avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1397 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Un cetatean :Legatura dintre rezultatele execrabile ale examenelor de bacalaureat si viata de zi cu zi

Probabil ca lumea are sentimente contradictorii in legatura cu rezultatele execrabile ale celor doua sesiuni ale examenelor de bacalaureat.
Probabil ca unii sunt socati mai mult sau mai putin , ca altii -si vreau sa cred eu , cei mai multi - isi dau seama ca rezultatele acestea vin ca urmare a 20 de ani de de dezinteres social si politic pentru viitorul generatiilor de maine.
Analizand situatia ca simplu cetatean , fara partipris-uri politice sau de orice fel , eu cred ca din 1989 si pana in prezent s-au perindat guverne si ministri pentru care cercetarea si invatamantul nu au reprezentat "nici cat o ceapa degerata" , s-au perindat profesori pe care nu i-au interesat pregatirea elevilor sau pe care i-au interesat doar meditarea acestora , profesori , pe care eventual ii interesa doar bunastarea lor personala si mai putin "materialul uman" , profesori care, pe de o parte faceau greve datorita unor salarii care nu le puteau oglindi munca , dar care , la usa scolii aveau parcate masini de 8-9000 de euro.
Ar fi incorect sa dam vina numai pe unii dascali , deoarece multi sunt de buna credinta , dar ei nu trebuie sa uite , asa cum nu trebuie sa uitam multi dintre noi , ca sunt , ca eventual , suntem , produsul unui sistem defectuos al unor conceptii defectuase , ai propriilor noastre limite si racile.
Cred eu ca problema grava este atunci cand acuzam , desi in realitate rezultatele din acest an , difera in mod vadit de cele anterioare si numai ca difera , sunt intr-o discrepanta certa.
Mai mult decat atat , daca comparam rezultatele din acest an ale examenelor din liceele unde au existat si unde nu au existat montate sisteme de securitate , se pare ca enorma discrepanta se mentine.
Ca simplu cetatean care priveste cu detasare rezultatul , neavand copii angrenati in aceste examene , dar si cu vadita ingrijorare in ceea ce priveste viitorul nostru national raspunsurile par brutal de simple :
1.Lipsa de interes al tuturor membrilor clasei politice care au fost la guvernare.
2.Slabul management al celor aflati vremelnic in structurile de conducere ale invatamantului , fiecare venind cu idei noi , desfiintate in scurt timp de urmatorii guvernanti , care la randul lor , au vrut sa iasa in evidenta prin alte idei , tot atat de paguboase sau de nerealizabile
3.Slaba sau de multe ori , infima contributie bugetara a statului pentru invatamant si cercetare , situatie care a facut sa nu existe nicio atractie pentru aceasta munca a absolventilor de facultati.
4.Numirea unor profesori suplinitori , proveniti din medii care nu au nimic comun cu invatamantul si fara abilitatile necesare unor dascali.
5.Manipularea politica exercitata de sindicate asupra unora dintre cadrele didactice.
La acest punct , trebuie avut in vedere ca de mai multi ani , liderii de sindicat , sunt aceiasi si servesc cam aceleasi partide ( unii din anii 1991-1992 ) , dar in acest rastimp , ei , prin acumulari de capital , au averi de sute de ori mai mari decat cei pe care ii reprezinta.
6.Dezinteresul corpului didactic fata de munca pe care o exercita si interesul pentru racolarea elevilor la meditatii datatoare de venituri considerabile , de cele mai multe ori nedeclarate.
7.Aceasta situatie , a dat nastere la o stratificare pe baza de acumulari a cadrelor didactice , cei care dau meditatii , in dauna celor care nu pot da meditatii la materiile pe care le predau (exemple :muzica , desen , sport , tehnologie, etc).
8.Lipsa de interes a unor parinti , cei mai multi dintre acestia , preocupandu-se de a asigura , de cele mai multe ori , justificat o viata mai buna familiei , dar in dauna educatiei prorpriilor copii .
Aceasta se petrece fie pe fondul unei pauperitati generale(cei mai multi) sau din dorinta de a-l ajuta pe baiat sau pe fata sa nu trasca cum a trait mama sau tata in trecut.
Nu cred ca este productiv un astfel de mod de gandire pentru ca in educarea propriilor copii , trebuie sa existe niste principii pedagogice , dintre care cele mai importante ar fi crearea unei scari a valorilor si a cultului pentru munca.
9.Lipsa unor modele reale pentru tineret intr-o "societate a valorilor rasturnate" si dizarmonica , in care se propaga kitsch-ul si balacareala , in care sunt scoase in fata prin mass-media tot felul de "personulitati" , de oameni cu comportamente primitive sau aberante.
De fapt aici , merita de mentionat "eticheta aplicata" de genialul artist Tudor Gheorghe , care numea actuala societate intr-un interviu dat ziarului Adevarul in 02.09.2011, ca fiind o "societate a tepuitorilor"
10.Existenta in mass-media romaneasca a unor personaje , cel putin inculte , cu multe ore de aparitie pe ecrane , care nici macar nu isi cunosc propria limba , care mamanifesta o reala "incontinenta ideatica"
Eu cred ca topicul deschis de mine va va da masura reala a acestor ultime afirmatii:


