avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi

Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat.
Probabil ca unii sunt socati mai mult sau mai putin , ca altii -si vreau sa cred eu , cei mai multi - isi dau seama ca rezultatele acestea vin ca urmare a 20 de ani de de dezinteres social si politic pentru viitorul generatiilor de maine.
Analizand situatia ca simplu cetatean , fara partipris-uri politice sau de orice fel , eu cred ca din 1989 si pana in prezent s-au perindat guverne si ministri pentru care cercetarea si invatamantul nu au reprezentat "nici cat o ceapa degerata" , s-au perindat profesori pe care nu i-au interesat pregatirea elevilor sau pe care i-au interesat doar meditarea acestora , profesori , pe care eventual ii interesa doar bunastarea lor personala si mai putin "materialul uman" , profesori care, pe de o parte faceau greve datorita unor salarii care nu le puteau oglindi munca , dar care , la usa scolii aveau parcate masini de 8-9000 de euro.
Ar fi incorect sa dam vina numai pe unii dascali , deoarece multi sunt de buna credinta , dar ei nu trebuie sa uite , asa cum nu trebuie sa uitam multi dintre noi , ca sunt , ca eventual , suntem , produsul unui sistem defectuos al unor conceptii defectuase , ai propriilor noastre limite si racile.
Cred eu ca problema grava este atunci cand acuzam , desi in realitate rezultatele din acest an , difera in mod vadit de cele anterioare si numai ca difera , sunt intr-o discrepanta certa.
Mai mult decat atat , daca comparam rezultatele din acest an ale examenelor din liceele unde au existat si unde nu au existat montate sisteme de securitate , se pare ca enorma discrepanta se mentine.
Ca simplu cetatean care priveste cu detasare rezultatul , neavand copii angrenati in aceste examene , dar si cu vadita ingrijorare in ceea ce priveste viitorul nostru national raspunsurile par brutal de simple :
1.Lipsa de interes al tuturor membrilor clasei politice care au fost la guvernare.
2.Slabul management al celor aflati vremelnic in structurile de conducere ale invatamantului , fiecare venind cu idei noi , desfiintate in scurt timp de urmatorii guvernanti , care la randul lor , au vrut sa iasa in evidenta prin alte idei , tot atat de paguboase sau de nerealizabile
3.Slaba sau de multe ori , infima contributie bugetara a statului pentru invatamant si cercetare , situatie care a facut sa nu existe nicio atractie pentru aceasta munca a absolventilor de facultati.
4.Numirea unor profesori suplinitori , proveniti din medii care nu au nimic comun cu invatamantul si fara abilitatile necesare unor dascali.
5.Manipularea politica exercitata de sindicate asupra unora dintre cadrele didactice.
La acest punct , trebuie avut in vedere ca de mai multi ani , liderii de sindicat , sunt aceiasi si servesc cam aceleasi partide ( unii din anii 1991-1992 ) , dar in acest rastimp , ei , prin acumulari de capital , au averi de sute de ori mai mari decat cei pe care ii reprezinta.
6.Dezinteresul corpului didactic fata de munca pe care o exercita si interesul pentru racolarea elevilor la meditatii datatoare de venituri considerabile , de cele mai multe ori nedeclarate.
7.Aceasta situatie , a dat nastere la o stratificare pe baza de acumulari a cadrelor didactice , cei care dau meditatii , in dauna celor care nu pot da meditatii la materiile pe care le predau (exemple :muzica , desen , sport , tehnologie, etc).
8.Lipsa de interes a unor parinti , cei mai multi dintre acestia , preocupandu-se de a asigura , de cele mai multe ori , justificat o viata mai buna familiei , dar in dauna educatiei prorpriilor copii .
Aceasta se petrece fie pe fondul unei pauperitati generale(cei mai multi) sau din dorinta de a-l ajuta pe baiat sau pe fata sa nu trasca cum a trait mama sau tata in trecut.
Nu cred ca este productiv un astfel de mod de gandire pentru ca in educarea propriilor copii , trebuie sa existe niste principii pedagogice , dintre care cele mai importante ar fi crearea unei scari a valorilor si a cultului pentru munca.
9.Lipsa unor modele reale pentru tineret intr-o "societate a valorilor rasturnate" si dizarmonica , in care se propaga kitsch-ul si balacareala , in care sunt scoase in fata prin mass-media tot felul de "personulitati" , de oameni cu comportamente primitive sau aberante.
De fapt aici , merita de mentionat "eticheta aplicata" de genialul artist Tudor Gheorghe , care numea actuala societate intr-un interviu dat ziarului Adevarul in 02.09.2011, ca fiind o "societate a tepuitorilor"
10.Existenta in mass-media romaneasca a unor personaje , cel putin inculte , cu multe ore de aparitie pe ecrane , care nici macar nu isi cunosc propria limba , care mamanifesta o reala "incontinenta ideatica"
Eu cred ca topicul deschis de mine va va da masura reala a acestor ultime afirmatii:


Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cred ca enumerarile unor astfel de cauze pot continua , dar tot atat de mult , cred ,ca acest popor are dreptul la un mai mult si la un mai bine , dar mai ales la demnitatea de a le putea obtine.
Cred de asemenea , ca repetarea eventualelor alegeri proaste din trecut , nu poate da nastere decat la eventuale vaiete intr-un viitor mai apropiat si mai dureros decat am putea crede.
Mai cred ca acest popor , acum , mai mult ca oricand , chiar are nevoie de o binecuvantare a Celui de Sus !
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: cicidaniela , utilizator 14:02, 12 Noiembrie 2011
...m-ai induiosat ...educatie,valori,principii pedagogice...
parca imi si imaginez un student citind postul tau si gandind: "n-am bani de tigari,mancare,haine,metrou,nu stiu cum o sa platesc caminul,ma pregatesc pentru un job la stat platit cu 3-400euro din care imi va opri zeci de impozite(daca am noroc)...gata! m-am convins...eu n-o sa iau un leu spaga,mie imi trebuiesc principii,vreau sa invat eu "o sa schimb ceva' , vreau "cultura muncii" sa se contopeasca cu mine,vreau sa muncesc din greu pentru acest popor pentru ca el merita! vreo 40 de ani...dupa care statul ma va rasplati cu o pensie ( pe care probabil o va taia cu "n"% daca-i pohta ce pohteste)."

profesoara: "lumea ma intreba cand eram mica ce vreau sa ma fac...-doctorita sau profesoara? -profesoara spuneam eu. si m-am facut profesoara...sunt responsabila acum cu formarea acelor copii din clasa,parintii ii trimit de acasa la scoala unde devin responsabila eu pentru ei ore bune. la sfarsit se asteapta ca-n odrasla sa se oglindeasca rezultatele. sunt platita cu 1200ron impozabili...imi mai raman vreo 800! dar gata! de azi nu mai fac meditatii contra-cost,nu mai oblig clasa sa cumpere culegerea lui x-ulescu fost coleg de breasla (culegeri ce nu au niciodata trecut un pret pe spate) nu mai propun sa poarte uniforme facute in croitoria nepoatei mele...draga gabi,o sa mananc pietre,nu mai platesc intretinere, sa ma dea afara din casa ( pot sa imi amenajez un colt pe trotuar langa scoala,o sa fiu mai aproape de munca) nu ma mai uit cu scarba la telefoanele lor adidasii ,ce cantaresc cateva salarii d-ale mele. "am sa schimb ceva",am sa ma sacrific pentru romanii mei pentru ca merita!"

politicianul: "am o functie...de sus mi se spune ca romania a intrat in ue. trebuie sa consumam din comunitate acum. nu mai avem nevoie de fabrici si uzine. suntem cobaiul si totodata piata de desfacere a ue. avem niste obligatii. pai multinationalele care vin sa-si ia felia acum n-au nevoie de tinichigii,sudori...nici de profesori sau doctori...si nu mai suport...domnisoara gabi,nu mai votez amendamente daunatoare,legi absurde sau taieri salariale...renunt la birou cu secretara,masina cu sofer,deplasari pe banii statului,afaceri de sute de mii datorate functiei,spagi babane...de maine "am sa schimb ceva "toate astea pentru ca romanul merita!"

bossu_bo$$2008: "d maine las mess shi ma apuck d3 invat@t sa scriu corekt romaneshte,vand blugi D&G scz de mass"

lasandu-l pe boss la o parte, ii gasesti credibili si convinsi pe ceilalti? acum nu ca ar fi ditamai postul in van..

draga gabi,eu te respect grav,dar nu inteleg frustrarea ta. chiar crezi ca se va schimba ceva in bine? si chiar crezi ca "acest popor" poate sa schimbe ceva? cand mergi pe strada sau cu transportul in comun sau oriunde iei contact cu "lumea" ce vezi? oameni ce merita o schimbare? sau care ar putea s-o faca? principii? azi principiile se intorc pe dos cu un mic si-o bere,o galeata sau un plic contra vot. odata eram si eu asa aprins dar acum ma relaxez,imi desfac o bere si astept calm sa vad cum se sfarseste. in timp ai sa vezi cum vei aplica o metoda similara. pentru ca romanii nu merita mai bine. daca ar merita ar da cu pumnul in masa si ar obtine. situatia din prezent reflecta exact comportamentul jalnic al romanului si se va agrava. cu parere de rau.

