avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art 292 cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art 292 cod penal

Buna ziua

M-ar intersa sa stiu care sunt riscurile in cazul in care cineva a dat o declaratie falsa incalcand art 292 cod penal.A dat o declaratie in care a mentionat ca este necasatorita deoarece nu a avut cartea de identitate schimbata dupa casatorie cu numele sotului.A avut aprobat un credit prin prima casa si ca sa nu mai isi schimbe actul de identitate (deoarece creditul fusese aprobat pe numele din actul de identitate) a scris acolo ca este necasatorita.Ce riscuri sunt?In contractul de vanzare cumparare s-a mentionat ca nu este casatorita cunoscand prevederile art 292 cod penal privind falsul in declaratii.O alta intrebare ar fi -daca isi schimba acum actul de identitate trebuie sa faca neaprat schimbarea si in contractul de vanzare cumparare respectiv sa se puna pe rol cu noul nume in extrasul de carte funciara?Sau care-i procedura?

Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Septembrie 2011
irinuka2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: irinuka2005 , utilizator 19:23, 10 Septembrie 2011
Eu zic sa stati linistita fiindca acest lucru nu reprezinta infractiune. Nu intruneste cerintele de baza pentru a putea fi considerata infractiune. Asadar nu exista nici un risc.
Falsul in declaratii ca infractiune,face referire la fapte ce denatureaza realitatea intr-un mod grosolan si care ar schimba total situatia de fapt, si ar avea ca scop inducerea in eroare a organelor intr-un mod voit. Or, acum, nu este cazul.

Daca ulterior se dovedeste ca, nedeclararea starii civile reale a condus la prejudicierea unei alte persoane, or nu s-ar fi incheiat prezenta conventie, respectiv acordarea creditului ipotecar, doar in acel caz se va lua in considerare falsul in declaratii. Altfel nu.

Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
Quartila, utilizator
macovei2000 a scris:

cum are loc rectificarea falsului , dupa condamnare?

Numai are loc nici o rectificare, deoarece in cazul acela contractrul poate fi lovit de nulitate absoluta.
Intrucat se va considera ca a fost incheiat sub incidenta dolului.Ramane la aprecierea partii vatamate sa constate ce fel de eroare a avut loc si ulterior si ce anume se va intampla. Anularea actului sau solicitatrea de despagubiri materiale.

Iar daca va trebui sa fie rectificat contractul, acesta se va face printr-un act aditional ce va face parte integranta din prezentul contract.
Foarte interesant ! Mi-ar placea sa vad un act aditional care rectifica un contract.
Pt dl ellaw: Sa presupunem ca o persoana este necasatoritra la momentul achizitionarii unei case...Ulterior se casatoreste.Isi schimba numele dupa cel al sotului.Cum se face rectificarea in contract?Sau ramane asa?Sunt probleme care pe mine personal ma depasesc si din acest motiv doresc un raspuns de la dumenavoastra.Exista posibilitatea ca dezvoltatorul sa ceara anularea contractului din moment ce banca i-a virat suma pe care a solicitat-o pe respectiva casa in contract?
Poate avea probleme cumparatoarea din acest punct de vedere probleme cu dezvoltatorul sau cu banca?Poate solicita dezvoltatorul anularea actului de vanzare cumparare dupa ce si-a incasat banii de la banca??Ma intereseaza sa stiu daca exista riscul ca respectiva cumparatoare sa piarda casa in urma incheierii acestui act de vanzare cumparare chiar daca sa presupunem ca achita integral valoarea acesteia bancii.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns si pe acest aspect.
Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 6 Septembrie 2011
irinuka2005, utilizator
si daca lasa sa treaca 1 an 2 apoi isi schimba actul de identitate dupa numele sotului si merge la banca cu aceasta modificare este vre-un risc?Cum face rectificarea in contractul de vanzare cumparare?Sau pot sa las contractul de vanzare cumparare asa pe toata perioada creditului(adica cu acel nume)si dupa o anumita perioada de timp (cand se achita integral valoarea creditului si se ridica ipoteca sa rectifice acel contract)si sa se schimbe doar contractul de credit cu banca modificandu-se numele.

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Declarata necasatorita notar GeorgePadurariu GeorgePadurariu Buna ziua. Impreuna cu sotia mea am decis sa achizitionam un apartament pe fuga prin credit ipotecar. Ea nu avea cartea de identitate schimbata si sa nu ... (vezi toată discuția)
Stare civila...??? ancutzic@ ancutzic@ buna ziua! as dori , daca se poate sa ma indrumati referitor la urmatoarea problema.... Sunt casatorita din iunie 2006cu sotul meu, si cum ne doream o casa a ... (vezi toată discuția)
Interesare cornelia77bc cornelia77bc buna ziua, sunt casatorita de 10 ani si de 6 ani locuiesc in apartamentul soacrei,iar anul acesta ia facut sotului meu contract de vanzare cumparare pe ... (vezi toată discuția)