Perle ,bijuterii , marcutii in mass-media romaneasca


Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Cred ca enumerarile unor astfel de cauze pot continua , dar tot atat de mult , cred ,ca acest popor are dreptul la un mai mult si la un mai bine , dar mai ales la demnitatea de a le putea obtine.
Cred de asemenea , ca repetarea eventualelor alegeri proaste din trecut , nu poate da nastere decat la eventuale vaiete intr-un viitor mai apropiat si mai dureros decat am putea crede.
Mai cred ca acest popor , acum , mai mult ca oricand , chiar are nevoie de o binecuvantare a Celui de Sus !
Ultima modificare: Duminică, 4 Septembrie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Cel mai recent răspuns: cicidaniela , utilizator 14:02, 12 Noiembrie 2011
ultima mea postare in acest topic:
Explicatia acestei stari de fapt e simpla. Notele de la tezele unice si mediile din clasele 5-8 compun media de admitere la liceu si din dorinta de a accede la licee cat mai bune, parintii si elevii pun o presiune extraordinara pe profesori, astfel incat mediile sa fie cat mai mari", arata Stefan Vlaston.

Articol integral aici:
[ link extern ]
Chiar daca este un pic offtopic , trebuie concluzionat ca sistemul medical in ultimii 20 de ani a primit in randurile sale absolventi de liceu si de facultati , cu mult sub conditia de absolvent de liceu ,de intelectual si de medic.
Multi dintre acestia , sunt produsul acelorasi racile din invatamantul romanesc , au obtinut diplome cam tot in felul cunoscut si arhidiscutat.
Daca mai vorbim si despre facultatile particulare , care sunt in majoritatea cazurilor doar emitente de diplome contra bani ," privelistea" este completa.
Deci nu pot decat ca pe acest aspect , sa sustin punctul de vedere expus de distinsa d-na."elena138".
Din nefericire , consecintele vor urma in anii care vin si cei care le vor suporta vor fi tot romanii.
Invatamantul...
elena138 a scris:
Ganditi-va ca si cei care au promovat au fost pregatiti de aceiasi profesori care "nu i-au pregatit" pe cei picati! Asta ar trebui explicat mai intai, nu cat de tampiti, corupti si ticalosi sunt profesorii.

Excelent punctat! Am o explicatie? Putin probabil sa cad pe... solutionare dar incerc (as putea scrie "in cerc" – ca seamana a fuga... in jurul pomului; culmea vitezei: sa alergi in jurul pomului si sa-ti dai suturi in fund... )

E greu sa ne imaginam ca profesorul a predat aceleasi lectii de zeci sau chiar sute de ori la alte clase? De aceea, i-ar putea fi greu sa fie la fel de entuziasmat ca la inceput de ceea ce preda. Daca profesorul pare plictisitor elevul ar trebui sa se concentreze asupra lectiei, nu asupra persoanei: sa ia notite, sa ceara cu respect informatii suplimentare si sa fie entuziast cu privire la subiectul in discutie (daca ii place; daca nu, ia doar notite) – entuziasmul este molipsitor.