Buna seara, stimati colegi de topic! Am asteptat putin sa-mi pun ordine in ganduri, sa rezum cat mai mult informatia. Am reusit.
1. Profesorul in scoala romaneasca: sunt 3 categorii, respectiv cel oglindit extraordinar de bine in "Filantropica", cel care "vine la scoala de stres" (adica doar din dorinta de a fi profesor, dar scrie "febroarie") si cel care isi respecta profesia si nu face compromisuri.
2. Elevul: inteligent, motivat si cu rezultate remarcabile (independent de meditatii), inteligent si complet demotivat (cu meditatii sau fara), din toate motivele expuse de @ r.gabi si elevul incapabil, dar obligatoriu de trecut clasa.
Aici am multe de spus in privinta educatiei incluzive, ale carei rezultate se vad acum si ne ingrozesc. Elevii cu retard mai mult sau mai putin accentuat sunt scolarizati in invatamantul de masa, dar evaluati la bacalaureat dupa criteriile elevilor normali. Aici nu sunt vinovati nici elevii, nici profesorii, nici parintii. Aici este 1000% vina sistemului.
3. Parintii: constienti de statutul lor, vegheaza la devenirea copilului; parintii inconstienti care cred si chiar pot cumpara orice, inclusiv bunavointa sefilor si, in final, diploma; parintii care au constatat ca pot obtine cu forta si cu reclamatia ceea ce sistemul educational nu permite in mod normal; parintii care nu recunosc ca au un copil cu retard si il inscriu in toate etapele de invatamant. Toti care obtin bacalaureatul pentru copiii lor ii inscriu si la facultate!
4. Sistemul: corupt, neprofesionist, dezinteresat, adopta politici educationale nefiresti, neproductive, antimetoda abandonate de alte tari, reformeaza reformele continuu, subfinanteaza in mod constant pana la limita saraciei (dar sunt bani pentru a promova diverse programe care creeaza bani cu dedicatie) etc.
Nu conteaza partidul de la putere, oamenii din ministerul de resort sunt aceiasi, corupti si incapabili, generatori de coruptie care se propaga prin isj-uri pana la nivelul directorilor de scoli. Sunt putini directori care iau concursul fara sa aiba sustinere politica (si daca n-au, au sustinere ministeriala), atat de putini ca aproape nu-i gasim.
Sindicatele nu pot fi incluse in aceasta discutie. Faptul ca unii lideri fac si dreg e o realitate, dar nu are legatura cu ceea ce inseamna strict cauza-efect privind bacalaureatul. Absolventii de anul acesta sunt cei care s-au nascut in anii '91, '92, '93 si s-au format la scoala democratica a nimanui, a umilintei si bunului plac.
Pentru cei din sistem si pentru cei aproape de sistem, rezultatele nu surprind. Nici nu au cum.
Daca mai aveti indoieli, cititi numai pe forumul acesta cum se pune problema unui post in invatamant si va veti face o idee.
Subliniez ca sistemul de supraveghere al ministerului nu a adus beneficii decat profesorilor supraveghetori, care au avut abia acum posibilitatea sa spuna "Nu putem!" si sa fie si fara repercusiuni.
Cu respect, tuturor!
:bow:
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
elena138, utilizator
ce meserie ai fat.frumos?....de-ai fi fost profesor in societatea de azi cum ai fi procedat sa fii asa corect cu toti??
fii linistit Gabi, am priceput ideea majora si nu m-ai ofensat cu nimic.Imi plac subiectele de aici si cand am timp raspund si eu(pentru ca doare acest tip de subiect si e usor a arunca piatra in altii(ma refer la cei ce comenteaza acid la adresa subiectului tau- no ofense).
Ne mai auzim pe aici....
@"petre _muncitorul"

Si cel despre care vorbiti dvs este si el un rezultat al "expectativei romanesti"
Pasivitatea inseamna acceptarea unei situatii , iar daca mergem pe acel principiu cu "mamaliga care nu explodeaza niciodata" avem ceva ... secole de asteptat.
Probabil ca multi isi merita o anume soarta , dar nu toti , nu putem generaliza , iar generatiile viitoare vor avea "o povara cam mare" de dus.
Veti discuta despre propria lor culpa , care exista , sunt de acord , dar intrebarea , chiar daca numai retorica , este :
Cate generatii de sacrificiu ar trebui pentru un pic de "mai bine" , pentru un pic de dreptate ?
Multumesc pentru respect si va sigur ca este reciproc , chiar daca eu nu cred in pasivitate si in "vietile viitoare de dupa ..."

Alte discuții în legătură

Emininke! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Expresia \\"emininke\\" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori ... (vezi toată discuția)
Învățământ -profesor cu probleme SimoCI SimoCI Bună ziua. Fiul meu a terminat clasa a7-a si este corigent la matematica, la fel ca inca 15, numai din clasa lui. In numeroase randuri parintii au incercat sa ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ... cherub cherub Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu... Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de ... (vezi toată discuția)