelul candidatului... dar despre acest aspect au vorbit suficient televiziunile si ziarele ;)
In concluzie, daca exista un regulament si-l incalci, trebuie sa ti se dea decoratii??? Lasati drepturile incapabililor, ca dupa 16 ani lipsa discernamantului trebuie dovedita, mai ales ca vorbim de bac si deci, toti candidatii au discernamant.
De fapt user-ul a incercat ce au incercat si altii , numai ca nu a avut noroc si a fost surprinsa "gresind", suportand si consecintele.
Cu tot regretul , cred eu ca fraudarea examenelor trebuia de ani de zile oprita .
Nu perorez pentru o masura sau alta , dar mi se pare suficient sa amintim cati "detinatori de diplome" exista si care este modul prin care cei mai multi le-au dobandit.
Este usor de observat de tot omul de buna credinta si cred eu ca mai mare rusine decat sa nu iti cunosti propria limba nu exista.
Majoritatea acestor persoane au serioase"dizabilitati" in folosirea si intelegerea propriei limbi ,nu mai vorbim si despre alte "dificultati" evidente in cultura generala.
Vreti mai mult urmariti-i pe cei pusi sa vorbeasca pe micile ecrane si va veti inspaimanta.
Urmariti-i pe cei din viata publica si veti gasi "scandale" , "succesuri " si alte asemenea
Minorii
madarolivia
buna. as avea si eu o intrebare, si anume daca un minor de 15 ani care sufera de tulburare mixta emotionala si de conduita, poate fi condamnst pt savarsirea ... (vezi toată discuția)