Profesorii sunt, si ei, imperfecti – au ciudateniile lor, probremele lor si chiar prejudecati. Oricui ii place cand profesorul ii trece cu vederea imperfectiunile, greselile… De ce sa nu faca elevul acelasi lucru cu profesorul sau?
Elevul ar tebui sa se gandeasca la cum ar fi daca in locul profesorului de care colegii isi bat joc ar fi unul dintre parintii lui, un frate, o sora, un prieten (o persoana la care tine mult). Ar trebui ca elevul sa se gandeasca la problemele cu care se confrunta profesorii: multi dintre elevi nu vor sa fie prezenti la o anumita ora si, prea adesea, ii deranjeaza si pe elevii care sunt interesati de ceea ce preda profesorul. Astfel se ajunge la momentul in care profesorii vor avea "elevi preferati" – ceea ce este mai mult decat firesc. Daca unuia nu-i place la acea ora profesorul nu se va preocupa sa il invete ceva ce nu vrea sa invete si ajunge sa il ignore, iar respectivului elev va incepe sa i se para nedrept. Poate fi enervant sa vezi ca unii sunt favorizati dar acestia ar trebui sa se intrebe daca nu e si vina lor, pe undeva.
Profesorii ii inteleg uneori gresit pe elevi. E posibil ca un conflict de personalitate sau o neintelegere sa-l faca pe un profesor sa nu agreeze un anume elev. Daca elevul pune intrebari profesorul poate crede ca se razvrateste, daca spune elevul o gluma poate crede ca este obraznic etc. Confruntarile inutile ar trebui evitate. Un elev care se straduieste sa fie prietenos, manierat, salutand cu respect ar putea sa-l determine pe profesor sa-si schimbe o impresie gresita.
Unii elevi sunt timizi, si profesorul ar putea intelege ca acestia sunt dezintersatati de materia predata…
Cele mai multe probleme se pot rezolva dovedind maturitate, calm, rabdare… Valabil pentru parinti, profesori si elevi.

Elevii ar trebui sa invete sa colaboreze cu un profesor dificil si vor castiga o deprindere valoroasa in viata, care le va fi foarte utila cand vor avea de a face cu un sef dificil – ca exemplu, pentru ca poate fi si un coleg, un vecin etc

Cei care au promovat examenul de bacalaureat sunt intre cei care au fost sustinuti de parinti – in primul rand. Sustinuti in sensul ca au fost educati in spiritul cunoasterii – cred...

De ce fac afirmatii de genul "cine vrea poate" si de ce se poate deduce din cele scrise ca elevul e principalul vinovat pentru propriile esecuri? Pentru ca am exemple de oameni carora le-a placut scoala ca la magar fuga dar care au obtinut cinstit o diploma de bacalaureat. Sunt oameni din generatiile de ieri si din generatiile de azi.

Concluzie (da, bine, am obosit sa gandesc): cine vrea sa invete poate promova un examen de bacalaureat, desi ar trebui sa se tina cont – la subiecte – ce profil are liceul – elevii de la un liceu cu profil auto sunt mai putin interesati de... istorie, sa zicem, asa cum un elev de la arte e mai putin interesat de... geografie si chiar de mate...

Un fel de dovada ca cine vrea sa invete o face:
www.avocatnet.ro/content/for...
Despre elevi...

[ link extern ]
Nu profesorii sunt de vina pentru ceea ce se intampla , ci noi elevii, v-o spune acum o eleva de liceu. Uneori ne credem mai presus decat dansii. Asa vrem sa "pozam". Mare greseala...

Alte discuții în legătură

Emininke! Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]Unu. [/b]Expresia \\"emininke\\" ii apartine domnului Caragiale (o mica observatie: d-voastra ati observat obiceiul suparator de a nu-i mai prenumi domn ori ... (vezi toată discuția)
Învățământ -profesor cu probleme SimoCI SimoCI Bună ziua. Fiul meu a terminat clasa a7-a si este corigent la matematica, la fel ca inca 15, numai din clasa lui. In numeroase randuri parintii au incercat sa ... (vezi toată discuția)
Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de ... cherub cherub Ma confrunt cu o problema legata se somajul absolventilor de liceu... Legea zice ca beneficiaza de ajutor de somaj absolventii care depun dosarul in tremen de ... (vezi toată discuția)